05 Aralık 2018 15:14

Afgan kadınların futbol hayali nasıl kabusa döndü?

Afganistan'ın üst düzey spor yöneticilerinden biri, tehditlere rağmen sahaya çıkan kadın futbolcuların cinsel istismara maruz kaldığını söyledi.

Bu fotoğraf, Afganistan Kadın Milli Futbol Takımı'nın Facebook hesabında yer alıyor

Paylaş

Afganistan'da Taliban dönemi sonrasında bir kadın futbol takımının kurulması ülkede kadınların sahip olduğu özgürlükleri temsil etmesi açısından çok önemli görülmüştü. Ancak tehditlere rağmen sahaya çıkan kadın futbolcuların cinsel istismara maruz kaldığı belirtiliyor.

Afganistan'ın üst düzey spor yöneticilerinden biri, militanlar ve aşırı muhafazakarların itirazlarını göze alarak sahaya çıkan kadın futbolcuların cinsel istismara maruz kaldığını söyledi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Afganistan Olimpiyat Komitesi Başkanı Hafizullah Rahimi, başkent Kabil'de yaptığı açıklamada, "Cinsel istismar sadece Futbol Federasyonu'nda değil, diğer federasyonlarda da var ve bununla savaşmamız gerekiyor" dedi. FIFA iddiaları soruşturacağını açıkladı. Afganistan'da savcılık da kendi soruşturmasını başlattı.

FUTBOL FEDERASYONU SUÇLAMALARI REDDETTİ

Pazartesi günü konuyla ilgili konuşan Afgan Devlet Başkanı Eşref Gani, suçlamaların tüm ülkeyi şoke ettiğini belirterek "Suçlamalar halkımızın çocuklarını ve kızlarını spora göndermesinin önüne geçecek olsa da acilen ve kapsamlı bir şekilde harekete geçmemiz lazım" dedi.

Suçlamaların ardından Danimarkalı spor firması Hummel, iddiaların merkezinde yer alan Afganistan Futbol Federasonu ile yaptığı sponsorluk sözleşmesinden çekildi.

Afgan Olimpiyat Komitesi Başkanı'nın açıklaması, kadın milli takımının eski oyuncularının teknik sorumlular ve diğer erkek görevlilere yönelik ısrarla gündeme getirdiği iddiaların ilk kez resmi makamlar nezdinde karşılık bulması anlamına geliyor.

Cinsel taciz suçlamalarının çoğu, Afgan milli futbol takımının eski kaptanı Khalida Popal'dan geldi. Çocukluğunda; Afganistan'ın Taliban'ın hakimiyetinin olduğu dönemde hayatını riske atarak arkadaşlarıyla futbol oynadığını belirten Popal, "Okul duvarının arkasında nöbet tutan Taliban muhafızlarının duymaması için ses çıkarmadan oynuyorduk" diyor.

'TAKIMA GİREBİLMEK İÇİN CİNSEL İLİŞKİ ŞARTI'

Khalida Popal'in iddiasına göre, federasyon yetkilileri genç kadınlara kendileriyle cinsel ilişkiye girmeleri halinde takıma alınacaklarını ve ödeme yapılacağını söylüyor.

BBC, hâlâ Afganistan'da yaşayan bazı kadın futbolcu ve diğer sporcularla da konuştu. Bu kadınlar da benzer iddialarda bulundu. Takıma seçilirken ya da antrenman ve yurt dışı müsabakalara giderken tacize uğradıklarını söyleyen bu kadınlardan biri "Bana ne kadar güzel olduğunu göster. Çünkü takıma sadece güzelleri alıyoruz' dediler" diyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Halkla birlikte yönetmek ‘Yeşil Bursa’yı yeniden inşa eder'

SONRAKİ HABER

Mülkiyeliler 159. yıldönümünü Mülkiyeliler Birliği’nde kutladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...