07 Aralık 2018 07:19

CPS işçileri ekmeklerine sahip çıkmak için İzmir'de

İstanbul'dan yola çıkan DERİTEKS üyesi CPS işçileri, sendikadan kaçan yönetimin üretimi taşımak istediği SF Trade Fabrikası'nın bulunduğu İzmir'de.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

DERİTEKS'e üye CPS işçileri, patronlarının üretimi İzmir'de başka bir fabrikaya taşımasının ardından İzmir'e geldi. İşçiler, ekmeklerine sahip çıkmak mücadeleyi sürdüreceklerini dile getirdiler.

İstanbul Tuzla'da kurulu bulunan CPS Automotive Tekstil yönetimi, işyerindeki sendikal örgütlülükten dolayı üretimi İzmir'de sendika düşmanlığı ile bilinen SF Trade Fabrikası'na kaydırarak işçileri çıkarma kararı alırken DERİTEKS üyesi işçiler eylemlerini İzmir'e taşıdı.

Ege Organize Serbest Bölge (ESBAŞ) önünde eylem yapan işçiler, SF Trade fabrikasına iş almama çağrısı yaptı. İşçiler, SF Trade'nin iş yaptığı Volkswagen'e de seslenerek sendikal hakların yok sayıldığını dile getirdiler.

'AMACI SENDİKASIZLAŞTIRMAK'

Evrensel'e konuşan İşyeri Temsilcisi Mustafa Öztürk, 4 yıllık mücadelenin ardından patronlarını toplu iş sözleşmesi (TİS) masasına oturtabildiklerini belirterek "Bu süreçte işten atıldım ve mahkeme kararı ile geri döndüm. Sonunda geçen mart ayında ilk sözleşmemizi imzaladık. Fabrikanın ortaklarından Nalan Aydar, diğer ortakla sorunları olduğunu ileri sürerek üretimi İzmir'e taşıdığını belirtti ama amacı sendikasızlaştırmak. İşçi sayısı 360'lardan 200'lere kadar düştü. İlk olarak taşeron işçiler çıkarıldı. Bizim sözleşmemiz de ocak sonunda sonlandırılacak. Sendikasız, toplu sözleşmesiz, örgütsüz bir yerde ucuz işçilikle kendini devam ettirmeye çalışıyor. Bizi gönderdikten sonra oradaki makinelerle başka yerde üretime başlayacak" dedi.

'GEREKİRSE DİRENİŞ BAŞLAYACAK'

Bir diğer İşyeri Temsilcisi Tayyar Ağababa da ekmeklerini kazanmaya devam edebilmek için İzmir'e geldiklerini dile getirerek şunları söyledi:

"Gerekirse gitmeyeceğiz, direneceğiz, mücadelemizi burada vereceğiz. Tuzla'da çalışmaya devam edip ekmeğimizi kazanmayı sürdürmek istiyoruz. Patronlara taleplerimizi dikkate almaya çağırıyoruz. CPS ve SF Trade sipariş veren uluslararası markalara da çağrıda bulunuyoruz; buradaki sendikal kıyımı görün ve siparişleri geri çekin".

'SF YÖNETİMİNİ RAHATSIZ ETMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Bir diğer İşçi Temsilcisi Emine Can ise TİS görüşmeleri sırasında taşıma tehdidinin gündeme geldiğini ifade ederek "İzmir'e emeğimize sahip çıkmak geldik. Sonuçta ortada, yıllardır verilen bir fedakarlık var ve yeri geldi baskıları görmezden geldik. Buradaki eylemlerimizle SF Trade yönetimini rahatsız ettik ve etmeyi de sürdüreceğiz. Çalıştığımız firmalar da gereken yapsınlar, bu soruna nokta koysunlar. Patrona bizimle masaya oturmaya çağıyoruz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Borcunu bir gün bile geciktiren takibe düşecek’

SONRAKİ HABER

Sobadan kombi yaptı, bütün evi ısıtıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa