22 Eylül 2012 09:06

‘Bizleri anlamış olsalardı sorun çözülürdü’

Cumartesi anneleri kayıpların akıbetini sormaya devam ediyor. 391. kez Galatasaray Meydanında  bir araya gelen  Cumartesi anneleri, bu hafta  18 yıl önce Batman’da gözaltına alınıp kaybedilen İbrahim Çelik ve oğlu Edip Çelik’in akıbetini sordu.İlk olarak söz alan İbrahim Çelik’in kızı Ferya Çelik, 18

‘Bizleri anlamış olsalardı sorun çözülürdü’
Paylaş

İlk olarak söz alan İbrahim Çelik’in kızı Ferya Çelik, 18 yıldır babası ve abisini aradıklarını ifade ederek, “ Kimse sesimizi duymuyor, çünkü onların acıları yoktur. Bizleri anlamış olsalardı sorun çözülürdü ve  babamla abimi ölü ya da sağ olarak bize getirirlerdi. Hasta annem onları son defa görürdü” diye konuştu.
12 Eylül darbesi döneminde gözaltına alınıp devlet raporlarında  öldürüldüğü kesinleşen Cemil Kırbayır’ın abisi  Mikail Kırbayır ise, 30 yıldır kardeşinin akıbetini sorduklarını  ve  devletin resmi belgelere rağmen kardeşinin akıbeti için herhangi bir soruşturma başlatmadığını anlattı.

BATMAN'DAKİ VAHŞETİN SORUMLULARIYLA HESAPLAŞILMALI

Son olarak söz alan Başak Can ise Cumartesi anneleri adına basın açıklaması yaptı. Can, geçmişte yaşanan hak ihlallerinin hesabı verilmeden demokrasiye geçilemeyeceğini belirtti. 90’lı yıllarda Hizbullah’ın bölgedeki varlığına değinen Can, dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin’in ‘PKK’ye karşı  örgütlendirildi’ diyerek örgütün devletle bağlantısını en yetkili ağızdan itiraf ettiğini, OHAL Valisi Ünal Erkan’ın da  ‘PKK çökmedikçe, Hizbullah tipi militan örgütleri çözmeye niyetli değiliz’ diyerek Hizbullah’ı sahiplendiğini hatırlattı. Can, Hizbullah’ın 90’lı yıllarda kendisine Batman’ı üs olarak seçtiğini söyledi.

90’lı yıllarda Batman’da yaşanan vahşetin sorumlularıyla yüzleşilmesi gerektiğinin altını çizen Can, başta dönemin Batman Valisi olmak üzere dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in de aralarında bulunduğu devlet yetkililerinin  yargılanmalarını istedi. (İstanbul/EVRENSEL)

Fotoğraf: Selçuk Arslan

ÖNCEKİ HABER

Dikili’de doktora şiddet kınandı

SONRAKİ HABER

Ovacık’ta okul boykotu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...