06 Aralık 2018 12:10

Kulp'ta 6 çocuğun öldüğü Kuran kursu yangınında yeni bilirkişi raporu

Diyarbakır Kulp'ta Müftülük Kuran kursunda 2015 yılında çıkan ve 6 çocuğun öldüğü yangınla ilgili yeni bilirkişi raporunda müftü asli kusurlu bulundu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kulp’ta 2015 yılında 6 çocuğun yaşamını yitirdiği Kuran kursu yangınına ilişkin hazırlanan yeni bilirkişi raporunda, dönemin İlçe Müftüsü Selahattin Özçelik asli, kurs öğreticisi sanık Faruk Işık ise tali kusurlu bulundu.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Karaağaç köyündeki Kulp Müftülüğüne bağlı yatılı Kuran kursunda 1 Aralık 2015 tarihinde saat 02.00- 02.15 arasında çıkan yangında Nur Muhammed Bayka, Mehmet Bingöl, Suat Çankaya, Serhat Sancar, Şahin Kahraman ve Sabahattin Altun isimli 6 çocuk yanarak yaşamını yitirmişti. Olay ile ilgili açılan davada, yangının çıktığı Kuran Kursu Öğreticisi Faruk Işık ve Köy Muhtarı Özcan Ceylan hakkında “Görevi kötüye kullanma” ve “Taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçlarından 3’er yıldan 18 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı. Kuran kursu binasını inşa eden Köy Muhtarlığı İhtiyar Heyetinde yer alan Abdullah Cengiz, Hanifi Dizmen, Hiyasettin Bartar ve Sebahattin Çankaya’nın ise “Taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis ile cezalandırılmaları istendi.

İmar Kanunu’na aykırı bir şekilde kaçak yapılan, elektrik tesisatı kaçak olan ve sayacı olmayan kurs binası için olur veren ve kursun yatılı olması için Diyanet İşleri Başkanlığına başvuran Kulp Müftülüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri ve diğer sorumlular hakkında ise herhangi bir dava halen açılmadı.

Yangının üzerinden 6 ay geçtikten sonra, dava dosyasına ise 3 yıl sonra giren ilk bilirkişi raporunda, ihlaller ortaya konuldu. Bilirkişi raporuna göre, ihtiyar heyetinin yangında 2’nci derece tali kusurlu olduklarını belirten savcı, Kaymakamlığın 4 kişi hakkında soruşturma izni vermemesi kararına Gaziantep Bölge İdare Mahkemesinde itiraz etti. İdare Mahkemesi, 29 Kasım 2016 tarihli kararında Kaymakamlık kararını kaldırarak, 4 şüpheli hakkında kesin olarak soruşturma izni verdi.

Mezopotamya Ajansında yer alan habere göre avukatların hazırlanan ilk rapora yaptıkları itirazı değerlendiren Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi yeni bir bilirkişi raporunun hazırlanmasını istedi.

BİLİRKİŞİ: MÜFTÜ SALAHATTİN ÖZÇELİK ASLİ KUSURLU

Raporda, yangının çocukların üşümesinler diye yatmadan önce yaktıkları düzenli olmayan elektrik tesisatına bağlı UFO isimli ısıtıcıdan kaynaklandığı bildirildi. Binanın elektrik döşemesindeki özensizliğe dikkat çekilen raporda, elektrik panosunda elektrik sayacının, sayaç aboneliğinin, kaçak akım rölesi ve yangın koruma rölesinin bulunmamasının Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre bina sorumlusu olarak Kulp Müftülüğü sorumlu bulundu. Binada 2011 yılından beri Kuran kursu faaliyetinde olmasına rağmen yangından korumaya yönelik herhangi bir önlemin alınmadığının vurgulandığı raporda, bina sorumlusu olarak dönemin Kulp Müftüsü Özçelik sorumlu tutuldu. Yine binada İş Sağlığı ve Güvenliğinin sağlanmasına yönelik gerekli önlemlerin alınmadığı, gerekli araç ve gereçlerle donatılmadığı, kurs yöneticisi olarak atadığı sanık Faruk Işık’ı iş güvenliği konularında eğitmediği ve yurt binasının denetim mekanizmasını oluşturulmadığı aktarılan raporda, Kulp Müftülüğü sorumluluğu ve kusuru tespit edildi.

İlk bilirkişi raporunda sorumlu ve kusurlu bulunan sanık Faruk Işık ise hazırlanan yeni bilirkişi raporunda da yönetici olarak kurs binasında iş sağlığı ve güvenliğine yönelik önlemleri almadığı, olası tehlikelerden kaynaklanacak riskler konusunda herhangi bir çalışması görülmediği için sorumlu ve kusurlu bulundu.

SORUMLULAR BELLİ

Bilirkişi heyeti hukuki değerlendirme ve nitelendirmeyi mahkemenin takdirine bırakarak, raporda Kulp İlçe Müftüsü Selahattin Özçelik’in yangının meydana geldiği binanın sorumlusu olarak asli kusurlu, Kuran kursunun Yöneticisi ve Öğreticisi Faruk Işık’ın tali kusurlu olduğu ifade edildi.

Olayda başka kişi ya da kurumlara kusur verilemeyeceğinin belirten bilirkişi heyeti, daha önce hazırlanan bilirkişi raporunda yer alan “Karaağaç köyü muhtarlık ihtiyar heyetinin kusurlu bulunması” ve “Elektrik tesisatını yapan şahıs veya firmanın kusurlu bulunması” ifadelerine katılmadıklarını aktardı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Malatya'da 'ulaşım' eylemi

SONRAKİ HABER

-Analog neydi?, -Analog emekti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...