08 Aralık 2018 00:35

Fatma Kurtulan: Çözüm süreci cezalandırılıyor

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder'e verilen cezayı değerlendirdi.

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan (Fotoğraf: MA)

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, 2013 Newroz’undaki konuşmalar gerekçe gösterilerek HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Ankara eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e verilen hapis cezasını değerlendirdi. Çözüm sürecinde partilerinin oluşturduğu heyetin önemli ve riskli sorumluluklar aldığına dikkat çeken Kurtulan, çözüm sürecinin cezalandırıldığını söyledi.

‘YARGI AKP’NİN SOPASI OLDU’

İktidarın 5 yıl içinde değişen yönelimini değerlendiren HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan gazetemize Sırrı Süreyya Önder, Selahattin Demirtaş, İdris Baluken ve Pervin Buldan’ın çözüm sürecinde oluşturdukları heyetin Türkiye adına önemli bir sürecin yürütücüsü olduklarını ifade etti. “Büyük riskleri de taşıyan bir görevdi” diyen Kurtulan heyetin bu bu sorumluluğu yerine getirerek devletin bilgisi dahilinde bir çalışma yürüttüğünü hatırlattı. 2013 Newroz’unda okunan Öcalan mektubunun kamuoyuna barışa ne kadar yaklaşıldığını hissettirdiğini belirten Kurtulan, “Ancak sonrasında Erdoğan’ın ve AKP’nin çözüm masasını devirmesiyle birlikte tek adam sisteminin yerleştirilmeye çalışıldığına tanıklık ettik. Demokrasinin gereği olan kuvetler ayrılığı lağvedilerek yargı AKP’nin sopası oldu. Bu kararla birlikte tüm dünyanın gözü önünde cereyan eden bir durumla karşılaştık” dedi.

‘BAŞKA ÜLKEDE ÖDÜL VERİRLER’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AİHM’in Demirataş kararına verdiği “karşı hamle yaparız” yanıtının ardından eski bir dosyanın öne alınarak Demirtaş ve Önder’e ceza verildiğini kaydeden Kurtulan, iktidarın yargının itibarını yitirdiği bir pozisyon aldığını söyledi. Bütün muhaliflerin cezaevine konulmasının aslında bir seçim çalışması da olduğuna dikkat çeken Kurtulan, iktidarın Selahattin Demirtaş’ı bir engel olmaktan çıkarmaya çalıştığını dile getirdi. “Fakat biliyoruz ki Selahattin Demirtaş cezaevinde direnmeye devam edecek ve Sırrı Süreyya Önder’in son sözünün arkasındayız” diyen Kurtulan şöyle devam etti: “Ancak sadece seçim çalışması olarak görmüyoruz. O dönemki çözüm sürecinin de cezalandırılmak istendiğini söyleyebiliriz. Bugün baktığımızda ise bir süreç yok. Baskı, işkence, yok sayma, ölümlerdeki artışların yaşandığı bu dönemde Türkiye’de çözüm süreci konjektürü olmadığını söyleyebiliriz. Başka ülkelerde ödüllendirilen barış için çalışmalar, bizde cezalandırılıyor.”

O DÖNEM MANŞETLERİ SÜSLEMİŞTİ!

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Ankara eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in 2013 yılındaki Newroz’da yaptığı konuşmalar nedeniyle aldıklar ceza, o dönem neler yaşandığını hatırlattı. Çözüm sürecinde PKK lideri Abdullah Öcaalan’ın mektubunun okunduğu Diyarbakır Newrozu, birçok kesim tarafından dönüm noktası olarak görülmüştü. Sırrı Süreyya Önder’in okuduğu ve bugün hapse girmesine gerekçe gösterilen Öcalan mektubunu, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da olumlu bulduğunu söylemişti. Gazetelerin manşete taşıdığı Newroz mitingi, Yenişafak’ta “Silah sustu, barış zamanı” Sabah’ta “PKK çekiliyor”, Hürriyet’te “Silah devri bitti”, Milliyet ve Posta Gazetelerinde ise “Silahlara Veda” başlıklarıyla yer almıştı.

Hükümete yakınlığıyla bilinen birçok köşe yazarı ve gazetecinin o dönem çözüm sürecindeki gelişmeleri överek barış çağrıları yapıyordu. Ancak 2013 Newroz’undan 5 yıl sonra aynı gazeteler, HDP’li Demirtaş ve Önder’in hapis cezası almasında büyük bir haber değeri görmedi.

ÖNCEKİ HABER

Bozgeyik: Enflasyon düşüyormuş gibi algı yapılıyor

SONRAKİ HABER

Kamu hastanelerinde personel açığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa