30 Kasım 2018 14:20

‘Basın İlan Kurumu’nun ilan tarifesindeki artış teklifi yeterli değil'

Basın İlan Kurumu, gazetelerin resmi ilan gelirlerinde artış teklif etti. CHP’li Sertel, kağıt krizinin olduğu bir dönemde zam oranına ‘komik' dedi.

Fotoğraf: Flickr

Paylaş

Özgür Eren YILMAZ
İstanbul

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu sona erdi. 28 Kasım Çarşamba günü başlayan 29. Dönem 9. Genel Kurul toplantısında, 50 binin altındaki gazeteler için 12,5 lira olan resmi ilan sütun-santim fiyatı 15 lira, 50 binin üzerinde tiraja sahip gazetelere ilişkin ise 40 lira olan resmi ilan sütun/santim fiyatı 45 lira olarak Cumhurbaşkanlığına teklif edildi. Teklifin kabul edilmesi halinde ilan tarifesi tirajı 50 binin altındaki gazeteler için yüzde 20, tirajı 50 binin üzerindeki gazeteler için yüzde 12,5 oranında artmış olacak. BİK Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özdemir zam kararının Cumhurbaşkanlığınca kabul edilebilmesi için bu nispette tutulduğunu söylerken, CHP’li Atila Sertel, zam oranını ‘komik bir rakam’ olarak niteledi.

ÖZDEMİR: GİRDİ MALİYETLERİ YÜZDE YÜZ ARTTI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Saymanı ve BİK Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özdemir, Genel kurulu ve çıkan kararları Evrensel’e değerlendirdi. “Bütün arkadaşlar basının girdilerinde en az yüzde yüz artış olduğundan eminler. Herkes dile getirdi” ifadelerini kullandı. Buna rağmen hükümetin genel bütçeyi kısmayı hedeflediğini söyleyen Özdemir, bu şartlarda büyük bir zam teklifinin Cumhurbaşkanınca onaylanmayacağı kaygısının öne çıktığını aktardı. Özdemir şunları kaydetti: “Çünkü geçmişte bunun örneklerini yaşadık.  Geçen haziran ayında yürürlüğe giren tarife mayısta yayınlandı haziranda yürürlüğe girdi.  Daha beş ay önce zam yapıldı. Ama bu iki buçuk sene sonra yapıldı. İki buçuk sene hiç zam yapılmadı. Şimdi evdeki bulgurdan olmayalım diye rakamı bu şekilde tuttular.”

‘KISA VADEDE OLUMLU’

Kağıt’taki dışa bağımlılığın da toplantıda ele alındığını aktaran Özdemir, “Ayrıca Balıkesir’deki kağıt fabrikası 1 Ocaktan itibaren çalışmaya devam edecek. Ne kadar yardımcı olur bilemem ama kısa vadede olumlu” dedi.

‘DAĞITIM SORUNU BÜYÜYECEK’

Gazetelerin dağıtım sorunu var. O daha da büyüyecek. Bir takım dağıtım firmaları piyasadan çekildi. Tek bir firmanın tekelinde kaldı. Şu an Turkuvaz'ın tekelinde. Böyle bir sorun da var.  

‘TATİL KÖYÜNÜN KAPATILMASI GÜNDEMDE’

Kurumun bir ölçüde küçülmesi söz konusu. Kocaeli Darıca’daki Bayramoğlu tatil köyünde işletmecilikten vazgeçilmesi söz konusu. Orası da tarihi bir yer. Yani gazetecilere sosyal hizmet yapması amacıyla açılmıştı. Basın İlan Kurumunun görevlerinden bir tanesi de gazetecilere sosyal imkan sağlanmasıdır. O görev nedeniyle Bayramoğlu tatil köyü yapıldı. 

‘ZAMMIN KOMİK KALACAĞI ORTADA’

BİK Genel Kurul toplantısını değerlendiren, kendisi de daha önce BİK Yönetim Kurulu Üyeliği yapmış olan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Türkiye'de medyanın kurtulması, basının ayakta kalması mümkün değil. Kağıt fiyatlarının yüzde 70, yüzde 80 arttığı, kalıp ve girdilerin arttığı, sigortadan elektriğe tüm payların arttığı bir dönemde böyle bir zammın çok komik kalacağı ortada” dedi.

‘EN AZ YÜDE ELLİ OLMALIYDI’

Türkiye'de basının öncelikle ekonomik anlamda çaresizliğe sürüklüyorlar ki yandaş ve iktidardan hortumla beslenen medya ayakta kalsın da diğerleri yok olup gitsin. Amaçları Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünü öldürmek. Komik bir rakam. Tatmin etmez. Türkiye'de dolar ve avronun artmasıyla birlikte dışa bağımlı olan kağıt, boya ve kalıbın arttığı yerde en az yüzde elli zam olmalıydı. Medya biraz soluk alsın. Diliyorum ve istiyorum ki Cumhurbaşkanı bunun üstüne çıkar. Bu benim dileğim ve isteğim. Biliyorum ki bu rakamın üstüne çıkmaz. Bu zam en az yüzde 50 olmalıydı” ifadelerini kullandı.

'MADEM KAPATACAKTINIZ NİYE YATIRIM YAPTINIZ?'

BİK’e ait Bayramoğlu tatil köyü ile ilgili de konuşan Sertel şu değerlendirmede bulundu: “Madem o tesis kapatılacaktı niye yatırımlar yapıldı. Burası ne olacak. Trilyonlarca yatırım yapıldı. Madem bu tesisi kapatacaktınız niye yatırımlar yaptınız.”

‘BALIKESİR ADIMI SEVİNDİRİCİ’

Balıkesir’de kağıt fabrikasının hizmete girmesi yönündeki adımları olumlu bulduğunu belirten Sertel şunları söyledi: “Balıkesir ilk adımdır sevindiricidir. Yerli ve milli olduğunu söyleyen iktidarın kağıtta dışa bağımlı olmasını eleştirdik. Attıkları adım doğrudur. Türkiye'de kağıt üretimine dair yatırımlarını çoğalması lazım dışa bağımlılığın azaltılması lazım.”

‘HALK HABER ALAMAZ DURUMA GETİRİLDİ’

CHP tarafından geçtiğimiz günlerde meclise sunulan ve AKP oyları ile reddedilen, kağıt krizi ile ilgili çözüm önerilerini hatırlatan Sertel şöyle konuştu: “Onlar hiç bir araştırma önergesini kabul etmiyorlar. Reddediyorlar. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Medya da mücadelesini sürdürmeli, siz Evrensel olarak sürdürüyorsunuz, bir kaç gazete daha sürdürüyor. Ama medya mücadele sürdürmezse anlamı yok. Medyanın çökertilmesi aslında sadece medyanın çökertilmesi değildir. Basın ve ifade özgürlüğünün çökertilmesidir. Halk haber alamaz duruma gelmiştir. Hükümetin bu konuyu ciddiye almadığını düşünüyorum daha da ciddiye alınması gerektiğini düşünüyorum.”
 

 

ÖNCEKİ HABER

AIDS geri mi dönüyor?

SONRAKİ HABER

Flormar işçilerine destek sürüyor: Yaşasın kadın dayanışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...