03 Aralık 2018 18:54

ÇHD ve HHB'lilerin davası: Avukatlar mahkeme başkanını protesto etti

18 ÇHD ve HHB'li avukatın yargılandığı duruşmada, Mahkeme Başkanı'nın bir avukatı duruşmadan atması üzerine avukatlar duruşmayı terk etti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İstanbul’da 6'sı tutuklu, 18 ÇHD ve HHB'li avukatın yargılandığı duruşmada,Mahkeme Başkanı Akın Gürlek ile avukatlar arasında sık sık tartışma yaşandı. Başkan Gürlek’in bir avukatı duruşmadan atması üzerine avukatlar duruşmayı terk etti.

Tahliye edilmelerinin üzerinden 24 saat geçmeden haklarında çıkarılan yakalama kararı ile tekrardan tutuklanan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatların yargılandığı davanın duruşması Silivri Cezaevi Kampüsü karşısında bulunan duruşma salonunda görülmeye başlandı.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davanın duruşmasında mahkeme heyetinin değiştiği görüldü.

Mahkeme heyetinde, HDP'nin önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yargılandığı ve 4 yıl 8 ay hapis cezası verildiği İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nin heyeti yer aldı. 5 gün görülecek olan davanın duruşmasında tutuklu avukatlar Selçuk Kozağaçlı, Ahmet Mandacı, Aytaç Ünsal, Aycan Çiçek, Engin Gökoğlu ve Behiç Aşçı hazır edildi. Duruşma için çok sayıda avukat da salonda hazır bulundu.

Duruşma sırasında, İzmir Baro Başkanı Avukat Özkan Yücel, tutuklu avukatlara uzaktan selam verdiği esnada jandarma görevlisi tarafından itildi. Sonrasında çıkan kargaşada bir jandarma görevlisi Yücel'e yumruk attı. Salonda avukatlar ve jandarma karşı karşıya geldi. Rütbeli jandarmalar araya girdi. Yücel’e vuran jandarma salondan çıktı. Jandarmanın kimliğinin tespitine yönelik talepler mahkeme heyeti tarafından dinlenmedi. Yücel, "Bugün ben darp edilirken salondan dışarı çıktınız. Avukat meslektaşlarımızın avukat sıralarına oturmalarını güvenlik gerekçesiyle engellediniz. Bunlar bu yargılamanın bağımsız, tarafsız olduğu konusundaki şüphelerimizi arttırmaktadır" dedi.

Ardından tutuksuz Avukat Ezgi Çakır savunma yapmaya başladı. Çakır'ın ardından söz alan İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, mahkemenin 10 saat içerisinde karar değiştirdiğini, CMK'nın açık hükümlerine rağmen hukuka ve kanuna aykırı bir yargılama sürdüğünü söyledi. Durakoğlu, mahkemenin bağımsız olmadığını vurguladı.

MAHKEME BAŞKANI İTİRAZI GÜRÜLTÜ SAYDI

Sonrasında tanık Berk Ercan duruşmaya SEGBİS ile bağlandı. Ercan, can güvenliğinin olmadığını iddia ederek, yüzünün SEGBİS ekranında gösterilmemesini talep etti. Ercan'ın talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edildi. Avukat Hasan Fehmi Demir'in tanığın ifadesinin usulsüz alınmış olması nedeniyle yeminsiz dinlenmemesi talebi reddedildi. Avukatların usule dair itirazları üzerine avukatsız yargılama yapılmak istendiği eleştirileri salondan yükseldi. Mahkeme Başkanı Akın Gürlek, "Salondan bir takım gürültüler geldiği" şeklinde tutanağa geçirince salondan "itirazlarımız gürültü değildir!" sesleri yükseldi. Avukat Bahri Belen, "Kürsüdeki kişinin Berk Ercan olmadığını iddia ettiğini, can güvenliğinin tehlikede olduğuna dair dosyada hiçbir veri olmadığını söyledi" dedi.

SORUYA CEVAP VERMEDİ

Tanık Ercan ismini bildiği avukatların isimlerini saymaya başladı. Tanık ismini bildiği avukatların kendisine örgütsel hangi bağ ve bağlantıyı kurduğu sorusuna cevap veremedi. Ercan "Halkın Hukuk Bürosu'nun müvekkillerinin çoğunluğunun DHKP-C'den yargılanması sizce tesadüf mü? Bence değil" dedi. Ercan, Avukat Didem Ünsal'ın bir gözaltı sonrası kendisine işkenceye uğrayıp uğramadığını sorduğunu, avukat Ayşegül Çağatay ile Mahir Çayan anmasına katıldığını, buralardan doğru bu insanların örgüt üyesi olduğunu düşündüğünü ileri sürdü.

TANIK ALTIN: SİZİN SAYENİZDE HATIRLIYORUM

Ercan'ın ardından gizli tanıkların dinlenmesine geçildi. Gizli tanık Derya Altın, psikolojik tedavi gördüğünü unutkanlık, öfke kontrolü gibi sorunları olduğunu ifade etti. Derya Altın, davanın avukatlarına "Ben sizin terörist olduğunuzu biliyorum" ifadelerini kullandı. Avukatların itirazları üzerine Mahkeme Başkanı Akın Gürlek, avukatları son kez ihtar ettiğini söyledi. Gizli tanığın "Ben sadece Şükriye Erden'i hatırlıyorum. O da sizin (mahkeme başkanı) sayenizde" demesi dikkat çekti.

'TANIŞSAM NE OLUR TANIŞMASAM NE OLUR?'

Gizli tanık Derya Altın'a haklarında ifade verdiği Halkın Hukuk Bürosu avukatlarının isimleri soruldu. Altın, hatırlamadığını söyledi. Davanın avukatları, mahkeme başkanı Gürlek 'e "Tanıklara 'siz' derken avukatlara 'sen' diye hitap edemezsiniz" şeklinde tepki gösterdi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Gürlek, avukatları duruşmadan çıkarılacakları konusunda tekrar ihtar etti. Altın, "Hapishane sorumluları Ercan Kartal ve Ali Osman Köse'dir" dedi. Avukatların "Bunlarla tanıştın mı?" sorusuna, "Tanışsam ne olur tanışmasam ne olur?" diyerek yanıtladı. Altın'ın beyanlarını sonlandırması üzerine avukatlar soru sormaya başladı.

AVUKATLARI SON KEZ UYARDI

Avukat Bahattin Özdemir ilk olarak sorularını tanığa sormaya başladı. Tanık Altın, Avukat Özdemir'e hitaben "Ben sizin sorularınıza cevap vermek istemiyorum. Siz örgütün avukatısınız" dedi. Avukatlar mahkeme başkanından tanığın uyarılmasını istedi. Mahkeme Başkanı Akın Gürlek, sanığı uyaramayacağını söyleyerek, sorulara devam edilmesini istedi. Avukatların itirazlarının yükselmesi üzerine Mahkeme Başkanı Gürlek, duruşmanın huzur ve disiplinine uymak için avukatları son kez uyardığını söyledi. Mahkeme Başkanı Olgun ile devam eden tartışmalar sonucu, avukatlar duruşmadan atılmakla tehdit edildi. Salondaki gerginliğin ardından duruşmaya ara verildi. 15 dakikalık aranın ardından diğer gizli tanık Güneş dinlenmeye başlandı.

TANIK GÜNEŞ: HATIRLAMIYORUM

Mahkeme Başkanı Gürlek, tanık Güneş'e tanıdığı avukatların isimlerini sordu. Tanık Güneş'in "Hatırlamıyorum ancak hatırlatırsanız hatırlarım" demesi üzerine seyirci ve avukat sıralarından gülüşme sesleri yükseldi. Mahkeme Başkanı Gürlek 'in tanık Güneş'in emniyet ifadesini okudu. Okunan ifadeye tanık Güneş'in arada "evet aynen doğudur" demesi dikkat çekti.

OLMAYAN İSMİ TANIDI!

Avukat Bahattin Özdemir isimler sayarak tanığa tanıyıp tanımadığını sordu. Tanık Güneş, tüm isimleri tanıdığı söyledi. Özdemir, "Ahmet Cemil'i tanıyor musun?" diye sordu. Tanık Güneş, "Tanıyorum" demesi üzerine Avukat Özdemir, "Nereden tanıyorsun? İsmi ben uydurdum. Hiçbir ifadende bu isim geçmiyor" dedi.

AVUKAT DURUŞMADAN ÇIKARILDI

Mahkeme Başkanı Gürlek, araya girerek sorunun dosyanın durumu açısından faydası olamayacağı gerekçesiyle sorulmasının heyet kararı ile reddine karar verdi. Av. Kemal Aytaç söz aldı "Başkan yüzümüze baka baka bizimle dalga geçiyorsunuz. Tek başınıza karar aldınız, heyet kararı diyorsunuz. Kime sordunuz da heyet kararı diyorsunuz" dedi. Mahkeme Başkanı Akın Gürlek, "Evet, başka sorusu olan" diye sordu. Avukat Özdemir "sorum var" dedi. Özdemir sorusunu sormaya başladığı esnada Başkan Gürlek, araya girerek Özdemir'in söz almadan konuştuğu gerekçesiyle oybirliği ile duruşmadan çıkarılmasına karar verdi. Karar avukatlar ve izleyiciler tarafından alkışlarla protesto edildi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Gürlek, izleyici sırasında bulunanların avukatlar dahil dışarı çıkarılmasına karar verdi. Bu durum da alkışlarla protesto edilince, duruşmaya 15 dakika ara vererek duruşma salonundan çıktı.

AVUKATLAR HEYETİ PROTESTO ETTİ

Aradan sonra avukatlar adına usule dair söz alan Avukat Bahri Belen mahkemenin CMK'ya açıkça aykırı şekilde duruşma yürütmesinden ve avukatları yok sayan tavırlarından dolayı mahkemeyi uyardıklarını ve salonu terk etme kararı aldıklarını açıkladı. Avukatlar, alkışlarla duruşmadan çıktı.

ÖNCEKİ HABER

Avukat Ayşe Tunç balkondan düşerek hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Selahattin Demirtaş: Her türden iktidar 'erkektir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...