03 Aralık 2018 11:59

‘İşçiler ölmemek için taleplerini patrona dayatmalı’

Kayseri’de çeşitli iş kollarında çalışan işçiler işçi sağlığı ve iş güvenliği seminerinde bir araya geldi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

Kayserili işçiler, DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş’in düzenlediği, işçi sağlığı ve iş güvenliği seminerinde bir araya geldi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Ayhan Aydoğan, Avukat Eylem Sarıoğlu ve DİSK/Cam Keramik-İş Kayseri Temsilcisi Yakup Aslandoğan’ın konuşmacı olduğu etkinlikte işçilerin iş cinayetlerinde ölmemesi için bir araya gelerek taleplerini patronlara dayatması gerektiğine vurgu yapıldı.

Kamu spotlarında bile kişisel koruyucu önlemlerin daha önemli olduğunun anlatıldığını ifade eden İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Ayhan Aydoğan, “Ancak alınacak önlemler ne kadar artırılırsa, işçilerin rahat çalışma koşulları ne kadar uygun hale getirilirse o kadar iyi olacaktır” dedi. Aydoğan, “Ülkemizdeki çalışma koşullarına baktığımızda, patronlar işçilerin emeğinden artan paya el koyduğu gibi bu el koyduğu değeri artırmak için de işçileri ölmeye terk etmiştir. Yılları incelediğimizde işçi cinayetlerinde artış vardır, 2001, 2008 yıllarında özellikle de kriz dönemlerinde işçi cinayetlerinde fazlalaşma olmuştur. İşçiler cinayetlerde ölmemek için, öncesinde bir araya gelmeli, koruyucu önlemler alınması için taleplerini patronlara dayatmalıdır” diye konuştu.

‘İŞ KAZALARINDA İŞÇİLER SUÇLU SAYILIYOR!’

İşçi cinayetlerinde hukuki sürecin de işçilerin karşısında olduğunu dile getiren Avukat Eylem Sarıoğlu ise, “Artan işçi cinayetlerinin en büyük nedeninin patronların kâr hırsı olduğunu görüyoruz. İşçiler sadece patronların baskısıyla kalmıyor, yasanın da baskısına maruz kalıyor. Örneğin, işçiler önlem alınmadığı halde şu iş yapılacak deniliyor, işçi mecbur o işi yapıyor. İşçi kaza geçirdiği durumda ise kusur oranı yüzde 40 veriliyor. Neredeyse patron ile aynı kusur oranı” dedi.

Artan kriz dönemlerinde işçi haklarının törpülenmeye çalışıldığını söyleyen Sarıoğlu, “Kriz yok diyenler, işçilerin yaşam koşullarını görmüyor mu? Patronların, son zamanlarda işçilere ücretsiz izin verdiğini biliyoruz. İşçilerin izni olmadan gerçekleşen bu tutum yasal değildir. Patronlar yazılı olarak bu durumu bildirmek zorundadır. Eğer işçi, ücretsiz izne çıkmayı kabul etmiyorsa, işçinin kıdemini ve ihbar tazminatını ödemek zorundadır” diye konuştu.

‘KRİZİN YÜKÜNÜ REDDEDECEĞİZ’

DİSK/Cam Keramik-İş Kayseri Temsilci Yakup Aslandoğan ise “Kriz dönemlerinde patronlar ve hükümetlerin çözümü, yükü işçilerin emekçilerin sırtına yüklemektir. İşçilerin bu dönemde yapacağı ise bellidir. Krizin yükünü reddetmektir. Kıdem tazminatının fona devri tartışmaları işçilerin haklarının törpülenmek istenmesinden başka bir şey değildir. İşçiler, üye oldukları sendikaları harekete geçirerek, başta kendi işyerlerinde hakları temelinde mücadele etmelidir” dedi.

ASGARİ ÜCRET İÇİN İMZA KAMPANYASI

Haklarına yönelik saldırıları değerlendiren işçiler, “Birlik oluşuyor fakat daha büyük birlikteliklere, ülke genelinde ortak hareket etmeye ihtiyaç var” dedi. Üyesi oldukları sendikaların mücadeleci sendikalar olmadığını söyleyen işçiler, tabandaki birliğin önemine dikkat çekti. Asgari ücretin insanca yaşanacak bir düzeye çekilmesi ve kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı kampanya yürütülmesi de işçilerin gündemlerinden biri oldu.

ÖNCEKİ HABER

HDP Sözcüsü Oluç: AKP-MHP ittifakına kaybettirecek adımlar atılmalı

SONRAKİ HABER

EMEP İstanbul İl Örgütü Memet Kılınçaslan'ı andı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...