25 Eylül 2012 05:44

Antigone, kardeşinin kemiklerini arıyor

ALTERNATİF tiyatro mekanlarından DestAR-Theatre sezona ‘ANTİGONE2012’ ile açıyor. Oyunları Kürtçe sahneleyen Şermola Performans ekibi, yeni oyunları “ANTİGONE2012”nin bir “ANTİGONE” uyarlaması olmadığını söylüyor. Berfîn Zenderlioğlu’nun kaleminden çıkan “ANTİGONE2012” siyasal gü

Antigone, kardeşinin kemiklerini arıyor
Paylaş

5 NO’LU VAHŞETİ DEVAM EDİYOR

Şermola Performans’ın geçen yıl çok konuşulan oyunu 5 No’lu  bu yıl da sahnelenmeye devam edecek. Vahşet üzerine bir deneme olan oyunu 2 Ekimden itibaren sezona girecek.  “5No’lu” aklın ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan insanlık dışı bir vahşeti anlatıyor. Bir örümcek, bir sinek, bir fare, bir köpek, bir gardiyan ve bir mahkum tek vücutta dile geliyorlar. 2012 ntvmsnbc jürisi yılın en iyi 5 oyunu seçkisi, 2012 XII. Direklerarası Seyirci Ödülleri “Tek Kişilik Prodüksiyon Ödülü”, 2012 Hürriyet gazetesi jürisi yılın en iyi 10 performansı seçkisi ve 2012 Tiyatronline En İyi Tiyatro Oyun Fotoğrafı Yarışması “En İyi Oyun Fotoğrafı” ödüllerinin sahibi olan 5 No’lu’nun metni  “Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi” ile ilgili anı, araştırma, belgesel çalışması ve görüşmeler kaynak alınarak yazılmış.

4 KAPI 40 MAKAM

DestAR-Theatre  sezon repertuvarında bir de dans gösterimi yer alıyor. 4 Ekimde sahnelenecek olan ‘4 kapı 40 makam’ projesi için ekip  ‘çıkış noktası Alevilik olsa da 4 kapının şeriat, tarikat, marifet ve hakikatin ulaştığı felsefe ve tasavvufun genişliği karşısında konuyu daha evrensel bir noktaya taşımaya ve hakikat kuramında yoğunlaşmaya karar verdik’ diyor. Bu noktada Alevilik ile beraber, hakikate giden yol’u derinlemesine incelemeyi ve tüm batini inançları kapsayarak ilerlemeyi seçtik. Aleviliğin bu proje içerisinde bizi ortaklaştıran inancının yanı sıra, evrensel dilinin özünden de faydalandıklarını söyleyen ekip,  Tek bir bölgeye ya da tek bir kitleye seslenmektense, birçok dili, birçok kültürü içine alarak tüm hakikate ulaşmaya çalışan tüm anlayışlara ulaşmayı esas aldıklarını ifade ediyorlar.

EKİMDE ‘KIYIYA OTURMANIN BÖYLESİ’ SAHNELENECEK

DestAR-Theatre  sahnesini ekim ayında pek çok grupla ve oyuncuyla  paylaşıyor. Bunlardan bir tanesi de Oyuncu Merve Engin. Engin geçen yıl çok beğenilen ‘Kıyıya Oturmanın Böylesi’ adlı oyunu ekim ayında Şermola’da sahneleyecek. Antonio Fava’nın yönettiği oyunun metni yine bu iki isme ait. ‘Kıyıya Oturmanın Böylesi’ oyununda; Lelio ve Flaminia birbirlerine aşıktırlar. Lelio’nun çıkması gereken yolculuğunda gemisi kıyıya oturacak ve orada peri Zampilla ve onun uşağı korkutucu satir Puzzone ile tanışacak. Kendisinden haber alamayan Flaminia ise sevgilisini bulmak için yollara düşecek… Merve Engin ‘Gabrielliana’ stilinde anlatacağı ‘Kıyıya Oturmanın Böylesi’nde diğer Commedia Dell’arte karakterlerini de öyküye dahil ederek sizi keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

11. Çevre Kısa Film Festivali başvuraları başladı

SONRAKİ HABER

Tarhan’dan Başbakana Balyoz tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...