22 Eylül 2012 13:16

Kopya serbest, protesto suç!

YGS’de yaşanan şifre skandalını protesto edenlere ceza yağdı, 45 kişiye 1 yıl 3 ay ceza verildi.2011 yılında yapılan YGS sınavında soruların şifrelendiğinin ortaya çıkmasıyla binlerce öğrenci eylemler düzenleyerek sınavın iptal edilmesini talep etmişti.Balıkesir’de de 8 Nisan 2011 tarihinde yapılan basın açıklaması polisler ta

Kopya serbest, protesto suç!
Paylaş

2011 yılında yapılan YGS sınavında soruların şifrelendiğinin ortaya çıkmasıyla binlerce öğrenci eylemler düzenleyerek sınavın iptal edilmesini talep etmişti.
Balıkesir’de de 8 Nisan 2011 tarihinde yapılan basın açıklaması polisler tarafından engellenmek istenmiş, eylemin ardından 45 kişi hakkında dava açılmıştı.
Eyleme katılanlar hakkında 2011 mayıs ayında açılan dava sonuçlandı. Önceki gün Balıkesir Adliyesi 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde son duruşması yapılan davada, aralarında öğrenci, veli, öğretmen, sendika temsilcisi ve siyasi parti temsilcilerinin de olduğu 45 kişiye, 1 yıl 3 ay  hapis cezası verildi.  2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefetten verilen ceza hakkında, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildi.
Bu kapsamda verilen ceza, 5 yıl içinde aynı suçu işlememek koşulu ile ertelendi.  

‘BASIN AÇIKLAMASI ANAYASAL HAK’

Konuyla ilgili görüştüğümüz Eğitim Sen Balıkesir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Bulut, 14 Eğitim Sen üyesinin ceza aldığı bilgisini verdi.

ÖSYM başta olmak üzere, şifre skandalına adı karışanlar hakkında yapılan incelemelerin sonuçsuz kaldığını hatırlatan Bulut, ÖSYM’nin yaptığı tüm sınavlarda çeşitli skandallar yaşandığını dile getirdi. Buna rağmen basın açıklaması yapan öğrencilere ve onlara destek verenlere ceza verildiğini belirten Bulut, “Basın açıklaması yapmak anayasal bir haktır. Geleceğinden endişe duyan öğrenciler, veliler ve öğretmenler bu şaibeli durumun açıklanmasını talep etmişlerdi” diye konuştu. (Balıkesir/EVRENSEL)


TAHAMMÜLSÜZLÜK

EMEP İl Başkanı Burak Kiraz: Memleketin her yerinde yapılan bu eylemlere binlerce öğrenci katılmıştı ve Balıkesir’de de YGS eylemleri kitlesel bir şekilde gerçekleşmişti. ÖSYM’nin YGS başta olmak üzere yaptığı tüm sınavlar şaibeli. Bunların sorumluları cezalandırılmazken, şifre skandalının açığa çıkarılmasını talep edenlerin ceza alması kabul edilemez.  Bu olayla birlikte, AKP hükümetinin öğrenci gençliğin hak alma mücadelesine tahammülsüzlüğünü bir kez daha görmüş olduk. 

SAVUNMA DİKKATE ALINMADI

ÖDP İl Başkanı Ramazan Çeliker: Biz demokratik bir hakkımızı kullandık. Demokratik bir ülkede verilmemesi gereken bir karar verilmiş oldu. Bu karar, toplumu siyaseten susturmaktır. Liselilerin ve genç arkadaşların önümüzdeki beş yıl boyunca toplumsal olaylara karışmasını önlemek istemektir. Zaten hakim, savcının isteğine aynen uydu. Hukuksal savunma dikkate bile alınmadı. Bu kararı şiddetle kınıyoruz.


YGS’DE NE OLMUŞTU?

Yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin 27 Mart 2011 tarihinde katıldığı Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nda sorular üzerinde şifreleme yapıldığı ve soruların cemaate yakın kişilere servis edildiği iddiası ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Türkiye’nin her yerinde kitlesel eylemler düzenlenmiş, bu skandalın aydınlatılması ve sınavın iptal edilmesi talep edilmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise öğrencilerle ilgili olarak, “Kalkarız onların karşısına 5 bin, 10 bin tane genci koyarız” diyerek eylem yapanları hedef göstermişti. Skandalın ardından yürütülen soruşturma ise sonuçsuz kaldı.

ÖNCEKİ HABER

Kara, kapkara bir örtü

SONRAKİ HABER

Mücadele ettiler, baz istasyonunu kaldırttılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...