03 Aralık 2018 07:18

Ev ve işyerleri kamulaştırıldı aile mağdur oldu

Evleri hakkında yıkım kararı alınan Okay ailesi, yol yapımı için 33 metrekaresi yıkılan ve onarımına izin verilmeyen evde yaşamını sürdürüyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “yol yapımı” gerekçesiyle Diyarbakır’ın Sur ilçesinin Dabanoğlu Mahallesi Orta Karataş Sokak’taki mermer atölyesi ve üzerindeki 259 metrekare alanda bulunan ev ve işyeri kamulaştırıldı. Kamulaştırılan arazinin 135 metrekare ve 124 metrekare olmak üzere iki ayrı tapusu bulunmasına rağmen hiçbir onay alınmadan hakkında yıkım kararı alındı.

2017 yılında aileye gelen tebligatta, arazinin birinci parselinin 33 metrekarelik yol yapımı gerekçesiyle kamulaştırıldığı öğrenildi. Ardından 2018 yılında gelen ikinci tebligatta, 124 metrekare olan ikinci parselin de kamulaştırıldığı ortaya çıktı. Yaklaşık 2 ay önce, 33 metrekare yol yapımı gerekçesiyle birinci parselden kimi kısımlar yıkıldı.

‘ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN KOVULDUM’ 

Evinin bir kısmı yıkılan Necla Okay, alınan karar üzerine mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurduklarını; ancak sonuç alamadıklarını belirterek, şunları söyledi: “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde bir memur elini masaya vurup, bana ‘Bunu yapan ben değilim devlettir. Evine devlet el koydu’ diyerek beni kovdu.”

YIKILAN BÖLÜMLERİN ONARILMASI ENGELLENİYOR

33 metrekarelik yıkımın ardından evin tahrip olan yerlerinde onarım yapmalarının engellendiğini ifade eden Okay, “Çocuklarımın hepsi evde hasta oldu. En küçük çocuğum astım hastası oldu. İki aydır banyosuz bir evde yaşıyorum. Banyo yapmak için eşe, dosta gidiyoruz” diye konuştu.

‘EVİMİZİ KİMSEYE BIRAKMAYACAĞIZ’

Çevik Kuvvet polisleri tarafından evi boşaltmaları yönünde sürekli tehdit edildiklerini söyleyen Okay, “Burası benim hem evim hem de ekmek teknem. Ben yıllarca vergi ödedim. Şimdi ‘kamulaştırma var’ deyip beni kendi evimden çıkarmaya çalışıyorlar. Bizim kimseye zararımız olmadı. Bu evi de ekmek teknemizi de kimseye bırakmayacağız” ifadelerini kulandı.

‘KIŞ ORTASINDA NEREYE GİDELİM’

Eşi Ali Rıza Okay da, “Ben bu kışın ortasında nereye gidip ev ve işyeri bulayım. Kiralar almış başını gitmiş. Şu işyerindeki makinaları söktüğüm gibi çöp olacaklar. Bu makinaları yeniden alacak gücüm yok” sözleriyle isyan etti. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

‘People’s Alliance is for the interests of the two parties not the country’

SONRAKİ HABER

Makro işçileri: Birliğimiz güçleniyor, eylem planları yapıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...