'Öldürülen Özbek kadının 1 Lari değeri yok mu?'

Batum'da 15 gün önce Princess Gazino'da öldürülen İrade Ziyadulleyava'nın cansız bedeni, yakınlarının parası olmadığı için hâlâ morgda bekletiliyor.

07 Aralık 2018 13:09
Paylaş

Gençağa KARAFAZLI

Geçen hafta Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Batum’da Türkiye vatandaşı olan ve yaklaşık 1 buçuk yıldan beri Batum’da yaşayan Levent Ulutürk, Özbek uyruklu İrade Ziyadulleyava (31) adlı kadını Princess Otel’in gazinosunda bıçaklayarak öldürmüş ardından 2 ay beraber yaşadığı Özbek uyruklu Halide Mahkemova’yı (39) bıçaklayarak yaralamıştı. Princess gazinosunda yaşanan cinayetin ardından olay hem Türkiye’de hem de Gürcistan’da büyük yankı bulmuştu.

Cinayetin üzerinden 15 gün geçmesine rağmen öldürülen İrade Ziyadulleyava’nın cansız bedeninin hâlâ Batum’daki bir morgda tutulması Türkiye’de tepkilere neden oldu. Öldürülen İrade Ziyadulleyava’nın babası, parası olmadığı için kızının cansız bedenini 15 günden beri teslim alamadığını ifade etti. Baba Ziyadulleyava cinayetten Princess gazinosu yetkililerini sorumlu tutarken Türkiye’de duruma tepki gösteren yurttaşlar da İnsan Hakları Derneğinden konuyla ilgili yardım istedi.

TÜRKİYELİLER İHD’DEN YARDIM İSTEDİ

Batum’da ticaretle uğraşan Coşkun Özdemir, Princess gazinosu yetkililerinin olayda ciddi sorumluluklarının olduğunu belirterek yardım için İHD Rize Şubesine başvurdu. Özdemir, “Bu cinayet Princess gazinosunda onlarca insanın gözü önünde işlendi. Gazinonun ciddi güvenlik zafiyeti var. Saldırgan gazinoya geliyor, kadınlarla tartışıyor, gazinodan çıkıyor ardından bıçakla içeriye giriyor. Bir kadını öldürüyor, diğer kadını ise 5 ayrı yerinden bıçaklayarak yaralıyor. Bütün bunlar yaşanırken ortada güvenlik görevlisi yok. Ölen kadının babasına haber veriliyor. Baba otobüs parası bulamadığı için ancak 5 gün sonra Batum’a gelebiliyor” dedi.

CENAZE PARASIZLIK YÜZÜNDEN 15 GÜNDÜR MORGDA

Batum’a gelen baba, taşıma masraflarını karşılayamadığı için 15 gündür kızının cenazesini Özbekistan’a götüremiyor. Taşıma için gerekli olan 3 bin 500-4 bin dolar temin edilemediği için genç kadının cenazesi hala morgda bekletiliyor.

Cinayetin işlendiği gazinonun sahiplerine cenaze masraflarını karşılaması için yapılan çağrı ise karşılıksız kaldı. Öldürülen genç kadının babasına 1000 dolar veren gazino yetkilileri, davacı olmaması için bir kağıt da imzalattı. Genç kadının babası "Burada ölen sonuçta bir insandır. Orada bir Türk veya başka ülke vatandaşı da ölebilirdi. Ortada ciddi anlamda bir insan hakkı ihlali var. Batum'da insan hakları örgütleri olmadığı için Türkiye'de, Rize’de insan hakları derneğine başvurduk, yardım istedik. Bu insanlara sahip çıkılmasını istedik, sağ olsunlar onlar da geldi konuyla ilgileniyorlar “dedi.

'PRINCESS GAZİNO'NUN GÖZÜNDE BU İNSANLARIN 1 LARİLİK BİLE DEĞERİ YOK'

Coşkun Özdemir, “Öldürülen kadının arkadaşı olan Halide Mahkemova£ yaşadıkları ayrı bir insan hakkı ihlalidir. Halide Mahkemova£ yaralandığı gece acil tedavi altına alınıyor, yaraları sıradan değil parası olmadığı için hastaneden 900 Lari bir ay içerisinde ödemek koşulu ile evrak imzalatılıyor eve gönderiliyor. Beş ayrı yerinde bıçak yarası olan ve vücudunun çeşitli yerlerindeki yaralara onlarca dikiş atılmış bir kadının tedavisi evde arkadaşları tarafından yapılıyor gazino yetkilileri bu kadını dahi arayıp sormuyorlar. Princess gazinonun gözünde bu insanların 1 Larilik değeri bile yok bazı arkadaşlarla aramızda para toplayıp yardım ettik” şeklinde tepkilerini dile getirdi.

PARA BULAMAYAN BABA MORGDA BULUNAN KIZINI ALAMIYOR

Cinayet sonucu yaşamını yitiren Özbek uyruklu İrade Ziyadulleyava'nın bedeni 15 gün önce otopsi için Batum adlı tıp morguna götürülmüş, ardından Özbekistan'da bulunan babası Samarkand Region'a (55) kızının ölüm haberi verilerek kendisinden gelip kızını alması istenmiş.

Baba Region, otobüs parası bulamadığı için cinayetten 5 gün sonra Acaria'nın başkenti Batum'a gelebildi. Batum polis yetkililerinden kızının ölümüyle ilgili bilgileri alan baba, cinayet esnasında yaralanan kızının arkadaşı Halide Mahkemova'nın evine yerleşti.

Yaklaşık 15 günden beri morgda olan kızını almak için uğraşan, Batum'da bulunan ve kızının cesedini alıp Özbekistana götürmesi için gerekli olan 4 bin doları bulamayan baba yaşananlara adeta isyan etti.

'KİMSEDEN DAVACI DEĞİLİM, KIZIMI VERSİNLER GİDEYİM'

Baba Samarkand Region yaşadıklarını şu şekilde aktardı: Özbekistan'da iken kızımın ciddi bir kaza geçirdiği söylendi, gelmem istendi. Yaklaşık 5 gün bekledim çünkü param yoktu. Ardından borç para bularak Batum'a geldim ve kızımın öldürüldüğünü öğrendim. Kızımı alıp götürmem için yaklaşık 4 bin dolar paraya ihtiyacım var. Bu parayı bulmam zor, kimse de yardım etmiyor. Gazino yetkilileri bana ulaştılar, yardım edecekler diye. Gazinoya gittim, bana Gürcüce yazılı bir evrak imzalattılar, bin dolar para verip gönderdiler. Evrakta gazino yetkililerinden davacı olmayacağıma dair yazı olduğunu öğrendim. Ben kimseden davacı değilim, burada çok zordayım. Benim istediğim şey kızımı bana versinler, götüreyim. Bu konuda yardım etsinler, tek isteğim bu, çok zordayım.

Samrkanda Region, 6 çocuğu olduğunu ve birinin hayatını kaybettiğini ifade ederek "Ölen kızımın 13 yaşında bir kızı var, yine 6 evladım var. Kızımı alıp bir an evvel memlekete gitmek istiyorum, yardım bekliyorum” diye konuştu.

'PARAM OLMADIĞI İÇİN HASTANEDEN ÇIKTIM'

Saldırganın eski arkadaşı ve olayda 5 bıçak darbesi alarak ölümden dönen Halide Mahkemova£, olayın üzerinden 15 gün geçmesine rağmen hâlâ olayın şokunu yaşadığını ifade etti: Ben bu kişi ile kumar oynadığı Princess gazinoda tanışmıştım. Ardından 2 ay boyunca kendisiyle görüştüm. Daha sonra onunla arkadaşlığımı bitirdim, o ise buna karşı çıktı ve bana 'Her pazartesi benimle görüşeceksin' diyerek baskı kurmaya başladı. Ben de bu durumdan rahatsız oldum, ondan hep uzak kaldım. Gece gazinoya geldiğinde öldürdüğü kız arkadaşıma saldırdı, 'Sensin bunların sorumlusu' diyerek bıçak darbesiyle orada öldürdü. Bu esnada bana da saldırmaya başladı, ben ellerimle onu engellemeye çalıştım. Bu esnada art arda gelen bıçak darbeleriyle kafamdan, kolumdan ve ayağımdan 5 ayrı bıçak darbesi aldım. Ardından beni ambulansla hastaneye götürdüler, ilk tedavim yapıldı. Ardından 900 Lari borç çıkardılar benden, 1 ay içinde ödemem koşuluyla bir senet aldılar. Ben de param olmadığı için hastaneden ayrıldım. Evde tedavimi arkadaşlarım yapıyor. Hâlâ korku içerisindeyim. Gazino yetkilileri beni arayıp geçmiş olsun bile demediler. Sevdiğim arkadaşımın hayatı gitti, 15 gündür morgda ama parasızlıktan gelen babası onu alıp götüremiyor. Gazino yetkilileri çok duyarsız. Bizlere yapılan bu muamele insanlığa sığmaz. Denildiği gibi saldırganın bana para verdiği, ev aldığı hepsi yalan. Kendisi günlerce kumar oynadı ve parasını kumarda kaybetti. Bana sadece kumar oynarken 50, 100 Lari şans parası verdiği olmuştur.

'KİMSENİN KİMSEYİ ÖLDÜRME HAKKI YOK'

Gürcistan Mağdur Aile Derneği Başkanı Nuriye Kaputoğlu, "Her ne olursa olsun bir kimsenin kimseyi öldürme hakkı yoktur" diyerek "Bu olay Batum'da yaşanan gerçekleri bir kez daha ortaya koyma açısından önem arz etmektedir. Biz sürekli söylüyoruz, kumarhane bataklığı insan yaşamını sonlandırıyor. Bu olay bunu göstermiştir. Gitmeyin, dost tutmayın, kumar oynamayın. Turistik amaçla gidin gelin. Bu kadınların durumu ne olursa olsun hiç kimseye onları öldürme hakkı vermez, bu durumu şiddetle kınıyorum. Biz dernek olarak burada Türk vatandaşın hakkını değil onun mağdur olan aile bireylerinin haklarını koruyacağız. Sonuçta saldırgan bir can almıştır mağdur olan yakınlarıdır" dedi.

Başkan Kaputoğlu, öldürülen Özbek vatandaşın parasızlık nedeniyle memleketine götürülememesinin de üzücü olduğunu, dernek olarak bu konuda üzerlerine düşen görev varsa yerine getireceklerini kaydetti.

İHD: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Batum'da yaşanan cinayet sonrası bazı Türkiye vatandaşlarının Türkiye'de bulunan İnsan Hakları Derneğinden yardım istemesi ile ilgili İHD'den açıklama geldi.

İnsan Hakları Derneği Genel Merkez Sekreteri Osman İşler, “Bu olay bizleri çok üzmüştür. Gürcistan'da bizim bir şubemiz yok ancak konuyla alakalı Gürcistan'daki hak savunucularına nasıl ulaşırız, neler yapabilirizi bunu Avrupa insan hakları örgütlerinden yardım isteyeceğiz, olayın takipçisi olacağız. Batum'da 15 gün önce öldürülen Özbek vatandaşımızın cesedinin ise hâlâ morgda tutulması ve ailesine yardım edilmemesi ciddi anlamda insan hakkı ihlalidir. Bu çok üzücü bir durumdur. Bizim avukatlarımızla konuyu görüştük ancak ortada var olan hukuki bir duruma bizim ülkemizde ki avukatlar müdahil olamıyor o açıdan uluslararası örgütlerden yardım almak için gerekli girişimlerde bulunacağız”  dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Muhalif gazetelere THY ambargosuna 'hassasiyet kriteri' savunması

SONRAKİ HABER

İşçi sendikasının kampanyasına neden patronlar destek veriyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...