07 Aralık 2018 16:19

'Sağlıkta 30 dakika kuralı gerçekçi ve hukuki değil'

Sağlık personelinin hastanelere 30 dakika mesafede ikamet etmesini isteyen genelgeye sağlık örgütleri, 'gerçekçi değil' diyerek karşı çıkıyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Güven imzasıyla sağlık il müdürlükleri ve YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu) Başkanlığına gönderilen genelgeyle, kamu ve özel sağlık kurumlarında çalışanların ihtiyaç halinde ulaşabilmeleri için işyerlerine 30 dakika mesafede ikamet etmeleri istendi.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, genelde şu ifadelere yer verildi: “İlgili personelin normal ulaşım şartlarında 30 dakika içinde sağlık kuruluşunda bulunmasını sağlayacak şekilde kanun hükmüne riayet edilmeli.”

‘DÜZENLEME TEDİRGİNLİK YARATIR’

Genelgeyi Evrensel'e değerlendiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, şehir hastanelerini hastanın bile ulaşamayacağı kent dışına inşa eden zihniyetin bu yaklaşımının gerçekçi olmadığına ve popülist olduğuna dikkat çekerek “Şehir hastanesine hastanın ulaşımı sıkıntılıyken hekim ulaşsa ne olur?​” dedi. Ayrıca hastanelerde acil servislerin yer aldığını buradaki hekim, hemşire ve diğer personelin nöbet tuttuğunu hatırlatan Kara “Bunun dışında hekimlerimiz icap nöbeti de tutuyorlar. Yani evinde acil bir duruma karşı 24 saat telefonu açık bekliyor. Bu nöbetin ücreti arkadaşlarımıza ödeniyor. Anladığımız kadarıyla bu nöbeti tüm sağlık emekçilerine uygulamak ve bu ücreti ortadan kaldırmak istiyorlar” dedi. Ankara’da hastaneler bölgesinde 50 bine yakın sağlık emekçisinin çalıştığını ve bu bölgede bu kadar personelin nasıl ev bulacağının ve bölgedeki kiraların da yüksekliğine işaret eden Kara “Bunu yapmak istiyorsanız ya sağlık çalışanına kira yardımı yapacaksınız ya da lojman tahsis edeceksiniz” dedi. Kara, önceki yıllarda bakanlığın bunu yine gündeme getirdiğini Anayasa Mahkemesinin bu düzenlemeyi iptal ettiğini hatırlatarak “Ne değişti de bunu tekrar gündeme getiriyorsunuz. Bu düzenleme sadece  sağlık alanında güvencesizlik ve tedirginlik yaratır. Bakanlık acil olarak bundan vazgeçmelidir. Biz de iptal edilmesi için hukuki süreç başlatacağız” diye konuştu. Genelgenin sağlık alanındaki sorunları bilmemenin sonucu olarak değerlendiren Kara “İhtiyaç varsa acil servislere takviye yapılır” dedi.

‘ZORLAMA HUKUKİ DEĞİL’

İsatanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Osman Öztürk ise genelgeyi "absürt" olarak nitelendirerek özellikle büyük şehirlerde bunun uygulanmasının mümkün olmadığını vurguladı. “Farklı semtlerde farklı hastanelerde çalışan karı koca doktorlar peki ne yapacak?​” diye soran Öztürk, afet ve acil durumlarda sağlık emekçilerinin bir emir beklemeden hareket ettiğini ve bunun çok sayıda örneği olduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığı bu konuda duyarlı ise zorlama yerine sağlık personelinin evine yakın hastaneye tayinini kolaylaştıracak düzenlemeler yapmasını gerektiğini söyleyen Öztürk, daha önce de gündeme gelen düzenlemenin hukuk dışı olduğu için mahkemeden döndüğünü hatırlattı. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

OPEC ve OPEC dışı ülkeler, petrol üretimini azaltma kararı aldı

SONRAKİ HABER

Şengül öğretmeni öldürmekle yargılanan sanığa tahliye kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...