22 Eylül 2012 11:11

Mültecilere üniversite hakkı

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK), Suriyeli mültecilere üniversite hakkı tanıdı. YÖK, yayımladığı genelgeyle Suriye sınırındaki illerde bulunan 7 üniversitenin, mültecileri ‘özel öğrenci’ statüsünde kayıt etmelerine olanak tanıdı. Genelgeye göre, mülteciler hiçbir belge göstermeden, yalnızca

Mültecilere üniversite hakkı
Paylaş

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK), Suriyeli mültecilere üniversite hakkı tanıdı. YÖK, yayımladığı genelgeyle Suriye sınırındaki illerde bulunan 7 üniversitenin, mültecileri ‘özel öğrenci’ statüsünde kayıt etmelerine olanak tanıdı. Genelgeye göre, mülteciler hiçbir belge göstermeden, yalnızca ‘beyanla’ üniversitelere kayıt olabilecek.  YÖK tarafından Çukurova, Gaziantep, Harran, Kilis 7 Aralık, Mustafa Kemal, Mersin, Osmaniye Korkut Ata üniversitelerinin rektörlüklerine gönderilen yazıda, Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerle Suriye’de eğitim görürken ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitimlerine ara vermek zorunda kalan öğrencilere, eğitimlerine devam etme hakkı tanındı. Yazıda, 3 Eylülde yapılan YÖK Genel Kurulu’nda Suriye’deki durum ve gelişmelerin dikkate alındığı belirtilerek, 2012-2013 yılına mahsus olmak üzere kararlar alındığı kaydedildi. Buna göre, Suriyeli mülteciler, ‘özel öğrenci’ olarak ders alabilecek. Öğrencilerin belgeleri olmaları halinde bu belgeler incelenecek, ancak belgelerinin olmaması halinde sadece beyanları dikkate alınarak, kayıtları yapılacak.

CHP’Lİ VEKİLDEN TEPKİ

Bu karar üzerine CHP Milletvekili Mehmet Şeker, yazılı bir açıklama yaptı. YÖK’ün aldığı bu kararın mantıklı ve doğru bir yaklaşım olmadığını ifade eden Şeker, şunları kaydetti: “Suriye’den gelen bu kişilerin hiçbir para talep etmeden, belge istemeden sadece beyanla kayıt edilmeleri, üniversite için dershanelere giden, emek ve para harcayan, öğrencilerimize ve ailelerine yapılan bir haksızlıktır. YÖK, aldığı bu yanlış kararı gözden geçirmelidir.”
Özel öğrencilik, bir yükseköğretim programına kayıtlı olan öğrencilerin; kendi üniversitelerindeki hakları saklı kalmak kaydıyla, sağlık gibi sorunlar nedeniyle başka bir üniversitenin çeşitli fakülte ve yüksekokullarında ders alabilmesi anlamına geliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Akademik özgürlükler ayaklar altında

SONRAKİ HABER

Kilis’te El Kaide militanları mı dolaşıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...