30 Kasım 2018 11:41

‘Kriz sürecinde ya emekçiler ya sermaye kazanacak, ortası yok'

Kor Kitap, Mersin Kitap Fuarı’nda ‘Kriz ve emekçilerin mücadelesi’ paneli düzenledi: Kriz sürecinde ya sermaye ya da emekçiler kazanacak

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kor Kitap tarafından Mersin Kitap Fuarı’nda ‘Kriz ve emekçilerin mücadelesi’ paneli düzenlendi. Teori ve Eylem Dergisi Yazı Kurulu Üyesi Dr. Arif Koşar ve DİSK/Genel-İş Sendikası Örgütlenme Uzamanı Engin Sezgin’in konuşmacı olarak katıldığı söyleşinin moderatörlüğünü Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy tarafından yaptı. Göksoy, “Cumhurbaşkanın kriz yok sözüyle işçinin aldığı ücret ve harcamaları aynı şeyi söylemiyor. Temel gıda maddelerine yapılan zamlar, faturaların zamlanması, harcamaların artması ve ücretlerin yetersiz kalması yaşanan krizi her yönüyle hissettiriyor” dedi.

Teori ve Eylem Dergisi Yazı Kurulu Üyesi Dr. Arif Koşar, krizle ilgili hükümetin “dış güçlerin saldırısı” söylemlerini hatırlatarak, “Ülke ekonomisi nasıl bu kadar uluslararası sermaye girişine bağımlı kılındı. Sermaye girişi azalınca ülke ekonomisinin tepetaklak olmasının sorumlusu kim? Hükümet önce bunun cevabını vermeli. Çünkü izlediği politikalarla emperyalist tekellerin önündeki tüm engelleri kaldırdığı gibi ekonomik bağımlılığı arttırdı, ülkeyi emekçiler için cehenneme çevirdi” dedi.

‘YA SERMAYE YA EMEKÇİLER’

Türkiye’nin dünya ekonomisindeki yerinin ucuz işçiliğe ve düşük teknoloji seviyesinde üretime dayandığı belirten Koşar, şunları söyledi: “Türkiye’de ekonomik büyümenin dayanağı düşük ücret, yoğun sömürü ve iş cinayetleridir. Krizin dinamikleri esas olarak kapitalizmin kendi içindedir. ABD ile siyasi gerilim krizin görünen tetikleyicisidir, esas nedeni değil. Bu nedenle CHP ve yer yer HDP’nin kriz karşısında 'AKP demokratik değil bu nedenle yabancı sermaye gelmiyor ve kriz oluyor' tezi boş ve yanlıştır. Yabancı sermaye demokrasiye değil kazanca bakar. Bu yüzden Çin’e, Afrika’ya, Latin Amerika’ya gidiyor. Krizde ya emekçiler ya sermaye kazanacak. Ortası yok. Ve emekçilerin kazanması için, en azından kayıplarının olmaması için somut taleplere dayalı antiemperyalist ve antikapitalist bir mücadele zorunludur.”

KRİZİ EMEKÇİLER DE FIRSATA ÇEVİREBİLİR

Genel-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Engin Sezgin ise yaşanan kriz süreci ve Yeni Ekonomi Programı üzerinden gerçekleştirdiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Evet kriz fırsata çevrilebilir. Sermaye ve patronlar bunu kendi lehlerine kullanmak istiyorlar. Fakat bu fırsata işçi ve emekçilerde sahip. Çünkü bazen normal koşullarda olmayan şeyler kriz dönemlerinde olur. YEP krizin faturasını işçi ve emekçileirn üzerine yıkmak için yapılmış bir programdır. Emekçilere, ‘Krizi fırsat bildiler, elektrik, su, doğalgaz zamları geri alınsın’ gibi cümlelerle seslenmek ve bu temelde mücadele etmek gerekiyor. Sendikalar sessizliğini de ancak işçi emekçilerin bu fikirler etrafında mücadelesi bozacaktır.” (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD’ye göre, Astana görüşmesi başarısız geçti

SONRAKİ HABER

Bir mahalle parkı, bir inşaat, kesilen 6 ağaç, bir suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...