03 Aralık 2018 13:14

Kor Kitap’tan Suriye savaşı ve mülteci işçiler paneli

Suriyeli saya işçisi Ahmed: 'Saya direnişi ortak örgütlenme için umut ışığı oldu.'

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Merve KARATAŞ
Mersin

Mersin’de düzenlenen CNR Kitap Fuarının son gününde “Suriye Savaşı ve Mülteci İşçiler” söyleşisi yapıldı. Kor Kitap tarafından düzenlenen etkinliğe Gazeteci Yazar Ercüment Akdeniz ve Suriyeli saya işçisi Ahmed katıldı. Göç olgusu kadar Suriye savaşının da sorumlusunun G20’de aile pozu veren emperyalistler olduğunu dile getiren Akdeniz, göçle birlikte çocuk işçiliğinin de tavan yaptığını söyledi. Suriyeli Saya işçi Ahmed ise Türkiye’de yaşamanın ekonomik olarak oldukça zor olduğuna değinerek Adana’da ortak hak alma mücadelesinden örnekler verdi.

‘ATÖLYELER GERÇEĞİ GÖSTERİYOR’

Kor Kitap tarafından düzenlenen söyleşide konuşan Akdeniz, Türkiye’de üretilen malların yapımında mülteci ve çocuk işçilerin çalıştırıldığını söyledi. Akdeniz “Modern fabrikalarda mülteci çocuk işçi bulamazsınız belki. Çünkü onlar işi fasonlar eliyle parça başı iş yapan merdiven altı atölyelerde yaptırıyorlar. Üstelik sadece ayakkabı yapmak değil etiketini de çocuk işçilere bastırıyorlar” dedi. Merdiven altı atölyelerin sağlıklı çalışma koşullarından çok uzak olduğuna dikkat çeken Akdeniz “Atölyelerde çocuklar solüsyon ve tiner gibi solunum yolunu tahrip eden yanıcı maddelerle bir arada çalışırken yaptıkları işten dolayı elleri de yanıklarla dolu ve deforme olmuş durumda. Çünkü merdiven altı üretim yerlerinde iş güvenliği denen şeyi unutacaksınız” ifadelerini kullandı.

‘KOTAYI GEÇMEYENE HORTUM VAR’

Dilenci şebekelerinin ağına düşmüş çocukların da köle olarak satıldığına değinen Akdeniz, günlük kotayı tamamlamayan çocukların hortum dayağı ile cezalandırıldığına vurgu yaptı. Akdeniz “Türkiye’de kayıp kaç mülteci çocuk var” diye de sordu. 

Türkiyeli işçilerin iş beğenmediğine dair propagandaların hamaset olduğunu söyleyen Akdeniz, mülteci işçilerin iş cinayeti yaşanan iş kollarına sürüldüklerini ifade etti. Akdeniz, saya direnişinin de ortak örgütlenmeye dair umut ışığı olduğuna dikkat çekti.

Söyleşinin ardından Ercüment Akdeniz okurlarıyla stantta buluşarak “En Güzel Şarkı” kitabını imzaladı. Akdeniz, kitabın çizeri Günay Karakuş’tan da okurlara mesaj iletti. 

‘SAYA DİRENİŞİ BİZE GÜVENİ ÖĞRETTİ’

Suriye’den Türkiye’ye zorlu göç hikayesini anlatan, Adana’da hem lise okuyan hem de saya işçisi olarak çalışan Suriyeli Ahmed de söyleşi de söz aldı. Genç mülteci işçi, başlarda dışlandığını ve hor görüldüğünü ama bunun zamanla aşıldığını belirtti. Saya direnişinin güven duygusunu arttırdığını dile getiren Ahmed, “Suriyeli ve Türkiyeli işçilerin beraber yürüttüğü bu direniş bizlere güveni öğretti ve sınıf kardeşliğini ortaya çıkardı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

4 Aralık Madenciler Günü: Madenciler ölüm kalım savaşı veriyor

SONRAKİ HABER

Nobel tacizcisi Jean-Claude Arnault'un cezası ağırlaştırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...