04 Aralık 2018 06:24
Son Güncellenme Tarihi: 04 Aralık 2018 16:52

Sarı Yelekliler geri adım attırdı: Zamlar 6 ay askıya alınacak

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, akaryakıt vergisi zammını 6 ay ertelediklerini duyurdu.

Fotoğraf: Eren Araman/EVRENSEL

Paylaş

Fransa genelinde "Sarı Yelekliler" adı altında örgütlenen vatandaşların, hükümetin akaryakıta ek vergi koymasına karşı 17 Kasım'dan bu yana sürdürdükleri protesto eylemleri, sonuç getirdi. Fransa Başbakanı zamların 6 ay askıya alındığını açıkladı. 

Fransız haber ajansı AFP, günlerdir ülkeyi ayağa kaldıran akaryakıt zamlarında geri adım geleceğini duyurmuştu. Fransız hükümeti kaynakları, Başbakan Edouard Philippe’in, akaryakıt vergisi zammını askıya aldıklarını açıklayacağını,  karara gösterilerin sakinleştirilmesi amaçlı diğer tedbirlerin de ekleneceğini duyurmuştu.

EKONOMİ BAKANI: NAKLİYE VE LOJİSTİK ŞİRKETLERİNİN ZARARI YAKLAŞIK 400 MİLYON AVRO

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, 'Sarı Yelekliler'in taleplerine cevap vermek için vatandaşların ödeme yükümlülüğü bulunan vergi ve kamu harcamalarının hızlı şekilde düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Bakanlıkta basın toplantısı düzenleyen Le Maire, vergi ve kamu harcamalarının hızlı şekilde düşürülmesi gerektiğini belirtti ve bu yolda ilerlemeye kararlı olduklarını vurguladı. 'Sarı yelekliler'in protestolarınının ülke ekonomisindeki etkisinin "şiddetli" olduğuna işaret eden Le Maire, ülkedeki çeşitli sektörlerin bu durumdan zarar gördüğünü söyledi.

Le Maire, protestolar nedeniyle nakliye ve lojistik şirketlerinin zararının yaklaşık 400 milyon avro olduğuna dikkati çekerek, otel rezervasyonlarında yüzde 15 ile 20 arasında düşüş yaşandığını kaydetti. Yaklaşık 15 gündür restoranların ciro kaybının yüzde 20 ile 50 arasında olduğuna işaret eden Le Maire, gösteriler nedeniyle Renault ve Peugeot'nun satışlarında da azalma görüldüğünü belirtti.

İÇİŞLERİ BAKANI'NDAN SARI YELEKLİLERE 'GÖSTERİ YAPMAYIN' UYARISI

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner da Senatoda yaptığı açıklamada, sarı yeleklilere, cumartesi Paris'te eylem yapmamaları çağrısında bulundu.

MACRON, EYLEME KATILANLARI KAOS İSTEMEKLE SUÇLAMIŞTI

Macron, G20 Zirvesi'nde düzenlediği basın toplantısında, 'Sarı Yelekliler' eylemine katılanları “Bu şiddetin failleri değişim istemiyor, iyileştirme istemiyorlar, kaos istiyorlar” sözleriyle suçlamıştı. Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux ise konuk olduğu bir radyo programında olağanüstü hal ilan edilme ihtimaline ilişkin soruya "Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı ve Başbakan pazar günü yapacağı bir toplantıda bütün olasılıkları değerlendirecek" yanıtını vermişti.

Muhalefet partileri de ‘Sarı Yelekliler’ eylemlerini desteklemiş, hükümete gösterilerde şiddete izin vererek eylemcilerin meşruiyetini zedelemeye çalıştığı eleştirisinde bulunmuştu. Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi'nin lideri Jean-Luc Melenchon, Marsilya'da düzenlenen gösteriye katılmıştı.

Fransa'da yapılan anket, vatandaşların yüzde 84'ünün ‘Sarı Yelekliler’i desteklediğini ortaya koymuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Edirne'de donarak ölen 3 mültecinin cesedi bulundu

SONRAKİ HABER

Akşener: Görüşmeleri sınırlı birliktelik olarak görüyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...