30 Kasım 2018 16:34

CHP'li Barut, ayakkabı işçilerinin işsizlik sorununu Meclise taşıdı

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, saya atölyelerinin kapanması ve işsiz kalan işçilerle ilgili TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, ayakkabı üretiminde yaşanan işsizliğe dikkat çekerek bunun nedenleri üzerine soru önergesi verdi. Saya atölyelerinin kapanması ve işsiz kalan işçilerle ilgili hazırladığı soru önergesini TMBB Başkanlığı'na sunan Barut, "Ülkemizde görmezden gelinen ekonomik krizle yağmur gibi yağan zamlar saya malzemelerinde de büyük fiyat artışlarına sebep olmuştur. Buna karşın parça başına aldıkları ücret değişmediği için saya işçileri büyük mağduriyet yaşamış ve evlerini geçindiremez duruma düşmüşlerdir" dedi. 

"EKONOMİK KRİZ VURDU"

Meclis'e Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Adana'da ayakkabı firmaları için saya diken 350 saya atölyesinden 200’ü derin ekonomik krizle birlikte maalesef kepenk kapattılar. Bu durum diğer sektörlerde olduğu gibi ücretleri her geçen gün eriyen saya işçilerini olumsuz etkiledi” dedi.

Görmezden gelinen ekonomik krizle yağmur gibi yağan zamların saya malzemelerinde de büyük fiyat artışlarına sebep olduğunu dile getiren Barut, “Buna karşın parça başına aldıkları ücret değişmediği için saya işçileri büyük mağduriyet yaşamış ve evlerini geçindiremez duruma düşmüşlerdir. Parça başı dikimlerinde makul bir artış talebinde bulunan saya işçilerinin bu talepleri karşılanmadığından pek çok saya atölyesi kepenk kapatmak, çalışanlar işsiz kalmak zorunda bırakılmıştır" dedi.

BU SORULARA YANIT ARADI

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Meclis'e sunduğu önergede şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

"1- Türkiye de ekonomik krizle beraber son 5 yıl içinde kepenk kapatmış sektör bazında kaç işletme olmuştur ve kaç çalışan işsiz kalmıştır?
2- Ülke genelinde ve Adana özelinde kepenk kapatan saya atölyesi ve işsiz kalan çalışan sayısı kaçtır?
3- Bu işçilerimizin aile hayatını da yakından ilgilendiren mağduriyetlerini gidermek için bakanlık olarak bir girişimde bulundunuz mu?
4- Saya atölyelerinin kapanmasına, işçilerin işsiz kalmasına neden olan özellikle girdi maliyetlerini düşürmek için sektöre yönelik bir düzenleme yapacak mısınız?
5- Her şeyin makineleşmesi ve insan emeği dışına çıkarılmasıyla birlikte ülkemizde başka hangi meslek gruplarında işsizlik yaşanmaktadır?
6- Çalışanların işsiz kalmaması ve kendi alanları dışına çıkmamaları için bakanlık olarak bir planlamanız var mı?
7- Küçük esnaf ve sanatkarları ekonomik olarak korumak adına almış olduğunuz önlemler var mıdır?" (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Sarı yelekliler' eylemi Brüksel'e de yayıldı, polis eyleme saldırdı

SONRAKİ HABER

MHP'li Aycan, Subaşı'nın alacağı nafakanın tartışılmasından rahatsız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa