05 Aralık 2018 13:29

Cumhurbaşkanına ekonomik OHAL yetkisi

71 maddelik ‘torba kanun’un görüşmeleri komisyonda başladı. Muhalefet, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘ekonomik OHAL’ ilan etme yetkisi verilmesine tepkili.

Fotoğraf: AA

Paylaş

AKP Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ve 7 milletvekili tarafından verilen 71 maddelik ‘torba kanun’ teklifinin görüşmeleri Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda başladı.

38 kanun, 3 kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapacak teklifin en dikkat çeken maddesi 22. madde oldu. Söz konusu madde Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi kurulmasını öngörüyor. Komitenin “Finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek ölçüde olumsuz bir gelişme” tespit etmesi durumunda da alınacak tedbirleri belirlemede Cumhurbaşkanı yetkilendiriliyor.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, düzenlemeyi ‘verilen yetki ve süre’ belli olmadığı için eleştirdi. Kuşoğlu, “Ekonomiyle ilgili olağanüstü tedbirler getiren bu madde tam bir OHAL maddesidir” dedi.

MHP DE DÜZELTME İSTEDİ

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da tartışma konusu olan maddenin son fıkrasındaki ifadenin farklı anlama gelebileceğini söyledi, “Ben amacın bu olmadığını düşünüyorum ama bunun düzeltilmesi lazım yani ‘Üye kurum ve kuruluşlarının yetkileri dışında alınması gereken tedbirleri belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkili olup…’ diyoruz. Yani burada amaç şu: Hani üye kuruluş BDDK’dir, SPK’dir, kendi yetkilerini kendileri kullansın, onların kullanamayacağı, kendi kanunlarında yetkisi olmayan konuları Cumhurbaşkanı belirlesin. Bu daha düzgün yazılırsa farklı anlamaları önler diye düşünüyoruz” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da 22. madde için “Asla olmaması gereken madde. Bu 22’nci madde ile Cumhurbaşkanına bir finansal OHAL yetkisi veriliyor. Kendisi ilan edecek ve kendisi yönetecek” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Hukukun üstünlüğü değil, üstünlerin hukuku’

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Yargılanmaktan korkmuyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...