02 Aralık 2018 10:56

Belediyelere yardım ödeneği: AKP partizanca davranacak

Cumhurbaşkanı'na 'yatırım nitelikli projelerin gerçekleşmesi' adı altında istediği belediyeye para aktarma yetkisi verildi.

Fotoğraf: Ex13/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

AKP’li vekillerin Meclis’e sunduğu 71 maddelik torba teklifle Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın bütçesine “belediyelere yardım ödeneği” konulmasının önü açıldı. Buna göre Cumhurbaşkanı’na da bu ödenekten “yatırım nitelikli projelerin gerçekleşmesi” adı altında istediği belediyeye para aktarma yetkisi verildi.

AKP’nin bugüne kadar belediyeler arası ayrımcılık yaptığı sıklıkla gündem olurken böyle bir teklif sunulduğu takdirde, Saray’ın keseyi AKP’li belediyelere açacağı tartışılıyor. Konuya ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun bunu ‘seçmene şantaj’ olarak değerlendirirken HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenler AKP’nin partizanca davranacağına dikkat çekti.

“Belediyelere yardım ödeneği”ne ilişkin yazılı bir açıklama yapan Seyit Torun, “AKP seçmene şantaj yapmaya başladı. Seçmeni tehdit ediyor” dedi.

Seyit Torun şunları söyledi: “Seçime aylar kala AKP’nin bu teklifi seçmene şantajdır. Bana oy atmazsan hizmet alamazsın demektir. AKP seçmenden şantajla oy istemektedir. AKP bu girişimle ayrıca belediyeleri siyasi kurumlar haline getirmeye çalışmaktadır. Oysa belediyeler doğrudan hizmet kurumlarıdır. Bizim belediye başkanları seçimden sonra parti rozetini çıkarıp yakasına Türk bayrağı rozeti takarak herkese eşit hizmet götürmektedir.  Halka hizmet için gece gündüz demeden aslanlar gibi çalışarak kaynak bulmaktadır. Seçmen de belediyeler de çaresiz değildir.”

‘BU HALK ŞANTAJA BOYUN EĞMEZ’

Seyit Torun, 1989 yılındaki seçim kampanyasında ANAP lideri Turgut Özal’ın kullandığı, “eli kolu bağlı bir belediye başkanı ister misiniz?​” sloganını hatırlatarak şunları söyledi:

“Rahmetli Özal bunlardan daha açık sözlüydü. Seçime girerken açık açık bizden olmayan belediye başkanın elini kolunu bağlayacağım diyordu. Ne oldu sonuçta? Kendi kaybetti, biz kazandık. Halk ‘Limon gibi sıkılmaya hayır’ dedi. Halk o zaman da şantaja boyun eğmedi, şimdi de eğmeyecek. Bu sefer de tıpkı ANAP gibi AKP gidecek, halk kazanacak. Çünkü bu halk şantaja boyun eğmez, bu halka tehdit sökmez. Seçmen tarihinin hiçbir döneminde yani ne 12 Eylül’de, ne de daha sonra şantaja, tehdide boyun eğmiştir. ”

‘PARTİZAN BİR ZİHNİYETLE’ DAVRANACAK

HDP Yerel Yönetimlerden sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenler, AKP’nin ‘partizan bir zihniyetle’ kendi belediyelerini kayırdığını söyledi. Bunun en önemli örneğinin kayyım atamaları olduğuna dikkat çeken Özsökmenler, Kürt illerinde belediyelere kaynak bulunduğu halde yatırım planına alınmadığına da dikkat çekti. Özsökmenler Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi hafif raylı sistem projesini bitirdiği ve kaynağı bulduğu halde hayata geçiremediğini hatırlattı. Bu proje için kayyım gelince yatırım verildiğini söyledi. Özsökmenler şöyle dedi: Kaynak aktarmada esas olan şudur; daha az gelişmiş bölgelere merkezi bütçeden daha fazla kaynak aktarılması gerekir. Bütün Avrupa ülkelerinde bu böyledir ki hizmetlerde ve kentlerde bir eşitlik söz konusu olsun. Ancak AKP kendi belediyelerine daha fazla kaynak aktarmıştır. Bakanlıkların hibe politikaları vardır. Bu torba yasayla birlikte Cumhurbaşkanlığı'ndan kendi belediyelerine kaynak aktaracaklar. Bu sadece mali değil hukuki açıdan da böyle AKP belediyelerinde. Sayıştay yolsuzluk tespit edince dava açılmamakta, bölge belediyelerinde tek bir rapor olmadan yolsuzluk varmış gibi dava açılmaktadır. AKP kendisinin ve kayyımlarının olduğu belediyeleri korumaktadır. Bu böyle devam etmez. Yerel seçimlerde halkımız bunun hesabını soracaktır.” (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'nin rakipleri Fransa, İzlanda, Arnavutluk, Moldova ve Andorra

SONRAKİ HABER

Kadın cinayeti soruşturmasına gizlilik kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...