06 Aralık 2018 19:10

Arnavutluk'ta üniversite öğrencileri boykotta

Arnavutluk'ta binlerce üniversite öğrencisi, harç ücretlerinin yarı yarıya düşürülmesi talebiyle okulları boykot ediyor.

Fotoğraf: Për Universitetin adlı Facebook sayfasından alınmıştır

Paylaş

Arnavutluk hükümeti öğrencilerin talepleri sonucunda tekrar edilen dersler için çift harç ödenmesini içeren düzenlemeyi iptal etti. Öğrenciler, tekrar edilen dersler için çift harç uygulanmasının kaldırılmasının yanı sıra yıllık üniversite harçlarının da tekrar düzenlenmesini talep ediyor. Hükümet ise, üniversite harç miktarlarıyla ilgili bir değişiklik yapılamayacağını, harç miktarlarının kısmen kendi kendini finanse eden üniversiteler tarafından belirlendiğini belirtti.

Tiran Üniversitesi, Politeknik Üniversitesi ve Elbasan Üniversitesi öğrencileri, başkent Tiran’da bir ana caddeyi kapatarak Eğitim Bakanlığı önünde düzenlemeyi protesto etti. Öğrenciler, talepleri karşılanana kadar okulları boykot edeceklerini duyurdu.

Üniversiteliler 20.000-320.000 lek arasında değişen yıllık üniversite harçlarının yarı yarıya düşürülmesini talep ediyor. Arnavutluk’ta harç miktarları, hükümetin açıkladığı tavan harç miktarını aşmayacak şekilde üniversiteler tarafından belirliyorlar. Öğrenciler, yetkilileri mayıs ayında açıklanan tavan harç miktarını iptal etmeye çağırıyor. Üniversiteliler aynı zamanda daha iyi barınma koşulları ve üniversitelerin karar alma mekanizmalarında daha çok temsil talepleriyle sokaktalar.

Çeviri: The New York Times gazetesinden çeviren Cansu Ceylan

ÖNCEKİ HABER

Denizcilik eğitiminde son durum

SONRAKİ HABER

Amazon'un yapay zekalı robotu 24 çalışanı hastanelik etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...