Deri işçilerinin asgari ücret komisyonundan beklentisi yok

Asgari Ücret Tespit Komisyonundan olumlu bir sonuç çıkmayacağını belirten DERİTEKS işyeri temsilcileri mücadele etmek gerektiğini vurguladı.

07 Aralık 2018 00:21
Paylaş

Uğur ZENGİN
Erman TÜRKMEN
İstanbul

Asgari ücretin pazar torbasını doldurmaya yetmediğini dile getiren DERİTEKS işyeri temsilcileri, 2019 yılı asgari ücretinin en az 2 bin 500 lira olması gerektiğini söyledi. Asgari Ücret Tespit Komisyonundan olumlu bir sonuç çıkmayacağını dile getiren temsilciler, mücadele etmek gerektiğini vurguladı.

'HÜKÜMETİN DEDİĞİ OLUYOR'

Dursun Yoldaş (Al Deri İşyeri Temsilcisi): Asgari ücret en az 2 bin 500 lira olmalı. Oturduğumuz semtte kiralar 1250 liradan başlıyor. Kahvede ufak çay 1.5 lira. Yanına bir de simit eklesen, 3 lira. İşin içinden çıkamıyorsun, 2 bin 500 lira bile az yani. ama olmayacak çünkü işçi eşit şekilde temsil edilmiyor. Sonuçta hükümetin dediği oluyor.

'YERELLERDEN BAŞLANMALI'

Özgür Canpolat (Aka Deri Temsilcisi): Kur ve enflasyonun yükselişiyle beraber alım gücümüzün yüzde 40 düştüğünün farkındayız. Pazarda, markette filemizin dolmadığını görüyoruz. Asgari ücretin vergi dışında bırakılması ve bununla beraber net olarak 2 bin 200 lira talebimiz var. Ancak talep etmek yetmiyor. Bunun için yerellerden başlayarak mücadele etmek gerekiyor.

'TORBA DOLMUYOR'

Hasan Özer (Mader Deri İşyeri Temsilcisi): Bir doğal gaz faturası 200 Lira geliyor.  Su 100 lira, elektrik 100 lira. 100 lira da telefon faturaları, 700 de kira ödesek. Okul aidatı var ya da öğrenci masrafları var. 100 lira götürüyorsun pazara dolmuyor. Türkiye şartlarında asgari ücretin en az 2 bin 500 TL olması lazım.

'BAHANELERİN ARKASINA SAKLANMAMAK GEREK'

Emine Can (CPS İşyeri Temsilcisi): En az 2 bin 500 lira olması gerekiyor. Türkiye’deki yaşam şartları belli. Her şeye zam geliyor, doları avroyu bahane ediyorlar ama bunlara artık hiç kimse inanmıyor. Bahanelerin arkasına saklanmak yerine bugün gerçekleri konuşarak bir ücret belirlemek gerekiyor.

Ömer Faruk (Ismaco Temsilcisi): 3 tane çocuğum var. Kira veriyorum, doğal gaz 300 lira geliyor. Elektrik faturası, su faturası. 2 bin lira olacak diyorlar. Ben 2 bin 500 lira istiyorum ama toplanıyorlar, hükümet ne derse yine o oluyor.


FABRİKADA ASGARİ ÜCRET TARTIŞMALARI YOĞUNLAŞTI

Genç bir metal işçisi
Kayseri

Merhaba işçi arkadaşlarım; Kayseri’de metal iş kolunda çalışan fabrika işçisiyim. Bildiğiniz üzere asgari ücret bu ara gündemimiz. “Asgari ücret ne kadar olmalı?” tartışması bizim de fabrikamızda yapılıyor. Özellikle aralık ayına girmemizle birlikte tartışmalar yoğunlaştı diyebilirim.

Bir bölümünün genç işçi olduğu 50 civarında kişinin çalıştığı fabrika da herkesin asgari ücret yorumu, “Çok düşük, yetmiyor” oluyor. Evet, asgari ücret düşüktür. Neye göre düşüktür? Bir işçi ailesinin günün koşullarında insanca yaşayabilmesi için asgari ücretin daha yüksek olması gerekir. Evli olmayanlar için ücretler 2 bin civarıyken, gelen zamlar ve çocukların ihtiyaçları eklendiğinde 2 bin 500 civarı olması gerektiğini söylüyor. 

Fabrikada borçlarını ödeyemediğini söyleyen çok işçi var. Gelen zamlardan artık ikinci işi aramaya başladığını söyleyenlerin sayısı artıyor. Televizyonlarda DİSK’in istediği asgari ücret 2 bin 800. Hükümetin ise vereceği ücreti genelde işçilerin yorumu, “Verse verse 2 bin” olur şeklinde. 

Biz evli olmayan gençler bile 1600 lira ile geçinemezken, evli iki-üç çocuğu olanlar borç batağından çıkamıyor. Ama gençler 2 bine razı gibi görünüyor. Oysa biz daha fazlasını talep etmeliyiz ki, evli ve çocuklu olanlar da daha rahat yaşasın diye düşünüyorum. Biz birlik olmadığımız sürece de patronlar tarafından sömürülmeye devam edileceğiz. 
Teşekkür ederim… 


KRİZ VE İŞTEN ATMALAR BEKLENTİYİ DÜŞÜRÜYOR

Boydak işçisi
Kayseri

Son zamanlarda fabrikalarda asgari ücret zammı, tüm Türkiye’nin ilgi odağı durumunda… Herkesin gözü kulağı verilecek zamda! Boydak işçilerinin asgari ücret beklentisinin tam bir rakamı olmadığını söyleyebilirim. Büyük çoğunluğun ortaklaştığı nokta ise, “2 bin altında olmaz” şeklinde. Kimse uçuk rakamlar veremiyor. Daha az bir kesim ise “1850 ile 2 bin arası olur” diye düşünüyor.

Ama bir grup işçi arkadaşla sohbetimizi sizlere anlatmak istiyorum. Bizler rakam tartışmalarına girince işin içinde çıkamıyoruz. Örneğin 2 bine yakın diyenle 2 binin üstü olsun diyenlerin yaşamında bir farklılık yok. Herkes borçlu. Ama razı olma durumu var. Sebebini ise işten atmalara ve krizin etkisine bağlıyorum. Tedirginlik hali var. İşçi arkadaşlarıma soruyorum, “4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 100 iken neden beklentiniz açlık sınırı altında?” diyorum. 

Enflasyon yüzde 23.5 çıkarken her ay market alış verişi yükselirken neden beklentin bu kadar? “Daha fazla vermezler” diyorlar. Cumhurbaşkanı maaşındaki fazlalılığı konuştuğumuzda “dünya lideri” olarak bakanda oluyor, “O da abarttı” diyen de… Ama biz işçiler olarak rakam belirtmektense, temel ihtiyaçlarımızı rahat karşılayabileceğimiz, bir şey alırken ötekini de diğer ay alırız demediğimiz bir ücret talep etmeliyiz diye düşünüyorum…

Reklam
ÖNCEKİ HABER

‘Taşeron işçi kadroya geçti’ demek tam bir aldatmaca

SONRAKİ HABER

Mahkeme Selahattin Demirtaş'ın itirazını reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...