04 Aralık 2018 12:20

AYM, erişim engeline ‘basın özgürlüğü ihlali’ dedi

AYM, 12 yıl önce bianet'te yayımlanan habere getirilen erişime engelleme kararına 'basın özgürlüğü ihlali' dedi.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Anayasa Mahkemesi, bianet’te 12 yıl önce yayımlanan “Sıcak iş ilişkileri değil taciz” başlıklı habere getirilen erişime engelleme kararına yapılan itirazla ilgili kararını açıkladı. Mahkeme haberin kaldırılmasıyla “İfade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine” karar verdi. 

Anayasa Mahkemesinin 30 Ekim tarihinde oy birliğiyle aldığı ve Resmi Gazete’de yayımlanan kararda “Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine” ve ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.

“Sıcak iş ilişkileri değil taciz” başlıklı haber, bianet’te 30 Ağustos 2006’da yayımlandı. Haberde bahsi geçen hava yolu şirketinin genel müdürü, bianet’in de aralarında olduğu birçok haber sitesi linki için, “Kişilik haklarının ihlal edildiğini” ileri sürerek erişimin engellenmesi talebinde bulundu. İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği 23 Haziran 2015’te haber içeriğine erişimin engellenmesine karar verdi. Bu karara itiraz da İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliğinin 21 Temmuz 2015 tarihli kararı ile reddedildi.

HABERİN YAYIMLANMASINDA KAMU YARARI VAR

Bunun üzerine bianet Anayasa Mahkemesine başvurdu. Başvuruyu kabul ederek, “Basın ve ifade özgürlüğü ihlal edildi” yönünde karar veren AYM gerekçeli kararını bugünkü Resmi Gazete’de açıkladı. Kararda, “İnternet üzerinden yayın yapan bir haber sitesinde yayımlanan habere erişimin engellenmesine karar verilmesiyle, ifade ve basın özgürlüklerine yönelik bir müdahalede bulunulduğu” belirtildi. Mahkeme, haber içeriğinde “Erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını gerektirecek ağırlıkta bir durum bulunmadığını” ifade etti. AYM, “Süresiz olan erişimin engellenmesi kararı verilmesi için gösterilen gerekçelerin ilgili ve yeterli kabul edilemeyeceğine” hükmetti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

43 hakim ve savcının görev yeri değişti

SONRAKİ HABER

Washington Post’tan, ABD Kongresine Kaşıkçı çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...