05 Aralık 2018 12:52

Latife Tekin’in işçileri Yeni e’de

Yeni e'nin Aralık sayısı Yazar Latife Tekin'i dosyasına taşıyor ve soruyor: Latife Tekin'in işçileri ne anlatıyor?

Görsel, Yeni e dergisinin Aralık sayısının kapağı kullanılarak hazırlandı

Paylaş

Pek çok ağır işçisi bulunan edebiyatımızda işçinin kendisini bulmak zordur. İşçi sınıfının özellikle de günümüzde edebiyata nasıl konu olacağı daimi tartışma konusudur. Yazar Latife Tekin Manves City ve Sürüklenme isimli iki yeni kitabıyla, özellikle de birincisi ile bu konuda kendi önerisini ortaya koydu. Fabrika yönetimlerinin işçilere talimatları ile işçilerin fabrika yönetimlerinden taleplerinin bile bir romanın unsurları olabileceğini gösterdi. Üzerinde konuşulmayı hak eden bu ilham verici kitaplar ekseninde yazarla C. Hakkı Zariç’in yaptığı uzun bir söyleşi ve Aydın Çubukçu, Yelda Eroğlu, Kayhan Geyik, Sevda Karaca’nın yazıları Tekin’in işçilerini Yeni e’nin aralık sayısı dosyasına taşıyor.

RUS AVANGARD’I SERGİSİ

Yılın son sayısının açılışında ise Dr. Nuran Cengiz ve Doç. Dr. Nur Balkır’ın halen İstanbul Sabancı Müzesi’nde devam eden Rus Avangard sanatçılarının eserlerinin yer aldığı sergiyle ilgili yazısı var. Hem bu sanatçıları anlatan hem de sergiye dair dikkat çekici tespitler yapan, “Devrimci Sanatın Keskin Kenarı: Rus Avangardı” yazısı konuya kendini yakın hissetmeyen okur için bile çok şey va-dediyor. 101. yıldönümünde Ekim Devrimi’ne dair Yeni e’de iki yazı yer alıyor: Nedim Yılmaz’dan “Sovyetler Birliği’nde Moda” ve Kavel Alpaslan’dan -pek bilinmeyen bir Lenin anısının da aktarıldığı- “İki ‘Aralık’ Arasında”...

ŞİİRLER VE ÖYKÜLER

Yeni e’de ayrıca şiirleri ile Enver Topaloğlu, Gülsüm Cengiz, Esat Şenyuva, Nihat Ateş, Levent Karataş; öyküleri ile Adnan Özyalçıner, Önder Şit, Zehra Çelenk, Arzu Erkan; yazı ve söyleşileri ile Tevfik Taş, Esra Akgemci, M. Fatih Uslu, Hasan Cömert, Cihan Oğuz, İdris Akkuzu ve Özge Sönmez yer alıyor. Derginin şiir soruşturması ise devam ediyor. Mehmet Özkan Şüküran’ın hazırladığı soruşturmanın konukları arasında Nurullah Kuzu, Yaprak Damla Yıldırım, Enes Kurdaş, Narin Yükler, Anıl Cihan ve Oğulcan Kütük yer alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Organize sanayi bölgesinde trafo patladı, fabrikalarda üretim durdu

SONRAKİ HABER

Putin'den ABD'ye INF tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...