30 Kasım 2018 06:01

Sendika yazısından kınama aldı, mahkeme ‘ceza anayasaya aykırı’ dedi

Öğretmen Beyaz’a, Eğitim Sen’in haberini okulun Whatsapp grubundan paylaştığı gerekçesiyle verilen kınama cezası sendikal özgürlüğün ihlali sayıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Matematik öğretmeni Halit Beyaz’a, görev yaptığı okulun Whatsapp grubundan Eğitim Sen’in haberini paylaştığı gerekçesiyle verilen kınama cezası sendikal özgürlüğün ihlali sayıldı.

Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre, Şanlıurfa Viranşehir’de bulunan Göl Ortaokulu’nda matematik öğretmeni olarak görev yapan Halit Beyaz, üyesi olduğu Eğitim Sen’in internet sitesinde yer alan bir haberi okulun WhatsApp grubundan yorumsuz olarak paylaştı. Okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin de olduğu gruba atılan haber, “Siyasi ve ideolojik propaganda” yapıldığı gerekçesiyle MEB’e şikâyet edildi. Şikâyetin ulaştığı Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Valilik kararıyla öğretmen hakkında soruşturma başlattı.

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün görevlendirdiği müfettişlerin soruşturması sonucunda Beyaz’a “devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak” şekilde hareket ettiği iddiasıyla kınama cezası verildi. Beyaz’ın üyesi olduğu Eğitim Sen, kınama cezasını yargıya taşıdı. Davanın görüldüğü Şanlıurfa 2’nci İdare Mahkemesi, Beyaz ile okul yönetimi arasında uyuşmazlık olduğunu belirleyerek Whatsapp grubuna atılan mesajın okul müdürünün gönderdiği bir mesaja karşılık atıldığı değerlendirmesinde bulundu.

‘SENDİKAYA ÜYE OLMA ANAYASA’NIN 53’ÜNCÜ MADDESİYLE GÜVENCE ALTINDADIR’

Mahkeme, cezalandırmanın Anayasa’ya aykırı olduğuna karar verdi. Mahkeme sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkının Anayasa’nın 53’üncü maddesi ile güvence altına alındığına vurgu yaptı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Pasaport, ehliyet harçları, trafik cezaları yüzde 23.73 artacak

SONRAKİ HABER

Kar yağışı etkisini sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...