29 Kasım 2018 14:43

İsveç Polisi, 300 mülteciyi gizlice sınır dışı etti

İsveç Polisinin, Göçmen Dairesine bildirmeden 300 mülteciyi sınır dışı ettiği ortaya çıktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Devlet Radyosu, Polisin İsveç Göçmen Dairesi’nin iltica taleplerini reddettiği 300 sığınmacıyı gizlice sınır dışı ettiğini açıkladı.

Yasalar iltica talebi reddedilen mültecilerin sınır dışı edilmelerinin Göçmen Dairesi’nin denetiminde yapılmasını öngörüyor. Ancak İsveç Devlet Radyosu’nun Ekot haber servisinin araştırmaları sınır dışı edilmelerin Göçmen Dairesi’nden gizlenerek gerçekleştirildiğini gösterdi. Ekot’un belirlemelerine göre polis, 300 civarında sığınmacıyı Göçmen Dairesi ve İsveç’te yaşayan yakınlarına bildirmeden geldikleri ülkelere iade etti.

Sığınmacıların önceden haber verilmeden gizlice sınır dışı edilmeleri ancak bir güvenlik riski bulunduğu durumlarda yapılabiliyor. Göçmen Dairesi ve İltica Mahkemelerinin sınır dışı etmeyi kararlaştırdığı sığınmacılar geri dönüş merkezleri adı verilen kapalı mekanlarda bekletiliyor.

POLİS SIĞINMACILARIN GÜVENLİĞİNİ DÜŞÜNÜYORMUŞ!

Sınır Polisinin Şefi Patrik Engström, geri dönüş merkezlerinde bekletilen sığınmacıların sınır dışı edilecekleri tarihi önceden bilmeleri durumunda strese girme ve kendilerini sakatlama riski bulunduğunu öne sürerek gizli ve yasalara aykırı sınır dışı edilmeleri savundu.

Sığınmacı Grupları Ulusal Konseyi (FARR), polisin yasalara aykırı olarak sığınmacıları ülkelerine iade etmesine tepki gösterdi. Aynı zamanda hukukçu olan FARR Başkanı Emma Persson, “Eğer sınır dışı edilmeyi engelleyen yeni durumlar ortaya çıkmışsa bu hakkı sığınmacılar kullanamıyor. Olanları oldukça ciddi görüyoruz. İnsanlara yakınlarıyla vedalaşma imkanı verilmemesi insanlık dışı” dedi.

Persson, yakınlarına geri gönderileceklerini bildiremeyen sığınmacıların topluma yeniden entegre olmalarında güçlüklerle karşılaşabilecekleri uyarısında bulundu.

ASIL NEDEN PROTESTO GÖSTERİLERİNİ ENGELLEMEK

Polisin sınır dışı edilmeleri gizlilik içinde gerçekleştirmesinin asıl nedeni ise muhtemel protesto gösterilerinin yapılmasını engellemek. Sığınmacı örgütleri ve insan hakları savunucuları sınır dışı edilmeleri engellemek için giderek daha radikal eylemlere başvuruyor. Sığınmacıların sınır dışı edilecekleri tarihi daha önceden bilmeleri durumunda geri dönüş merkezleri önünde toplanıyor. Sığınmacıları havaalanına götürecek araçların önlerine geçerek durdurmaya çalışıyor. Bazı durumlarda hava limanlarına giderek uçakların kalkışını engellemeye çalışıyor. En son olarak 19 Kasım’da Stockholm dışındaki geri dönme merkezinde toplanan insan hakları savunucuları, 50 sığınmacının Afganistan’a iadesini engellemek için girişimde bulunmuştu. Kitlenin polis bariyerini aşması üzerine polis ve göstericiler arasında arbede yaşanmıştı.

ÖNCEKİ HABER

İlaç tekeli Bayer 12 bin kişiyi işten atacak

SONRAKİ HABER

Kanada’dan 17 Suudi Arabistan vatandaşına yönelik yaptırım kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...