30 Kasım 2018 11:44

Bir mahalle parkı, bir inşaat, kesilen 6 ağaç, bir suç duyurusu

Bahçelievler'de bulunan Turgay Şeren Parkı kenarındaki inşaat nedeniyle 6 ağaç kesildi. Mahalle halkı inşaat şirketi ve belediyeden yanıt bekliyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sevda KARACA

Mahalle aralarında çocukların oynayacağı, mahalle halkının yürüyüş yapacağı, hava alacağı, sohbet edeceği alanların parmakla gösterilecek kadar az olduğu İstanbul’da, biz ‘şanslı’ bir mahalleydik. Apartmanlarımızın arasında, içinde yürüyüş yolu, spor aletleri ve parkı da olan küçük bir parkımız var: Turgay Şeren Parkı. Son bir buçuk yıldır, parkın çocuk oyun alanına ve yürüyüş yoluna sırtını dayayan inşaatın gürültü patırtısı “Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz” tabelasıyla görmezden geliniyordu. Concept Design ve Eflatun İnşaat işbirliğinde dikilen inşaat yükseldi, etrafındaki koruma çitleri açıldı. Bir gördük ki, kot farkı nedeniyle parkın altında kalan apartman bahçesi, inşaat yapılırken toprağı parka doğru oya oya genişlettikleri için parktaki ağaçların devrilmesi ve toprağın apartman bahçesine dolması tehlikesi altında!

Evet, tehlike altında… Ama bu tehlikeyi görmek için uzman olmaya gerek yoktu! Apartmanın bahçesini parktan ayıran istinat duvarı, adeta park alanı eğimle çöksün de yeni dikilen apartmanın “rekreasyon alanına” eklensin diye olması gerekenin 4 katı kısa çekilmişti.

Ve tehlikeyi ‘bertaraf’ etmenin yolu, 6 ağacın kesilmesinde bulundu!

Sabah elektrikli testere sesiyle uyanınca, parkta çalışan işçilerin yanında aldık soluğu: Soru basitti; “Neden kesiyorsunuz bu ağaçları?​” “Emir böyle…”

Sonrasında apartmanı diken inşaat şirketiyle görüşmeler:

- İnşaatınızda almadığınız önlemler, yerine getirmediğiniz prosedürler nedeniyle parktan 6 ağaç kesiliyor.

- Bizimle ilgisi yok, belediye kesiyor.

- Neden kesiyor?

İşte bu sorunun yanıtı inşaat şirketi yetkililerine göre asla kendileriyle ilgili olmadığı; ağaçların zaten türü dolayısıyla, turunç böceği isimli bir zararlı böceği çekmesi nedeniyle kesileceği…

Park Bahçeler Müdürlüğünün yanıtı ise: İnşaat alanında oluşan tehlikeli eğim dolayısıyla ağaçların devrilme riski oluşturduğu, can güvenliği için kesmek zorunda kalındığı…

İnşaat sürerken parka ve parkı kullanan insanlara zarar vereceği açık olan bu hamle görülmemiş miydi peki? İnşaat şirketine hiç uyarı yapılmamış mıydı? Diyelim ki öngörülemedi (belediyenin imar, fen işleri vs gibi denetimden sorumlu kurulları ne işe yarar o zaman?), şimdi ortaya çıkan bu zarardan dolayı herhangi bir işlem yapıldı mı? Ağaçları illa kesmek mi gerekiyordu?

Başka sorularımız da var tabii… Ama hiçbiri için telefondan yanıt almak mümkün olmuyor. Sahi bir vatandaş, mahallesiyle ilgili herhangi bir durumu bildirmek ya da bilgi almak, şikayet etmek istediğinde neden bu ‘halkçı belediyeciler’ bir anda ulaşılamaz oluyorlar?

Baktım, telefonla 4.5 saat süren bir mesai beni sorularımın yanıtlarına ulaştırmıyor, ben de bu yazıyı bir nevi suç duyurusu haline getiren sorularımı buradan ifade etmeye karar verdim:

İSTANBUL BAHÇELİEVLER BELEDİYE BAŞKANLIĞINA…

■ Turgay Şeren Parkında, Concept Design ve Eflatun Mühendislik işbirliğinde gerçekleştirilen inşaatın yanındaki bu ağaçların kesiminin gerekçesi nedir?

■ Ağaçlar, park alanının hemen yanındaki inşaatın yanlış uygulamalarından, inşaat alanının parka doğru hukuksuzca genişlemesinden mi kaynaklanmaktadır?

■ İnşaat devam ederken, kesilen ağaçların bulunduğu bölgeye inşaat alanının zarar vermemesi için gerekli önlemler alınmış mıdır? İnşaat şirketi konuyla ilgili yazılı bir biçimde uyarılmış mıdır?

■ Ağaçların kesimi önlenemez miydi? Ağaçları kesmek yerine başka önlemler almak mümkün değil miydi?

■ İnşaatı gerçekleştiren şirketin bu ağaçların kesilmesiyle ilgili bir sorumluluğu varsa, bu sorumluluğun hukuki bir yaptırımı olacak mıdır?

■ Kesilen ağaçların yerine ağaçlandırma yapmak için belediyenizin bir çalışması olacak mıdır?

Yerel seçimler yaklaşıyor; gözümüzü inşaat tozları, kulaklarımızı inşaat sesleri doldurduğu için olan biteni görmeyeceğimiz, duymayacağımızı sanıp her şeyi bildiği gibi yapmaya devam eden belediyecilik anlayışına, “bize bir şey olmaz” diye düşünen inşaat şirketlerine, onlarla ortaklık yapanlara bir haberim var: Parkımızdan kesilen ağaçların köklerinin, dallarının, yapraklarının, meyvelerinin, üzerine konan kuşların hesabını tek tek soracağız!

ÖNCEKİ HABER

‘Kriz sürecinde ya emekçiler ya sermaye kazanacak, ortası yok'

SONRAKİ HABER

Kayyım haftada bir gün kurulan pazar tezgahından vergi istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...