30 Kasım 2018 06:46

Vali Bektaş: Kaçak maden ocaklarında ölmek, işçilerin kaderi olamaz

Zonguldak Valisi kaçak maden ocaklarıyla ilgili konuştu. ‘Devlet yeterince fedakarlık yapıyor’ diyerek kaçak maden sahiplerini eleştirdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, 21 Kasım'da 3 işçinin ölümünün ardından tekrar gündeme gelen, ruhsatsız işletilen kaçak ocaklarla ilgili "Kaçak maden ocaklarında ölmek; işçilerimizin, insanımızın kaderi olamaz. Buna 'kader' diyorlar. Adam dinamitle patlata patlata gidiyor, ocağın havalandırması yok. Bu, nasıl bir kaza? Bu, kaza olmaz. Bu, bile bile lades demek. Kimsenin hayatını göz göre göre feda etmesine göz yumamayız" dedi.

DHA’da yer alan habere göre, Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Vali Bektaş, 21 Kasım'da 3 işçinin ölümünün ardından tekrar gündeme gelen, ruhsatsız işletilen kaçak ocaklarla ilgili gerekli mücadelenin yapılacağını söyledi. Bektaş, 3213 sayılı 'Maden Kanunu' kapsamında ruhsatsız üretim yapanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası verildiğini ayrıca infazın tamamlanmasından itibaren 10 yıl boyunca madencilik faaliyeti yapılmayacağını açıkladı.

Kaçak ocaklarla ilgili çalışma yapacaklarını söyleyen Vali Bektaş, "Kaçak maden ocaklarında ölmek; işçilerimizin, insanımızın kaderi olamaz. Buna 'kader' diyorlar. Bu işin kaçak olmayan yollardan yapılma şekli var ve getirisi az değil” dedi.

Madenciliğin iyi bir iş olduğunu ve devletin yeterince fedakarlık yaptığını iddia eden Vali, “Burada belli maliyetleri sübvanse ediyor. Burada birtakım boşluklardan yararlanarak, hayatımız pahasına ruhsatsız, hiçbir tedbir almadan madencilikte ısrar etmek çok makul bir iş değil. Ona müsaade etmemek için ne gerekiyorsa yapacağız" diye konuştu.

‘GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMIYOR KADER DENİYOR’

Vali Bektaş, şunları söyledi: "Ne demek kaçak? Ruhsat yok. Niye? Ruhsat almak için gerekli şartları yerine getirmiyor. Nedir bu şartlar? İşçi güvenliği için gerekli şartlar. Yani diyor ki 'Ocağa hava bir yerden girip diğer yerden hava çıkması lazım.' Yani havalandırma bacası olması lazım. Yapmamış. Ondan sonra ne diyoruz? 'Takdir-i ilahi' diyoruz, 'Kader' diyoruz. Hayır. Öyle bir şey yok. Neyin kaçağı? Tedbirin kaçağı.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kar yağışı etkisini sürdürüyor

SONRAKİ HABER

İDO seferlerine devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...