04 Aralık 2018 11:32

Beşikdüzü T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki ihlaller Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Tayip Temel, Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerini Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Babak Farrokhi/Flickr | CC BY 2.0

Paylaş

Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı Cezaevi'nde mahpusların işkence ve kötü muameleden şikayetçi olduğunu belirten HDP Van Milletvekili Tayip Temel, bu konuda Adalet Bakanlığının attığı veya atacağı adımları sordu.

Temel, “siyasi mahpusların olduğu cezaevlerinde Bakanlık’tan gelen genelgelerin, gardiyanlarca gerekçe gösterilerek mahpuslara yönelik onur kırıcı uygulamalarda bulunulduğunu” ifade etti. Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı Cezaevinde mahpusların işkence gördüğüne dair haberlere değinen Temel, “Mahpuslar, ailelerini arayarak sabah ve akşam saatlerinde şiddet ve kötü muameleye uğradıklarını, insani temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını söylediler” dedi.

GARDİYANLAR HAKKINDA SORUŞTURMA OLACAK MI?

Bianet’te yer alan habere göre Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istenen sorular şöyle:

“Beşikdüzü T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda yaşanan hak ihlallerinden haberdar mısınız? Süreci araştırmak üzere Bakanlığınızca müfettiş görevlendirmesi yapılacak mı? Cezaevinde devam eden hak ihlalleri ile ilgili Bakanlığınızın acilen atacağı adımlar nelerdir? Tutuklu ve hükümlerinin başta yaşam hakları olmak üzere tüm hak ve özgürlüklerinin sağlanması için Bakanlığınızın bir girişimi olacak mı? Hak ihlalleri yaptıkları iddia edilen gardiyanlar hakkında bir soruşturma başlatılacak mı? Türkiye’de OHAL ve sonrası cezaevlerinde artan hak ihlalleri ve işkence iddialarının cezaevi yöneticilerinin nezareti ve bilgisi dahilinde yaşanıyor olduğuna dair İHD ve çeşitli basın organlarında yapılan açıklamalara istinaden Bakanlığınızca yapılmış bir işlem veya soruşturma oldu mu?​”

SAVCILIK: CEZAEVİ AB STANDARTLARINDA

Konuyla ilgili basına açıklama yapan Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı ise mahpusların, “işkence gördükleri ve cezaevi koşullarının iyi olmadığı yönündeki asılsız iddialarla kamuoyunun ve medyanın dikkatini çekmeye çalıştıklarını” ileri sürdü. Savcılık, Kasım 2018’de faaliyete geçen Beşikdüzü T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun Avrupa Birliği standartlarında yaşam koşullarını taşıdığını ifade etti. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Maden işçileri ölünce hatırlanmak istemiyor

SONRAKİ HABER

Kadın avukatlar: Cemile Ertürkoğlu davasının takipçisi olacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa