04 Aralık 2018 13:24

Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder'in cezası onandı

Selahattin Demirtaş’ın cezası onandı. Bu durumda AİHM’in tahliye yönünde verdiği karar uygulansa bile tahliye yolu kapandı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP’nin önceki dönem Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cezası onandı. Bu durumda AİHM’in tahliye yönünde verdiği karar boşa düşürülmüş oldu.  

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Selahattin Demirtaş’ı “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasından 4 yıl 8 ay, HDP eski Ankara Vekili Sırrı Süreyya Önder’i ise 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Avukatlar cezalara itiraz etmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi İkinci Ceza Dairesi’nin bugün aldığı onama kararı ile cezalar kesinleşti. 

Ceza Dairesinin kararında, Selahattin Demirtaş ile Sırrı Süreyya Önder hakkında yerel mahkemece kurulan hükümde usul ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı, bu nedenle sanıkların avukatlarınca yapılan istinaf başvurularının esastan reddine karar verildiği belirtildi. Oy birliği ile alınan karar doğrultusunda sanıklar Demirtaş ve Önder'in cezaları kesinleşti.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 7 Eylül'de açıkladığı kararına itiraz edilmiş, dava dosyası incelenmek üzere İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesine gönderilmişti. Demirtaş ve Önder, 2013 yılında İstanbul-Zeytinburnu’nda düzenlenen Newroz kutlamalarında yaptıkları konuşmalardan ötürü yargılanıyorlardı.

DEMİRTAŞ: CEZAYI DA TEHDİTLERİ DE TANIMIYORUM

Demirtaş karara Twitter hesabından "Yapın, "yapmayın" demiyorum da bu kadar aleni, acemice ve kepazece yapmayın böyle. İktidarın emrindeki yargının verdiği cezayı da tehditlerini de tanımıyorum" sözleriyle tepki gösterdi. Demirtaş şu sözlerle devam etti: "Beni ve arkadaşlarımı sadece bedenen içeride tutmayı başarıyorsunuz. Geri kalan her şeyi de kaybediyorsunuz. İki yıldır içerideyiz, HDP olarak biz büyüyoruz, siz küçülüp zavallılaşıyorsunuz. Faşizme karşı direnmeye devam edecek ve kazanacağız. Suç işleyen tüm yargıçlar bir gün yargıya hesap verecekler. Bizi teslim alamazsınız. Bize diz çöktüremezsiniz. Bütün halkımız partisinin etrafında kenetlenmeli, moralle, inançla ve kararlılıkla her yerde faşizmi geriletmek için direnmelidir. Herkese yürek dolusu selamlar, Mücadeleye devam..."

AVUKAT KAHRAMAN: HUKUK ADINA UTANIYORUM

Karar sonrası Evrensel'e konuşan Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, “Bütün samimiyetimle söylüyorum, hukuk adına utanıyorum. Şimdi sadece bunu söyleyebilirim" dedi.  

Karaman şunları söyledi: “Bu karar henüz yerel mahkemedeyken, henüz karar verilmeden önce de bunu söylüyorduk. Belliydi böyle olacağı ama insanların gözlerinin içine baka baka, Avrupa kamuoyunun, Türkiye kamuoyunun gözlerinin içine baka baka bunun yapılıyor olması utanç verici.” 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararı vermekte geç kaldığının da altını çizen Karaman, “Daha önce de kaygılarımızı dile getirmiştik, maalesef AHİM de kararını çok geç verdi. Bu karar 4-5 ay evvel vermiş olsaydı, bugün bunlar yaşanmıyor olacaktı” diye konuştu.

Hukuki süreç açısından yapacakları yeni başvuruları da değerlendireceklerini söyleyen Karaman, “Bölge Adliye Mahkemesinin bu kararı, yani 5 yılın altında, 4 yıl 8 ay olduğu için kesindir. O açıdan sadece şu tahminin söyleyebilirim, şimdi tutuklu olduğu dosyadan da artık rahatlıkla tahliye kararı verip, bakın biz AİHM kararına da uyduk diyecekler. Ancak Demirtaş, 4 yıl 8 aylık kesinleşen cezası nedeniyle rehin kalmaya devam edecek” dedi. 

AİHM KARARI BOŞA DÜŞÜRÜLDÜ

Demirtaş'ın avukatlarından Ramazan Demir sosyala medyadan kararı paylaşarak "Beklenen hamle geldi. Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder’in istinafta bekletilen dosyaları AİHM kararından sonra ‘normal olmayan’ bir hızda inceleme ile öne alınıp karar verildi. Demirtaş artık hükümlü olduğu için AİHM kararı boşa düştü" ifadelerini kullandı. Demir "Bu karar kapsamında Demirtaş’a temyiz edilemesin diye 4 yıl 8 ay ceza verildi.Bugüne kadar tutuklu kaldığı süre düşülse bile geriye 1 yıl 8 ay kalıyor. Ankara’da yargılandığı ve AİHM’in ihlal kararı verdiği dosyada tahliye kararı verilse bile cezaevinde kalmaya devam edecek" dedi.

HDP: ADALET MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) mahkeme kararını Twitter'dan değerlendirdi: 

TEMELLİ: BU KARARI TANIMIYORUZ

Adana'da temaslarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli Demirtaş ve Önder'e verilen hapis cezasının utanç verici olduğunu söyledi. Temelli "Bu ülke yargı bağımsızlığına bir an önce kavuşmalıdır. Bu kararı tanımıyoruz. Bizim nezdimizde yok hükmündedir" dedi.

Türkiye yargı sistemi açısından, Türkiye hukuku açısından rezalet olarak adlandırabileceğimiz utanç verici bir karar diyen Temelli "Hem Selahattin Demirtaş hem Sırrı Süreyya Önder’in yaptığı Newroz’da barışı dillendirmek, demokrasiyi dillendirmek, bir arada yaşamı savunmaktı. Ki o günler büyük bir umudun beslendiği günlerdi. O konuşmalar hepimizi barış konusunda umutlandıran konuşmalardı. O gün o konuşmaları olumlayanlar bugün talimat verenlerdir. Türkiye’de yargı artık doğrudan talimat alan bir utancın parçasıdır. Bu ülke böyle bir yargıyı, böyle bir yönetimi hak etmiyor. Bu ülke yargı bağımsızlığına bir an önce kavuşmalıdır. Bu kararı tanımıyoruz. Bizim nezdimizde yok hükmündedir." ifadelerini kullandı.

BİLGEN: 'İŞ BİTİRİLDİ' Mİ GÖRECEĞİZ

HDP Grup Başkan Vekili Ayhan Bilgen de mahkemenin kararına Twitter'dan yaptığı paylaşımla tepki gösterdi. 

ERDOĞAN 'KARAR BİZİ BAĞLAMAZ' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısının ardından AİHM’in Demirtaş ile ilgili kararına ilişkin, “AİHM'in verdiği kararlar bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz. Terörü Türkiye’de dizginleyen hiç bir zaman AİHM olmadı. Bedelini ödeyen Türkiye oldu” demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

NATO Dışişleri Bakanları toplantısı sona erdi

SONRAKİ HABER

Elsel Armatür’de sendika düşmanlığı: 9 işçi işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa