03 Aralık 2018 11:51

ÇMO: Çevre kirliliğine karşı düzenlemelerin takipçisi olacağız

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, çevre kanunu değişikliğinin kamuoyunda sadece 'poşet düzenlemesi' olarak tartışılmasını eleştirdi.


Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TMMOB'ye bağlı Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, çevre kanununda yapılan değişikliklere ilişkin açıklama yaptı. Çevre kanunu değişikliğinin kamuoyunda sadece “poşet düzenlemesi” olarak tartışılmasını eleştiren Bozoğlu, önemli ve olumlu düzenlemelerin takipçisi olacaklarını belirtti. Bozoğlu, kirliliğin önlenmesine yönelik teminat alınmasının bir ekonomik yöntem olarak yerini aldığını, bu teminat ile işletmelerin doğrudan sorumlu tutulmasının sağlanacağını söyledi.

KAMUDA ÇEVRE MÜHENDİSİ İSTİHDAMI GEREKLİ

Hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik iki önemli düzenlemeye dikkat çeken Bozoğlu, “Ankara’daki hava kirliliğinin yüzde 35 oranında taşıtlardan kaynaklandığı bilinmektedir. Egzoz gazı emisyonuna dair cezalar çeşitlendirilmiştir. Aracında partikül filtresi olmayanlara ve ölçümlerde hile yapanlar veya yetkisiz ölçüm yapanlara da ceza getirilmiştir” dedi. Bozoğlu, sıfır atığı uygulayan belediyelerin teşvik edileceğini belirterek, “Belediyeler atıkların ayrı toplanması ve bertarafı konusunda başarısız olmuşlardır. Bu başarısızlığın giderilmesi için depozito uygulaması ve teşvik yaklaşımı verimli uygulanması halinde başarılı olabilecektir” dedi. Bozoğlu,  İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerinde yeterli sayıda çevre mühendisi bulunmadığına dikkat çekerek,  gerek egzoz emisyon denetimi, gerekse katı yakıtların denetimi için daha fazla personele ihtiyaç olduğu ve Bakanlığın çevre mühendisleri ile güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

BAKANLIK KESİLEN CEZALARI PAYLAŞMAK YERİNE ÇÖZÜM ÜRETMELİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan toplumun beklentisinin kesilen ceza miktarlarının paylaşılması değil, sorunlara çözüm üretilmesi olduğunu kaydeden Bozoğlu, “Bakanlık, yüzde 79’u kirlenmiş olan yüzey sularımızın temizlenmesini, tehlikeli atıkların topraklarımıza gömülmesini engellemeyi, Sakarya, Gediz, Menderes, Ergene gibi havzalarda temiz suyun aktığı sağlamayı hedeflemeli, bu konuda yapacağı çözümleri paylaşmalıdır” dedi. Türkiye’deki atıksu arıtma tesisilerinin yüzde 50’den fazlasının doğru işletilmediğini, atıksuların arıtılmadığını belirten Bozoğlu,  arıtılan atıksuların sadece yüzde 1’inin yeniden kullanılabildiğini söyledi.

ENERJİ ARZI KARBONSIZLAŞTIRILMALI

Polonya’da başlayan iklim değişikliği zirvesine de değinen Bozoğlu, ülkelerin bugüne kadarki sera gazı emisyonlarını azaltma çabaları iklim değişikliğinin etkilerinin önlenmesinde yetersiz kaldığına dikkat çekti. Bozoğlu, ülkelerin 2020 iklim hedeflerini yukarı taşımaları gerektiğini söyledi. Birleşmiş Milletler raporuna göre, dünya sera gazı emisyonlarının yüzde 1.2’sini Türkiye’nin oluşturduğunu ve dünya sera gazı emisyon sıralamasında 15. sırada yer aldığını ifade eden Bozoğlu, “Ülkemizin sera gazı kaynağının yüzde 70’den fazlası enerji üretimine dayanmaktadır. Bu enerji arzının yüzde 85.5’ini fosil yakıtlar oluşturmaktadır. Elektrik enerjisi arzının ise yüzde 50’ye yakını yine iklim değişikliğinin gerekçesi olan fosil yakıtlardan oluşmaktadır. Bu nedenle, enerji arzının karbonsuzlaştırılması önceliğimiz olmalıdır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Savcılık 3 termik santrale lisans iptali yönünde görüş belirtti

SONRAKİ HABER

HDP Sözcüsü Oluç: AKP-MHP ittifakına kaybettirecek adımlar atılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...