30 Kasım 2018 14:39

SEGBİS'i reddeden HDP'li Yıldırım, mahkeme salonuna getirilecek

HDP eski milletvekili Gülser Yıldırım, 3. duruşmada da tahliye edilmedi. SEGBİS'le ifade vermeyi reddeden Yıldırım mahkeme salonuna getirilecek.

Fotoğraf: @mardinhdpil/Twitter

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin eski milletvekili Gülser Yıldırım'a verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulmasının ardından yeniden başlayan yargılamanın 3'üncü duruşması Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Avukatların hazır bulunduğu duruşmayı nöbetçi mahkeme heyeti yönetti.

Yıldırım'ın yakınlarının yanı sıra, HDP Mardin il ve ilçe örgütü temsilcileri ile HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik duruşmayı izledi. Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Yıldırım ise savunmasını mahkeme huzurunda yapma isteğine cevap verilmemesinden kaynaklı Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla savunma yapmayı reddederek duruşmaya katılmadı.

'TUTUKLULUK ANAYASANIN 15 MADDESİNE AYKIRI'

Kimlik tespitinin ardından söz alan iddia makamı, mütalaasını tekrarlayarak Yıldırım'ın tutukluluk halinin devamı yönünde karar verilmesini istedi.

Ardından söz alan avukat Azad Yıldırım ise, mahkemeye sunduğu Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu'nun bir makalesine göre Anayasanın 15'e yakın maddesinin çiğnendiğine dikkat çekti. Yıldırım, her seferinde cenazeye katılımın delil olarak sunulduğunu hatırlatarak bu konuya dair tek delilin de müvekkili Yıldırım'ın resmi kurumlarda çekilen fotoğrafları olduğunu belirtti. Yıldırım, "Bunlar dışında bir delil varsa biz de bilelim. Bunlar üzerine atılı suçu karşılayacak deliller değildir" dedi.

Müvekkiline ait olduğu iddia edilen WhatsApp görüşmelerinin delil olarak gösterilemeyeceğine vurgu yapan Yıldırım, "Biz üçüncü kişilerin elinin değmiş olduğu bir delilin kabul edilemeyeceğini söylüyoruz. Bu nedenle bu yazışmaların dosyadan çıkarılması gerekiyor" diye konuştu. Av. Yıldırım, müvekkilinin duruşma salonuna gelme talebi olduğunu kaydederek, serbest bırakılmasını istedi.

'TUTUKLULUK KANUNA AYKIRIDIR'

Av. Gülistan Duran da, Yıldırım'ın tutukluluk süresine işaret ederek, Yargıtay'ın müvekkili lehine karar verdiğini dile getirdi. Yıldırım'ın tutuklu olmasının kanuna aykırı olduğunu ve masumiyet karinesinin ihlal edildiğini söyleyen Duran, "Makul şüphe üzerine bir yargılama yapılıyor. Kendisi milletvekili sıfatı ile yapmış olduğu siyasi faaliyetler ve görüşmeleri gerekçesi ile tutuklu bulunmaktadır. Milletvekili olarak kimin kendisini aradığını bilemez. Arayan kişinin söyledikleri veya söyleyecekleri müvekkile suçlama yapılamaz" şeklinde konuştu. "Yurt dışından kendisi gelip ifade veren birinin tutuklu yargılanması CMK'ye aykırıdır" diyen Duran, Yıldırım'ın serbest bırakılmasını talep etti.

'HDP'Lİ OLDUĞU İÇİN YARGILANIYOR'

Av. Erdal Kuzu ise SEGBİS dayatmasından vazgeçilmesini istedi. Yıldırım'ın tutuklu olmasının ve yargılanmasının tek nedeninin HDP'li bir milletvekili olması ve o dönem yapmış olduğu konuşmalar olduğunu kaydeden Kuzu, "Beşir Atalay'ı buraya getirsek müvekkilimizden daha çok ceza almaları istenecekti. Dönemin Başbakanının konuşmalarını, MİT müsteşarı Hakan Fidan'ın demeçlerini buraya getirsek, daha fazla ceza istenecek söylemlerde bulunmuşlardır. Ancak müvekkilimiz sadece HDP milletvekili olduğu için bugün yargılanmak zorunda kalıyor" şeklinde savunma yaptı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, AİHM'nin HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili verdiği karar sonrası yaptığı "Karar bizi bağlamaz" açıklamasını hatırlatan Kuzu, "Bu sözlerden sonra ben de yargıçların yerinde olsam karar verirken çekinirim. Ancak hukuk bunu gerektiriyor. Hukuken burada bir tahliye kararı verilmesi gerektiği tüm dosya kapsamından da anlaşılmaktadır. Tutukluluk süresi göz önünde bulundurulacak olsa dahi müvekkilin tahliye edilmiş olması gerekiyor. Bu kapsamda tahliyesini talep ediyoruz" dedi.

YILDIRIM BİR SONRAKİ DURUŞMA İÇİN MARDİN'E GETİRİLECEK

Kuzu'nun savunmasının ardından mahkeme duruşmaya 5 dakikalık ara verdi. Yıldırım'ın tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, Yıldırım'ın bir sonraki celse mahkeme salonunda hazır edilmesi için ilgili kurumlara yazı yazılmasını kararlaştırdı.

Dava 8 Şubat 2019 tarihine ertelendi. (Mardin/MA)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlardan krize karşı ‘dayanışma’ vurgusu

SONRAKİ HABER

EMEP ve belediye işçilerinden Gripin grevine dayanışma ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...