03 Aralık 2018 12:34

BM, iki çalışanının Kongo devleti tarafından katledildiğini gizledi

İsveç Devlet Radyosunun ulaştığı belgelere göre BM, Kongo devletinin iki çalışanının katledilmesinde parmağı olduğunu bilmesine rağmen gerçeği gizledi

Fotoğraf: Facebook

Paylaş

İsveç devlet radyosunun (Svt) ulaştığı gizli belgeler Birleşmiş Milletlerin (BM) Kongo devletinin iki çalışanının katledilmesinde parmağı olduğunu bilmesine rağmen gerçekleri kamuoyundan gizlediğini ortaya koydu.

BM görevlilerinden İsveçli Zaida Catalan ve ABD’li Michael Sharp, geçtiğimiz yılın 12 Mart günü Kongo-Kinhasa’nın Kasai bölgesinde kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından kaçırıldı. Mart ayının sonunda iki uzman ve onlara tercümanlık yapan bir Kongolunun cesedi bir mezara gömülü olarak bulundu.

Kongo Hükümeti, olayla herhangi bir ilişkisi olmadığını ve katliamın yerel milisler tarafından gerçekleştirildiğini birkaç kez kamuoyuna açıkladı.

Ancak Svt’nin ulaştığı belge ve tanıklar katliamın devletin güçleri tarafından işlendiğini gizlemek için sorumluluğu yerel milislerin üzerine atmaya çalıştığını gösterdi.

TERCÜMANLAR KONGO DEVLETİNİN AJANLARIYDI

Habere göre, katledilmelerinden bir gün önce Catalan ve Sahrp, Kongo-Kinhasa’da bir otelde Kamuina Nsapu adlı yerel milisin yaşlı lideriyle bir toplantı yapıyor. Kendisine gerçekleşen insan hakları ihlallerini incelemek için gidecekleri Bunkonde köyünün güvenli olup olmadığını soruyor.

Lokal milisin lideri, iki BM görevlisine köyün tehlikeli olduğunu ve gitmemelerini defalarca ve ısrarla tekrarlıyor. “Tekrar ediyorum, siz orada neler olduğunu bilmiyorsunuz. Güvenli değil. Bana inanın, eğer oraya giderseniz saldırıya uğrarsınız” diyor. Ancak tercümanlar yerel milis liderinin söylediklerinin tam tersini, köyün güvenli olduğunu ve kaygılanmamaları gerektiğini söylüyor.

Svt’nin ulaştığı gizi bir belge Catalan ve Sharp’a tercümanlık yapanların Kongo devletinin istihbarat servisinde çalışan ajanlar olduğunu ve bilinçli olarak yerel liderin söylediklerini yanlış tercüme ettiklerini gösteriyor.  Söz konusu konuşma kaydı Catalan’ın gizlice kaydettiği telefonunda bulundu.

KONGO HÜKÜMETİ CİNAYETİ MİLİSLERE YIKMAYA ÇALIŞTI

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan soruşturmada bu bilgilere ulaşılmasına rağmen Birleşmiş Milletler yöneticileri, Kongo devletinin cinayetteki rolünü gizlemeye çalıştı.

Cinayetin gerçekleşmesinden iki gün sonra Kongo Hükümeti, Catalan ve Sharp’un milis güçlerinden olduğu iddia ettiği kişiler tarafından kurşuna dizilmelerini gösteren bir filmi medyaya servis etmişti. Filmde milis elemanları olduğu iddia edilen kişilerin “Yaşasın Kamuina Nsapu” sloganını atarak  iki Birleşmiş görevlisini kurşun yağmuruna tuttukları görülüyor. Svt ve diğer tanınmış basın kurumlarının yaptırdıkları dil analizleri iki görevliyi katleden kişilerin milis grubunun kullandığı dil olan Tshilubacayı kullandıklarını ancak ateş derlerken ordunun kullandığı Lingala dilini kullandıklarını gösterdi.

KONGO HÜKÜMETİ DEĞİL KATLEDİLEN BM GÖREVLİLERİ SUÇLU

Catalan ve Sharp’ın katledilmelerinden 5 ay sonra 2017 yılının Ağustos ayında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guetrres, Ddiplomat Greg Starr’ın hazırladığı raporu kamuoyuna açıkladı. Raporda katliamın sorumluluğu Kongo ordusuna karşı savaşan Kamuina Nsapu adlı milise yıkılıyor. 47 sayfalık raporda Kongo rejimine herhangi bir eleştiri yöneltilmiyor. Onun yerine Catalan ve Sharp, motosikletli bir taksiye bindikleri için eleştiriliyor ve bunun ölümlerine neden olduğu öne sürülüyor.

Uzun yıllar Kongo’da görev yapan uzmanlardan Jason Stearns, Svt’ye “Bu ifadeler oldukça şüpheli. Olonlar Kongo hükümetinin Micael ve Zaida’yı devlet ajanları tarafından yanıltarak ölümün gerçekleştirildiği yere yönlendirdiklerini gösteriyor. Gres Starr’ın bu raporu yazdığında olanları bildiğini sanıyorum” dedi. Starr ise Svt’nin söyleşi taleplerini reddetti. Rapora ekleyecek her hangi bir şey olmadığını söyledi. (Stockholm/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Saadet Partisinden seçim çağrısı: Mesai çıkışı metrobüse koşalım

SONRAKİ HABER

Şule Çet iddianamesi tamamlandı: Cinayetten de ceza istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa