05 Aralık 2018 08:21

Güney Afrika’da sosyalist parti kuran sendika seçimlere hazırlanıyor

Güney Afrika Ulusal Metal İşçileri Sendikası, sosyalist ve devrimci bir parti kurduğunu ve gelecek yıl yapılacak seçimlere katılacağını duyurdu.

Fotoğraf: Discott/WIKIMEDIA COMMONS (CC-BY-SA 4.0)

Paylaş

Güney Afrika Ulusal Metal İşçileri Sendikası (NUMSA), yazılı bir açıklama yaparak sosyalist ve devrimci bir parti kurduğunu ve önümüzdeki yıl yapılacak olan seçimlere katılacağını duyurdu.

SOSYALİST DEVRİMCİ İŞÇİ PARTİSİ

300 bini aşkın üyesi bulunan NUMSA’nın kurduğu yeni partinin adının “Sosyalist Devrimci İşçi Partisi” (SRWP) olduğu belirtildi.

NUMSA, 2013 yılına kadar Afrika Ulusal Kongresi (ANC) bileşenlerinden olan Güney Afrika Sendikalar Kongresi’nin (COSATU) üyesiydi. Jacob Zuma’nın devlet başkanlığına seçilmesinde önemli bir rol oynamıştı.

Zuma’nın uygulamaya koyduğu neoliberal politikalar, ortaya dökülen yolsuzluklardan sonra 2012 yılında NUMSA, Zuma’ya devlet başkanlığından istifa etmesi çağrısı yaptı.  Çağrısı yanıtsız kalınca da 2013 yılında kongresini toplayarak ANC ile ilişkisini kesme kararı aldı.

Bu kararın ardından COSATU, NUMSA’yı üyelikten ihraç etti ve onunla rekabet etmesi için yeni bir sendika kurdu. NUMSA, hükümeti yıkma girişiminde bulunmakla suçlandı ve sendika önderleri hakkında davalar açıldı.

NUMSA, 2013 yılı kongresinde işçilerin ve emekçilerin haklarını savunacak bir parti kurma kararı da almıştı.

Ülkede kapitalist sömürü ve talan son verilmesi için değişik ırk ve etnik kökenlerden işçilerin birleşmesinin önemine ve sosyalist ve devrimci bir partinin çatısı altında birleşmelerinin önemine vurgu yapılmıştı.

İLK BAŞVURULAR REDDEDİLMİŞTİ

Ancak NUMSA’nın parti kurmak için yaptığı  başvuruları değişik gerekçeler öne sürülerek reddedildi. Son olarak da bu yılın Temmuz ayında Ulusal Seçim Komisyonu partinin amlemini bahane ederek partinin seçimlere katılma başvurusunu reddetti. Amblemini değiştiren SRWP, önümüzdeki yılın Mayıs ayında düzenlenecek seçimlere katılma hakkını elde etti.

SRWP, tarafından yapılan yazılı açıklamada partinin sosyalist bir programa sahip olduğu ve amacının sosyalist bir Güney Afrika’yı inşa etmek olduğu belirtiliyor.

Ülkenin zenginlikleri işçi sınıfının yararları gözetilmeden kullanıldıkça eşitlik ve özgürlüğün kazanılmayacağı belirtilen açıklamada “Güney Afrika, Aparheid rejiminden sonra bile % 1 azınlığın ülkenin zenginliklerine sahip olduğu dünyanın en eşitsiz toplumlarından biridir. Acı gerçek ANC Hükümeti’nin ekonomi politikası ülkedeki çoğunluk için tıpkı Aarptheid sisteminde olduğu gibi yoksulluk ve eşitsizlik içinde yaşadığıdır” deniliyor.

Yoksulluk, işsizlik ve aşırı eşitsizliğin kaynağının ırkçı, sömürgeci ve kapitalist Güney Afrika sistemi olduğu, bunu değiştirmenin tek yolunun işçi sınıfının iktidara gelmesinden ve çoğunluğun yararlarını gözeten bir ekonomi-politikası uygulamasından geçtiğine vurgu yapılıyor.

SPWP’nin son aylarda ülkenin değişik bölge ve illerinde  şubeler kurduğu, işçi sınıfının eğitimine ağırlık verdiği belirtildikten sonra “İşçi sınıfı toplumu dönüştürebilecek tek güçtür. Birleşmiş işçi sınıfı Apartheid’e karşı zafer kazandı, kapitalist sisteme karşı zafer kazanmak için işçi sınıfının iktidarı gereklidir” deniliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Elektrik akımına kapılan boyacı, yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Bakana göre LGS ve yerleştirmelerde yanlış yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...