22 Eylül 2012 11:15

Kilis’te El Kaide militanları mı dolaşıyor?

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Kilis’te mülteci kimliği taşıyan 12 bin 700 kişi kaldığını belirtti. Kilis’te tedirginlik yaşandığını söyleyen Aksünger, “Sokaklarda El Kaide militanı oldukları söylenen kişilerin serbestçe dolaştığı söyleniyor” dedi.CHP İzmir Milletvekili Aksünger, Suriye ile yaş

Kilis’te El Kaide militanları mı dolaşıyor?
Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Kilis’te mülteci kimliği taşıyan 12 bin 700 kişi kaldığını belirtti. Kilis’te tedirginlik yaşandığını söyleyen Aksünger, “Sokaklarda El Kaide militanı oldukları söylenen kişilerin serbestçe dolaştığı söyleniyor” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Aksünger, Suriye ile yaşanan krizin, bölge illerinin ekonomik ve ticari yaşamına yansımalarını raporlamak için bulunduğu Kilis’teki ilk izlenimlerini anlattı. Aksünger, Türkiye’ye şu ana kadar resmi olarak 124 bin Suriyeli mültecinin giriş yaptığının belirtildiğini söyledi. Aksünger, Kilis’te kayıt ve kayıtsız binlerce Suriyeli dolaştığını belirtti. Resmi mülteci sayısının 12 bin 700 olduğunu anlatan Aksünger, “Ancak kimliksiz olarak 10 ile 15 bin arası Suriyeli mültecinin barındığı söyleniyor. Bunların ise kim oldukları, nasıl giriş yaptıkları belirsiz. Kilis halkı bu durumdan oldukça tedirgin. Kamplarda kalanların hepsi Sünni mezhebine bağlı Suriyeliler. Sokaklarda El Kaide militanı oldukları söylenen kişilerin serbestçe dolaştığı söyleniyor. Halk, iyi niyetli bir Emniyet Müdürü olmasına rağmen ileride çok ciddi güvenlik problemleri yaşanabileceğini belirtiyor. Ayrıca İHH ve Kimse Yok mu? gibi dernekler, mültecilere yardım sağladıkları gerekçesi ile bölgede aktif olarak çalışma yürütüyor ama gerçekte ne yaptıkları belli değil” diye konuştu.

DURUM RANTA ÇEVRİLDİ

Kilis’teki mülteci kampında da incelemelerde bulunan Aksünger, buraya ilişkin izlenimlerini şöyle anlatı: “Kamplar için şu ana kadar 400 milyon TL para harcanmış. Ayrıca mültecilerin kartlarına aylık 80 lira para yatırılıyormuş. Mülteciler bu kartlarla alışverişlerini yapıyorlarmış. Mültecilere dağıttıkları yardım paketlerini de gördüm. Paketlerin çoğu Türk malı, Suudi ve Katar parası ile AKP yandaşlarından alınan ürünler üzerlerinde Arapça yazan kolilere doldurulup mültecilere yardım malzemesi olarak dağıtılıyor. İktidar yandaşları bu dramı bile ranta çevirmiş.” Aksünger, Hükümetin Suriye ile yaşadığı sorunun ardından kuzey Suriye’ye PKK’nin de yerleştiğini savundu. Uluslararası kamuoyunun Suriye konusunda Türkiye’yi yalnız bıraktığını belirten Aksünger, AKP iktidarının bu durumdan kurtulmak için bir planının olmadığını savundu.

ÖĞRENCİLER MAĞDUR

İncelemelerini tamamladıktan sonra bölgenin ticari ve ekonomik raporunu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ya sunacaklarını belirten Erdal Aksünger, “Genel başkanımız bu konuda detaylı açıklamaları yapacak. Bölgede esnaf açısından genel bir hareketlilik olduğu gözlenmekle beraber, kışın bu durumun durulacağını söylemek mümkün. Ayrıca gelen mülteciler yüzünden kira fiyatları oldukça yükselmiş ve bundan da en çok Kilis’te okuyan üniversite öğrencileri mağdur olmuş durumda” dedi.  (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Mültecilere üniversite hakkı

SONRAKİ HABER

Metalde taslağa yeni madde girecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...