30 Kasım 2018 12:31

Başkentgaz'da yargı kararına rağmen sayaç vurgunu

CHP Milletvekili Murat Emir: Doğalgaz sayaçları değiştirilerek, birkaç vurgun birden yapılmaktadır.

Fotoğraf: CHP basın bülteni

Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in soru önergesine verdiği yanıtta, yargı kararına rağmen EPDK’nın Başkentgaz'ın başvurusu üzerine 13 Eylül 2018 tarihli kararla tüketicilerin 29 Temmuz 2018’den sonraki doğalgaz alımlarında, ön ödemeli (kartlı) sayaçlarda aylık yapılan okumalar neticesinde tespit edilen kullanım miktarına düzeltme uygulanacağı, EPDK kararı ile yürürlüğe giren esaslar doğrultusunda, 20 yılını dolduran sayaçların mekanik sayaçlar ile değiştirileceğini ifade etti.

Bakanın yanıtı üzerine Ankaralının yeni bir doğalgaz vurgunuyla karşı karşıya olduğunu belirten CHP'li Emir, “Yargı tanımaz, hukuk bilmez iktidar, Başkentgaz'ı 2013’te Sayıştay'ın tespitiyle değerinden en az 359 milyon dolar daha az bedelle Torunlar Gıda'ya peşkeş çekmişti. Torunlar’a bu da yetmemiş olacak ki son zamanlarda doğalgaz sayaçları değiştirilerek, birkaç vurgun birden yapılmaktadır. Zamanında vatandaşın 300 dolar ödeyerek aldığı ön ödemeli sayaçlar söküldükten sonra el konularak vurguna başlayan Başkentgaz; sayaçtaki mevcut gazın fiyatının üç ay içinde faturalardan taksitlerle düşeceğini söyleyerek, on binlerce sayacın içindeki bakiyeyi rehin almakta, bir vurgun daha gerçekleştirmektedir. Başka bir vurgun da ön ödemeli sayaçta peşin alınan doğalgazın kullanılmayan miktarı üzerinden her ay 'fiyat düzeltmesi' adı altında fark faturası kesilip aboneye tebliğ edilmesidir ki bu, aymazlığın son noktasıdır" dedi.

MAHKEME ABONE İSTEĞİ DIŞINDA DEĞİŞİM YAPILAMAZ DEMİŞTİ

Bilindiği üzere; Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin önceki başkanı Melih Gökçek döneminde 300 dolar verilerek alınan ön ödemeli (kartlı) doğalgaz sayaçlarının 20 yılı doldurduğu gerekçesiyle değiştirileceği, değiştirmeyenlerin doğalgazının kesileceğine yönelik Başkentgaz abonelere tebligat göndermiş ve değiştirme esnasında 406 TL güvence bedeli alınacağını belirtilmişti. Ankara 5. Tüketici Mahkemesi bu konuda; abonenin isteği dışında sayaç değişiminin yapılamayacağına hükmetmiş ve sökülen eski sayaç aboneye tekrar bağlanarak güvence bedeli kendisine iade edilmişti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Totomak işçilerinden TARİŞ direnişine destek

SONRAKİ HABER

Brunson ile ilgili mahkumiyet kararına savcı itiraz etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...