05 Aralık 2018 10:04

Festus Okey davası 11 yıl sonra yeniden başlıyor

Nijeryalı Göçmen Festus Okey'in gözaltında darbedilerek öldürülmesine ilişkin dava yeniden görülecek.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Festus Okey’in karakolda polis tarafından darbedilerek öldürülmesi ile ilgili davada üst mahkeme Festus Okey’in ağabeyinin davaya katılmasını reddeden mahkeme kararının bozarak, kimlik bilgisi ve DNA raporları alındıktan sonra karar verilmesi gerektiğine hükmetti. Karara uyan İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Aralık 2018’e yeni bir duruşma günü verdi.

NE OLMUŞTU?

Nijeryalı sığınmacı Festus Okey, 20 Ağustos, 2007 tarihinde polis tarafından  gözaltına alındıktan sonra, Beyoğlu polis karakolunda bir polis memuru tarafından vurulmuştu. Ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Festus Okey’in ateş edilme mesafesini kanıtlayacak delil niteliğindeki kanlı gömleği hastanede kaybolmuştu.

Okey’i vuran polis C.Y. hakkında açılan dava yıllarca sürdü. Sanık polis memuru mahkeme tarafından 2011 yılında taksirle adam öldürmekten 4 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. Üye hakimlerden biri, sanık polisin olası kastla adam öldürmekten 20 yıl ceza alması gerektiğini savunmuştu. Karar temyiz edilmişti.

Festus Okey’in davası, insan hakları için çalışan aktivistler, Göçmen Dayanışma Ağı (GDA) gibi organizasyonlarca senelerce takip edilmişti. Davaya müdahil olmak kişiler hakkında ‘mahkemeye hakaret’ ve ‘adil yargılamayı etkileme’ gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı.

Okey’in Nijerya’daki ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu’nun davaya müdahillik talebi reddedilmişti. Gerekçe ise mahkemenin Ogu’nun Festus Okey ile akrabalık bağını gösteren DNA raporunu yetersiz bulması olmuştu. (HABER MERKEZİ)

Ayşen Aksakal: Bitmeyen kavganın bizdeki 11 yıllık davası

ÖNCEKİ HABER

BM’nin göç paktı, göçün nedenlerine dokunmuyor

SONRAKİ HABER

Sağlıkçılar bordrolarını yaktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...