07 Aralık 2018 16:16

Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Suriye Çalışma Grubu Ankara'da toplandı

ABD'nin Fırat'ın doğusunda kuracağı gözlem noktalarına dair konuşan ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi: Amacımız taciz atışlarında cesaretin kırılması

Fotoğraf: Hudson Institute

Paylaş

Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Suriye Çalışma Grubu 3’üncü toplantısı sona erdi. Dışişleri Bakanlığı, iki ülkenin dışişleri ve milli savunma bakanlıklarından üst düzey yetkililerin katıldığı toplantıda, Menbic Yol Haritası'nın hızlandırılmasının taahhüt edildiğini açıkladı. ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ise, Menbic yol haritasıyla ilgili kriterleri sağlamak için yıl sonuna kadar bazı adımlar atılacağını söyledi.

'ABD MÜNBİÇ'TE 'BAZI ADIMLAR' İÇİN SÖZ VERDİ'

Jeffrey, Ankara'da yapılan Suriye konulu 3. ortak çalışma grubu toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

ABD temsilcisi, toplantıda Fırat'ın doğusundan İdlib'e, Suriye'ye ilişkin tüm konuları ele aldıklarını belirtti. Menbic'te yol haritası gereğince çeşitli devriye faaliyetleri yaptıklarını dile getiren Jeffrey şunları ifade etti:  "ABD'nin Menbic'te bulunan PYD ve YPG üyelerinin ayrılması ve yerel konseyler ile yerel askeri personel arasında bu örgütlerin üyelerinin yer almaması konusundaki taahhütünü yerine getirerek güvenlik incelemesi yapıyoruz. Yıl sonuna kadar kriterleri mümkün olan en kısa sürede sağladığımızdan emin olmak için bazı adımlar daha atacağız. Bunların bazıları aralık sonuna kadar tamamlanacak." 

'GÖZLEM NOKTASININ AMACI TACİZ ATEŞİ AÇILMASINDAN VAZGEÇİRMEK'

AA'nın aktardığına göre ABD'nin Fırat'ın doğusunda kuracağı gözlem noktalarına dair konuşan Jeffrey, "Amacı, taciz ateşi açılmasından vazgeçirmek. Onlar 'muharebe konuşlanması' değiller, 'gözlem' noktaları. Kimseyi kimseye ateş açmaktan alıkoymayı amaçlıyor değiller. Bir alanda gözlem yapabiliyorsak, o alanda yüksek ihtimalle daha az ateş açılacağı fikriyle, orada ne olup bittiğini anlamayı amaçlıyorlar"

"ABD ve Türkiye'nin yakın iş birliği olmadan Suriye'de nihai bir çözüm bulunması mümkün değil" diyen Jeffrey, Menbic modelini uygulayabilecekleri diğer alanları ortak planlama sürecinde ele alacaklarını, bu planlamanın başladığını söyledi. Jeffrey, bu ortak planlamanın Türkiye'yi İdlib'de desteklemeyi de içereceğini ifade etti. 

JEFFERY ASTANA SÜRECİNDEN ESAD'I SORUMLU TUTTU

Jeffrey, Astana süreciyle ilgili eleştirisinin hatırlatılması üzerine, eleştirisinin sürece yönelik olmadığını ifade ederek, "Astana süreci işliyor. Bununla hiçbir sorunumuz yok" dedi. Jeffrey, sürecin işlememesinin nedenini Esad'a bağladı: "En güçlü şekilde inanıyoruz ki sürecin ilerlemeyişinin sorumlusu rejim." 

'KAYGILARI WASHİNGTON'A İLETECEĞİZ'

Jeffrey, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, görüşmelerinde ABD'nin gözlem noktalarından vazgeçmesi ve YPG ile işbirliğini sonlandırması konusundaki hassasiyetleri kendisine ilettiğinin anımsatılması üzerine, "IŞİD ile mücadelede kesinti olmayacağını kendilerine ilettik. Bakan, kuzeydoğudan Türkiye'ye yönelen tehdit konusunda çok açıktı. Bunu Washington'a ileteceğiz" değerlendirmesini yaptı.

Yüksek Düzeyli Suriye Çalışma Grubu’nun bir sonraki toplantısının en geç Şubat 2019’a kadar Washington'da toplanmasının kararlaştırıldığı da bildirildi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Şengül öğretmeni öldürmekle yargılanan sanığa tahliye kararı

SONRAKİ HABER

70 bin 160 mültecinin geçişi engellendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...