06 Aralık 2018 12:21

Sağlıkta yeni düzenleme Anayasa Mahkemesine gidiyor

Sağlıkta yeni düzenlemeye muhalefet ve doktorlar tepkili. CHP ise düzenlemeyi Anayasa Mahkemesine taşıyacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

OHAL’de ihraç edilen ya da güvenlik soruşturmasına takılan doktorların çalışmasına kısıtlama getiren sağlıkta yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan değişikliğe muhalefet ve doktorlar tepkili. CHP ise düzenlemeye karşı Anayasa Mahkemesine gidecek.

Deutsche Welle Türkçe’den Hilal Köylü’nün haberine göre Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman, sadece doktorların çalışmasına kısıtlama getiren hükmün değil, yasadaki diğer hükümlerin de kabul edilemez olduğunu belirtti. Adıyaman, “Hekimlerin çalışma hakkını engelleyen, meslek örgütünün yetkilerini ortadan kaldıran, akademik bağımsızlığı ihlal eden ve sağlık hizmetlerinin niteliğini olumsuz etkileyen düzenlemenin ortadan kaldırılması için gerekli her türlü çabayı sürdüreceğiz” dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Eş Başkanı Hüsnü Yıldırım da “Varsa bir suçları kanun önünde ortaya koyun. Neden doktorları mesleklerinden ediyorsunuz. Bir de 450 gün gibi bir sınırlama getiriyorsunuz” diye sorarak, doktorların çalışmalarına kısıtlama koymayı insan hakkı ihlali olarak niteledi.

CHP, AYM’YE GİDİYOR

Sağlıkla ilgili düzenlemeye başından beri karşı çıktıklarını söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, tıp fakültelerinden yeni mezunlar için öngörülen ‘mecburi hizmet’in büyük bir hak ihlaline neden olacağını belirtti. “Devlet, güvenlik soruşturmalarını gerekçe gösterip kendisinin istihdam etmediği genç doktorları 450 gün boyunca kimsenin istihdam edemeyeceğini öngörüyor” diye konuşan Şeker, bu yapılanın insan hakkı ve bilim hakkı ihlali olduğuna vurgu yaparak, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını açıkladı.

'HAKLARIMIZ İHLAL EDİLİYOR'

Geçen yıl tıp fakültesinden mezun olan Doktor Murat, mecburi hizmet uygulaması kapsamında atanmayı beklerken güvenlik soruşturmasından geçemediğini söylüyor. Düzenlemeyle doktorların özel hastanede çalışabileceğinin söylenmesini de tamamen mantıksız olarak değerlendiren Doktor Murat, “Özel hastane neden yeni mezun doktorlarla çalışsın. Ki bizimle çalışmak istemiyorlar. Benim tıp fakültesinde uzmanlık kariyeri yapma şansım da elimden alınıyor” dedi. Doktor Adayı Mahmut da devlet hastanelerine atamasının güvenlik soruşturması nedeniyle engellenmesini hak ihlali olarak tanımlayarak “Uzmanlık için eğitim hakkım da elimden alınıyor. 450 günlük çalışma yasağı da çok mantıksız” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

-Analog neydi?, -Analog emekti

SONRAKİ HABER

Sosyal medyadan alınan 60 yaşındaki kadın serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...