29 Kasım 2018 14:15

Mimarlar Odası: Suriçi'ni korumak üzere harekete geçin!

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanının korunması için Mimarlar Odası açıklama yaptı: Devletin sorumluluğu bu alanları korumak

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mimarlar Odası Genel Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Selma Aslan, Mimarlar Odasında Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri kültürel peyzaj alanının korunması için basın açıklaması yaptı. Aslan, UNESCO Dünya Miras Listesinde bulunan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin korunması için, başta UNESCO Dünya Miras Komitesi olmak üzere tüm ilgili taraflarla birlikte ulusal ve uluslararası kamuoyuna çağrı da bulundu.

'GÜVENLİK ODAKLI KARARLAR ALINDI'

UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme gereğince taraf olan devletlerin, korunan alanlar hakkında Dünya Miras Komitesi’ne düzenli rapor sunmakla yükümlü olduklarını söyleyen Aslan “2016 yılından bugüne, Sur ilçesinin neredeyse tamamının acele kamulaştırılmasına karar verilmiş, nüfusun çoğunluğu yaşam çevrelerini terk ederek göç etmek zorunda kalmıştır. Ardından yerleşim yerlerine erişim kapatılarak yıkıma başlanmış, bölgenin dönüştürülmesi için mimarlık ve planlama bir araç haline dönüştürülmüştür. İmar Planı Değişikliği ile mevcut tarihi doku ve tescilli yapılar yok sayılmış, kentsel donatı alanlarının kaldırılması, birçok yapının yıkımı öngörülmüş, güvenlik ve savunma odaklı kararlar alınmıştır” dedi.

'ZIRHLI ARAÇLARIN İLERLEMESİ İÇİN EVLER YIKILDI'

Görüntülerden tespit edilen Kurşunlu Camii, Hacı Hamit Camii, Paşa Hamamı, Mehmet Uzun Evi, Ermeni Katolik Kilisesi gibi kimi Tescilli Sivil Mimari yapıların ağır hasarlı olduğu görüldüğünü söyleyen Aslan, “Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanının korunması için yapılan tüm çağrı ve açıklamalara, alınan kararlar hakkında başlatılan hukuki sürece rağmen tahribatın önüne geçilememiş, ağır zırhlı araçların ilerlemesini sağlamak üzere evlerin yıkılmasının ardından Suriçi’nde yer alan yerleşim yerlerinin haritadan silinmesi süreci başlatılmıştır” dedi.

'DEVLETİN SORUMLULULUĞU BU ALANLARI KORUMAKTIR'

Devletin bu tür alanları korumak ve gelecek nesillere aktarmakla sorumlu olduğunu söyleyen Aslan ancak bunun tersine Suriçi’nde yeni yapıların inşa edildiğini ve mimari mirasın yok edildiğini belirtti: Toplamda 103 gün süren operasyonlar sırasında ağır tahribata uğrayan Suriçi, gerekli çalışmaların yürütülmesiyle korunabilecek durumdayken acele kamulaştırma kararı alınmış ve yıkım süreci başlamıştır.

‘SURİÇİ’NDEKİ TAHRİBATI DURDURALIM’

Başta UNESCO Dünya Miras Komitesi olmak üzere, tüm ilgili taraflarla birlikte ulusal ve uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunan Aslan “Mimarlar Odası olarak, başta UNESCO Dünya Miras Komitesi olmak üzere tüm ilgili taraflarla birlikte ulusal ve uluslararası kamuoyunu, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri arasında bulunan ve kentsel sit alanı olan Suriçi’nde yaşanan tahribatı durdurmak, yerleşim yerlerini terk etmek zorunda kalan kentlilerin yaşam alanlarına sahip çıkmak ve insanlığın ortak mirası olan Suriçi’ni korumak üzere sorumluluk almaya ve harekete geçmeye çağırıyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Beylikdüzü halkı ‘yeşil alan’ın satılacağı iddiasını protesto etti

SONRAKİ HABER

Payamlı ve Çamtepeliler, mermer ocaklarını yargıya taşıyacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa