05 Aralık 2018 12:02

Ali Şeker: Yalan haber yapanlarla ilgili bir işlem yapacak mısınız?

CHP Milletvekili Ali Şeker, doktorları hedef alan ‘karnında bant unutulan kadın’ konulu haberi Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Şerif Karataş/EVRENSEL

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, “Karnında bant unutulan kadın” yalan haberini Meclis gündemine taşıdı. “Bilimsellikten uzak, hekimleri ve sağlık çalışanlarını hedef gösteren, araştırmacı habercilik ve etik ilkelerine uymayan bir biçimde sunulan bu haber, çöken sağlık sisteminin yarattığı sorunlar karşısında hedef tahtasına hekimleri oturtan kasıtlı ve yanlı bir yayındır” diyen Şeker, yalan haber yapan kuruluşlarla ilgili herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını sordu.

‘O BANT O BANT DEĞİL’

Geçtiğimiz günlerde birçok ulusal ve yerel medya kuruluşu tarafından yayımlanan haberde sezaryen ameliyatı sırasında karnında bant unutulduğunu iddia eden ve bu sebeple karnındaki çocuğundan vazgeçmeye zorlandığını belirten bir hasta ile avukatının ifadelerine yer verilmişti. Haberde bilinçli bir dezenformasyon ve bilgi kirliği olduğunu söyleyen Şeker “Haberde bir bant ifadesi geçiyor. Ama bu bant haberi yapan muhabirin, düzelten kontrol eden editörün, haber müdürünün bildiği bant değil. Bahsi geçen ‘bant’ tıbbi bir terim olan ‘amniyotik bant’ı ifade ediyor. Amniyotik bant, gebelik kesesi oluşumunda kese içerisinde gözlenen bir gelişme bozukluğudur. Hastanın daha önce gerçekleştirdiği sezaryen ameliyat ile ilgisi yoktur” diye konuştu.

ŞEKER’DEN ERSOY’A SORULAR

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü tarafından yayımlanan 2018 ‘dijital haberler raporuna da gönderme yapan Şeker, Türkiye’nin incelenen 37 ülke arasında yüzde 49 gibi bir oran ile en çok uydurma haber ile karşılaşan ülke olduğunu söyledi. Şeker, RTÜK’ün bağlı olduğu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un şu soruları yanıtlamasını istedi:

■ İlgili haberi servis eden ve yayımlayan basın kuruluşları hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır?

■ Hekimleri ve sağlık çalışanlarını hedef gösteren, araştırmacı habercilik ve etik ilkelerine uymayan bir biçimde sunulan bu haberin tekrarlanmaması ve üzücü olaylara yol açmaması için ne gibi tedbirler alınması düşünülmektedir?

■ İlerleyen zamanlarda benzeri yalan haberlerin önüne geçebilmek ve halkın gerçek haber alma özgürlüğünü teminat altına almak için ilgili meslek odalarından görüş alınması konusunda bir düzenlemeye gidecek misiniz?​” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Konkordato teklifi sipariş üzerine mi?’

SONRAKİ HABER

Avukat Yıldırım: Şule Çet davasında ceza almaları için ilk adım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...