04 Aralık 2018 12:45

Vekiller Mecliste açlık grevinde

Tecride karşı, HDP milletvekilleri tarafından birçok merkezde başlatılan açlık grevi eylemlerine yeni isimler eklendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın da arasında bulunduğu 10 HDP milletvekili İmralı’daki tecrite karşı açlık grevinde olan Leyla Güven ile dayanışma için iki günlük açlık grevine başladı. Buldan, HDP Meclis Grup Yönetim Salonu’nda iki gün sürecek açlık grevlerine ilişkin, İmralı’da sürdürülen tecrit politikasının Türkiye’de bir arada yaşama ve demokrasiye vurulan bir kilit olduğunu söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Buldan, Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in sürdürdüğü açlık grevini selamladığı konuşmasında, kendisi dahil 10 milletvekilinin iki gün süreyle açlık grevine başlayacağını söyledi. Buldan açlık grevine başlayacak isimlerin kendisiyle birlikte milletvekilleri Berdan Öztürk, Mithat Sancar, Dilan Dirayet Taşdemir, Kemal Bülbül, Şevin Coşkun, Serpil Kemalbay, Habip Eksik, Züleyha Gülüm ve Erdal Aydemir olduğunu açıkladı.

DİYARBAKIR’I AŞAN BİR DİRENİŞ

Buldan, İmralı’da Öcalan’a yönelik tecrit politikasına tepki göstererek, tecrite vurulan kilit kırılmadıkça demokrasinin kilidinin de kırılamayacağını söyledi. Buldan, “Bu davet, demokratik mücadeleye davet, faşizme karşı sesimizi yükseltme davetidir. Leyla Güven’in direnişi Gandivari bir direniştir. Diyarbakır duvarlarını aşan, Türkiye’ye yayılan bir direniştir. İmralı’nın kapısına vurulan kilidi kıracaktır. Türkiye kamuoyu da İmralı’da sürdürülen komployu görmeli, kendisine dayatılan faşizme karşı çıkmalıdır. Bu mücadeleyi yükseltebilirsek bu komployu boşa çıkaracağımıza inanıyorum” dedi.

'TECRİT BİR ARADA YAŞAMA VURULAN KİLİTTİR'

İmralı’da sürdürülen tecrit politikasının Türkiye’de bir arada yaşama ve demokrasiye vurulan bir kilit olduğunu ifade eden Buldan, AKP-MHP ittifakının halkları karşı karşıya getiren politikalar yürüttüğünü söyledi. Buldan, “Halkların umudu ve geleceği hapsedilmiştir. Son 3 yıldır Kürtler üzerinde uluslararası güçlerin de desteği ile bir oyun oynanmaktadır. Bu oyun Kerkük’te, Afrin’de oynandı, Sur’da, Cizre’de, Gever’de şehirler yıkılarak talancı oyun sürdürüldü. Bu oyun Kürtleri bir yüzyıl daha statüsüz bırakma oyunudur” dedi.

'KÜRTLER BİR ADIM GERİ ATMAYACAK'

AKP’nin oyununun kendi ayağına dolanacağını belirten Buldan, “Ayaklar altına aldığı hukuk bir gün kendisine lazım olacaktır” dedi. Kürtlerin kesinlikle geri adım atmayacağını vurgulayan Buldan, “Kürtler size teslim olmayacak. Öcalan, 19 yıldır ölümüne direniyor, bundan sonra da teslim alamayacaklar. Kürt halkının ilerleyişinin durduramayacaksınız. Bu kez Kürtler kaybetmeyecek kazananlar arasında yerini alacak. Artık hava da su da Kürtlerden yana” şeklinde konuştu.

'DEMİRTAŞ’IN SİYASETİNDEN KORKUYORLAR'

Buldan konuşmasında AİHM kararına rağmen Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmamasına da tepki gösterdi. Türkiye’nin rehine politikası sürdürdüğünü vurgulayan Buldan, yargının da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emirleriyle hareket ettiğini söyledi. Buldan, bir kez daha Demirtaş ve diğer tutuklu HDP’li siyasetçilerin derhal serbest bırakılmasını istedi. Buldan, “Demirtaş’tan korkuyorlar. Demirtaş’ın siyasetinden, cesurluğundan korkuyorlar. Onun meydanlara inmesinden korkuyorlar. Bir seçim kazanma planıdır bu. Bunu herkes görmeli en büyük seçim kampanyası bugün yürüttüğü rehin politikasıdır. Dışarıdaki herkesi tehdit ediyor tüm toplumu sindirmeye çalışıyor bunun adı faşizmden başka bir şey değildir”. (Ankara/EVRENSEL)


YENİ İSİMLER KATILDI

Tecride karşı, HDP milletvekilleri tarafından birçok merkezde başlatılan açlık grevi eylemlerine yeni isimler eklendi.

Tecride karşı 27 gündür süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eyleminde olan HDP Milletvekili Leyla Güven’e destek amaçlı yeni grevler başladı. İstanbul’da HDP’li vekil Hüda Kaya, Dılşad Canbaz, Ali Kenanoğlu ve Saruhan Oluç açlık grevine başladı.

Partinin il örgütü binasına gelen vekiller, yaptıkları açıklama ile açlık grevine başladıklarını duyurdu.  Güven’in milletvekili olduğunu ve hukuksuz bir şekilde rehin tutulduğunu söyleyen Parti Sözcüsü Saruhan Oluç,  Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekti.

Oluç, Leyla Güven’in bir an önce hukuka uygun davranılarak tahliye edilmesi gerektiğini de ifade etti.

Van’da da Milletvekili Muazzez Orhan tarafından başlatılan eyleme partili vekiller Sait Dede ve Murat Sarısaç da dahil oldu.

HDP’nin Mersin İl Örgütü binasında, 3 günlük açlık grevine giren 10 partilinin polis tarafından gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar da açlık grevine devam etti. Diyarbakır’da da 6 milletvekili açlık grevine devam ediyor. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Eski HDP milletvekili Aydoğan'a verilen hapis cezasına onama

SONRAKİ HABER

‘Dijital dünyanın hızını sahneye yansıtmak istedik’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...