İstanbul Şubeler Platformu: Sınıfın birliği ve ortak mücadele şart

İstanbul’da bir araya gelen 3 konfederasyona bağlı sendika şubeleri İstanbul Şubeler Platformu Girişimini kurdu.

06 Aralık 2018 08:23
Son Güncellenme Tarihi: 06 Aralık 2018 12:34
Paylaş

İstanbul’da DİSK, Türk-İş ve Hak-İş’e bağlı sendikaların 11 şubesi bir araya geldi. Asgari ücretten, kıdem tazminatının gasbına, işten atmalardan tutuklamalara kadar işçi sınıfına yönelik saldırılara karşı İstanbul’da şubeler platformu kurmak için ilk adımı attıklarını belirten sendikalar, “Tüm bu yaşananlar bir kez daha göstermiştir ki işçi sınıfının birliği ve ortak mücadelesi şarttır. Bir araya gelmeyi sorumluluk olarak görüyoruz” dedi.

Sendika şubeleri, İstanbul Şubeler Platformu Girişimi olarak ilk eylemlerini asgari ücretin artırılması talebiyle Bakırköy Cumhuriyet Meydanı’nda yaptı.

KIDEM TAZMİNATI HEDEFTE

Yapılan ortak açıklamayı Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir okudu. Emeğe yönelik çeşitli saldırılar olduğunu belirten Özdemir, “İşçi sınıfının önemli kazanımlarından olan kıdem tazminatı hakkı patronlar tarafından hükümet eliyle gasbedilmek için yeniden gündeme getirilmiştir. Bu hakkın hiçbir şekilde ne kaldırılmasına ne de fona devrine izin vermeyeceğimizi bir kez daha yineliyoruz. İçinden bulunduğumuz ekonomik durumdan kaynaklı birçok firma konkordato ilan ederek işçileri kapı önüne koymakta, daralma gerekçesi ile birçok fabrikada işçi çıkışları yaşanmaktadır. Ayrıca ekonomik gelişmeler göstermektedir ki bu olumsuz tablo giderek büyüyecektir” dedi.

ÜCRETLER ERİDİ

İşçilerin yapılan zamlar ve artan enflasyondan nedeniyle ücretlerinin eridiğini ve ek zam taleplerine kulak tıkandığını ifade eden Özdemir, “Kendi yarattıkları krizin sonuçlarının yükü işçi ve emekçilerin sırtına yıkılmaya çalışılmaktadır. Hak isteyen işçilerin üzerinde baskı kurulmaktadır. İstanbul Havalimanı işçileri düne kadar tutukluydu. Flormar işçilerinin çadır kurmaları yasaklanmış, TARİŞ işçileri işten atılan arkadaşlarına sahip çıkmak istedikleri için gözaltına alınmıştır. Yakın tarihimizde görmediğimiz kadar gözaltılar ve baskı uygulamaları yaşanmaktadır. Bunlar yetmiyor gibi her ay onlarca işçi kardeşimizi iş cinayetlerinde kaybederken yüzlercesinin yaralandığını, birçoğunun ise iş göremez halde yaşam sürdüğünü maalesef ki görüyoruz” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET ARTIRILMALI

Hükümetin kadro aldatmacası ile taşeron sistemin yarattığı mağduriyetin giderilmediğini vurgulayan Özdemir şöyle devam etti: “İşçilerin umutlarıyla oy devşirenler yine işçiyi yarı yolda bırakmıştır. Taşeron çalışma derhal yasaklanmalıdır. Yine EYT’lilerin talepleri göz ardı edilmekte ve bu mağduriyetin giderilmesi için adım atılmamaktadır. Konu ile ilgili bir düzenleme yapılması şarttır. Diğer yandan artık kangrene dönüşen asgari ücretin arttırılması talebine olumlu yanıt verilmemiş ve görünen odur ki çalışanların ihtiyaçlarını karşılamayan, insanca yaşanacak adil bir ücretten yoksun bir düzenlemeyle çalışanlara yine sefaletin, yoksulluğun, açlığın dayatılacağı açıktır. Net olan şudur ki asgari ücret arttırılmalı ve insanca yaşanacak bir ücret seviyesine getirtilmelidir.”

SENDİKALAR ÇAĞRI

Tüm bu yaşananların, işçi sınıfının birliği ve ortak mücadelesinin şart olduğunu gösterdiğini ifade eden Özdemir, “Gebze’de, İzmir’de, Bilecik’te ve daha birçok yerde olduğu gibi değişik konfederasyonlardan işçi sendikalarının birlikte mücadelesi örnek teşkil etmekte ve yürünmesi gereken yolu göstermektedir. Bu nedenle Bizler Türk-İş, Disk Ve Hak-İş’e bağlı işçi sendikaları şubeleri olarak bir araya gelmeyi sorumluluk olarak görüyor ve ortak mücadele zemini için adım atıyoruz, atmalıyız. Aramızda bulunmayan veya bulunamayan sendikalarımıza da çağrıda bulunuyoruz gelin bu birliğimizi büyütelim ve İstanbul’dan işçi sınıfının birlikte mücadele etme talebini güçlendirelim” dedi.

BİR ARAYA GELEN SENDİKALAR

Türk-İş’e bağlı DERİTEKS İstanbul Şubesi, Belediye-İş 1 ve 2 No’lu Şubeler, Harb-İş İstanbul Şubesi, TGS İstanbul Şubesi, Tekgıda-İş İstanbul Avrupa Yakası Şubesi, TÜMTİS 1 No’lu Şube, Çimse-İş İstanbul Avrupa Yakası Şubesi, Hak-İş’e bağlı Liman-İş İstanbul Bölge Başkanlığı, DİSK’e bağlı Gıda-İş İstanbul Temsilciliği ve  Cam Keramik-İş İstanbul Temsilciliği.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Edirne'de 2 mülteci tüfekle vurularak yaralandı

SONRAKİ HABER

Asgari ücret tespit toplantısına katılan işçi: Bu maaşla olmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...