07 Aralık 2018 17:15

70 bin 160 mültecinin geçişi engellendi

Edirne’de son 11 ayda yapılan operasyonlarda, Avrupa’ya gitme hayaliyle Yunanistan ve Bulgaristan’a geçmek isteyen 70 bin 160 mülteci engellendi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Edirne’de son 11 ayda gerçekleştirilen operasyonlarda, Avrupa’ya gitme hayaliyle Yunanistan ve Bulgaristan’a geçmek isteyen 70 bin 160 mülteci engellendi. 2015 yılında Türkiye ile AB arasında imzalanan “Geri Kabul Antlaşması” sonrası, Ege ve Akdeniz’de sıkı önlemler alınınca mülteciler daha tehlikeli yolları seçmeye başladı. Durumu fırsata çeviren insan tacirleri de kişi başı geçiş ücretlerini artırdı. 

Yaşadıkları ülkelerden ekonomik koşullar ya da iç savaş nedeniyle kaçarak Türkiye’ye giriş yapan mülteciler ve göçmenler, Avrupa ülkelerine gitme hayaliyle Yunanistan ve Bulgaristan’a sınır olan Edirne’ye geliyor. Geçiş yolları her geçen gün biraz daha zorlaştığı için mülteciler, Meriç Nehri üzerinden botla Yunanistan’a ya da kara sınırını kullanarak Bulgaristan’a geçmeye çalışıyor. DHA’nın haberine göre; ‘organizatör’ ya da ‘kılavuz’ olarak bilinen insan kaçakçılarına yüklü miktarlarda para ödeniyor. Ancak mültecilerin Avrupa hayali, askeri denetimler ve polis operasyonlarıyla çoğu zaman Edirne’de son buluyor. 

SAYI BİR YILDA İKİ KATINA ÇIKTI

Açıklanan verilerine göre Edirne’de geçen yıl 47 bin 731 göçmen sınırı geçerken alıkonuldu. Bu yıl ise sayı iki katına çıktı! Edirne Göç İdaresi verilerine göre, 2015 yılında 21 bin 953, 2016 yılında 29 bin 670, 2017 yılında 47 bin 731 mülteci ya da göçmenin engellendiği Edirne’de,  bu yılın ilk 11 ayında rakam 70 bin 160’a çıktı. Geçişi engellenen mülteciler arasında en çok Suriye, Afganistan ve Pakistanlılar yer alıyor.

KİŞİ BAŞI EN AZ 1500 DOLAR

Göçmen ve mültecilerin Yunanistan ya da Bulgaristan’a yasa dışı yolarak gidebilmek için insan kaçakçılarına kişi başı en az 1500 dolar ödedikleri öğrenildi. ‘Organizatör’ ya da ‘kılavuz’ denilen insan kaçakçılarının küçük yaştaki çocuklar için yüzde 50 indirim yaparak 750 dolar aldıkları da belirtildi! Ayrıca kasım ayında alıkonan 7 bin göçmenden 3 bininin, Yunanistan’da polis tarafından şiddet görerek zorla geri gönderildiği ifade edildi. Bu göçmenlerden 4’ü, sınırdaki Adasarhanlı ve Akçadam köylerinde ölü bulundu. Yarı çıplak bulunan göçmenlerin donarak öldükleri tespit edildi. Çok sayıda mülteci ise yıl içerisinde Meriç Nehri’nde botları devrilerek yaşamını yitirdi.

‘GERİ KABUL’ SONRASI OPERASYONLAR ARTTI

Avrupa’ya mülteci akınının durdurulması için devreye sokulan “Geri Kabul Antlaşması”  16 mart 2013 tarihinde Türkiye ile AB arasında imzalanan metinle yürürlüğe girdi. 4 nisan 2016 tarihinde de geri gönderilenleri taşıyan ilk gemi Türkiye kıyısına yanaştı. Bu süreçte gerek karada gerekse denizde mültecilere yönelik operasyonlar arttı. Antlaşma ile birlikte Türkiye’ye mali yardımlar gündeme geldi. Geri Kabul Anlaşması, temel bir insan hakkı olan “istediği ülkeye sığınma hakkı”na mani olduğu gerekçiyle eleştiriliyor. AB, ayrıca Türkiye’ye mülteci geçişinde ‘bekçilik” rolü vermekle eleştiriliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Suriye Çalışma Grubu Ankara'da toplandı

SONRAKİ HABER

Avrupa'nın Gündemi: Fransa’da yelekler elden ele!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...