29 Kasım 2018 13:22

CHP’nin kağıt krizine karşı önlem paketi, AKP oylarıyla reddedildi

CHP Milletvekili Utku Çakırözer kağıt krizine karşı önlem paketini Meclise sundu. Paket, AKP'li vekillerin oylarıyla reddedildi.

Fotoğraf: Flickr

Paylaş

CHP döviz kurunda yaşanan hareketlilik ve yerli üretim olmaması nedeniyle yaşanan kağıt krizinden gazetelerin ve yayınevlerinin daha fazla etkilenmemesi için çağrıda bulunarak atılması gereken adımları sıraladı. Meclise sunulan öneri paketi, AKP oylarıyla reddedildi.

İLAN FİYATLARI YÜZDE ELLİ ARTTIRILMALI

Önlem alınmadığı takdirde kitap, gazete ve dergi okumanın lüks hale geleceğini, çok sesli medya ve halkın haber alma hakkının ortadan kalkacağını belirten CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Gazeteciler ve yayıncılar krizin devam edeceğini düşünmek bile istemiyor. Kağıt temini bir devlet politikası haline gelmeli. Kağıt özel ürün statüsüne, kağıt üretimi stratejik olarak öncelikli sektörler arasına alınmalı. İlan fiyatları en az yüzde 50 arttırılmalı” dedi.

ÖNERİ AKP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

CHP’li Çakırözer artan döviz fiyatları ve SEKA’nın özelleştirilmesi ile yerli üretim yapılmamasından kaynaklı yaşanan kağıt krizinin önlenmesi ve gazetecilerin yaşadığı sorunların araştırılıp, çözüme kavuşması için Mecliste araştırma önergesi vererek, gazetelerin kağıt krizinden daha fazla etkilenmemesi için taleplerin yer aldığı öneri paketini Meclise sundu. Genel Kurulda yapılan görüşmeler sonrasında Çakırözer’in önergesi AKP oylarıyla reddedildi.

Basın özgürlüğünün gerçek bir demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu vurgulayan Çakırözer, ekonomik özgürlük olmadan basın özgürlüğünün sağlanamayacağını belirtti. Çakırözer şunları söyledi:

“Türkiye’de basın kuruluşları çok çeşitli baskılarla, kısıtlamalarla karşı karşıya. Başta Freedom House olmak üzere, dünyanın birçok basın konusunda sıralama yapan kuruluşu Türkiye’yi ‘Basının özgür olmadığı ülkeler’ arasında maalesef en tepede listelemekte. Öncelikle, buna neden olan, adaletsiz yargılamalardır. Çok sayıda basın mensubu yazdıkları haberler, yorumlar ya da sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılanmakta, soruşturulmakta, en kötüsü özgürlükleri ellerinden alınmakta.İşte Eren Erdem, kısa süre öncesine kadar milletvekiliydi ama gazetecilik döneminde yaptığı, gazetecilik faaliyeti nedeniyle şu anda yargılanıyor. İsminaz Temel bir yıldır tutuklu. Cumartesi Annelerinin fotoğrafını çektiği için ama işi zaten foto muhabirliği. Haksız, hukuksuz tutuklu bu insanlar bir an önce serbest kalmalı.”

DÖVİZ ARTIŞI KAĞIT FİYATINI 4 KAT ARTTIRDI

AKP hükümetleri döneminde yapılan özelleştirmeler sonucunda Türkiye üreticisi olduğu birçok konuda ithalatçı hale geldiğini vurgulayan Çakırözer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“SEKA’nın özelleştirilmesinin sonucunu bugün kağıt krizi olarak hep birlikte yaşıyoruz. Gazete kağıdı fiyatı döviz krizinin de etkisiyle 4 kat arttı. Gazeteler yayımlarına ayırması gereken zamanı ve emeği, gazetelerin ihtiyaçlarının temini için harcamak zorunda kaldı. Gazeteler eklerini kapattı, sayfa sayılarını azalttı. Habertürk ve Vatan gazeteleri kapandı, Aydınlık gazetesi yayınına üç gün ara verdi, Sözcü gazetesi ekini kapattı, Millî Gazete sayfa sayısını düşürdü; Dünya, Sözcü, BirGün, Posta ve Cumhuriyet zam yapmak durumunda kaldı. Resmi ilanlara son dört yılda sadece yüzde 15 artış yapıldı. Resmi ilanlara her gazete eşit olarak ulaşamıyor, yerel gazeteler teker teker kapanıyor. İzmir’de 7 gazete artık hafta sonları çıkmıyor. Aydın’da, Kastamonu’da az önce arkadaşımız söyledi gazeteler artık haftalık çıkma kararı alıyor. Karar gazetesi geçtiğimiz günlerde bir başyazı yayımladı ve reklam vermek isteyen şirketlerin hem kamu şirketleri, hem özel şirketlerin engellendiğini, ilan ambargosu olduğunu dile getirdi. Reklamlar, yayınların izlenme ve okunma oranlarıyla değil, iktidara yakınlığıyla doğru orantılı olarak veriliyor. Birçok gazete resmi ilanlarla ayakta kalmaya çalışıyor. Bugün Basın İlan Kurumu toplantısı vardı. Basın İlan Kurumundan resmi ilan gelirlerinde enflasyonu da dikkate alacak bir artış bekliyoruz, aksi takdirde hem yerel hem ulusal gazeteler kapanmaya devam edecek. Resmi ilanlarda son dört yılda sadece yüzde 15 artış yapıldı. Resmi ilanlara her gazete eşit olarak ulaşamıyor, yerel gazeteler teker teker kapanıyor. İzmir’de 7 gazete artık hafta sonları çıkmıyor. Reklamlar, yayınların izlenme ve okunma oranlarıyla değil, iktidara yakınlığıyla doğru orantılı olarak veriliyor.”

‘BİK ENFLASYONU DİKKATE ALMALI’

Basın İlan Kurumunun gerçekleştirdiği genel kurul toplantısına da dikkat çeken Çakırözer, “Basın İlan Kurumundan resmi ilan gelirlerinde enflasyonu da dikkate alacak bir artış bekliyoruz, aksi takdirde hem yerel hem ulusal gazeteler kapanmaya devam edecek” dedi.

‘KAĞIT STRATEJİK ÜRÜN OLMALI’

Yaşanan kağıt krizi karşısında gazetelerin iflas noktasına geldiğini belirten Çakırözer, Cumhurbaşkanı ve Bakanlara çağrıda bulunarak, talep ve beklentileri sıraladı:

■ Kağıt temini bir devlet politikası olması, kağıt özel ürün statüsüne, kağıt üretimi stratejik olarak öncelikli sektörler arasına alınmalı.  

■ Yerli kağıt üretimi konusunda kapsamlı altyapı yatırımları gündeme alınmalı.

■ Döviz kuru gazeteler ve yayıncılık sektörü için sabitlenmeli.

■ Kağıt ithalatı için ödenen KDV yüzde 8’den yüzde 1’e, baskı malzemeleri için KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmeli, yazar ve çevirmenlerden alınan yüzde 17 gelir vergisi ve yüzde 18 KDV kaldırılmalı.

■ Yayıncıların 2 milyarı aşan bekleyen KDV alacaklarını yayınevlerinin ayakta kalması için hızlıca ödenmeli.

■ Medya ve yayıncılık sektörünün devamlılığı için devlet, kağıtta vergi ve sigorta primlerinde sübvansiyon uygulamalıdır.

■ Küçük ve orta işletmelere kredi sağlanması konusunda teşvik verilmeli.

■ İşsizlik oranının zaten yüksek olduğu bu alanda gazetelerin işçi çıkarmasının önlenmesi için vergi ve sigorta primi ödemeleri belirli bir tarihe kadar ertelenmeli.

■ Basın İlan Kurumu ilan fiyatlarını, kağıdın artan maliyetlerini ve artan enflasyonu da dikkate alarak en az yüzde 50 oranında zam yapmalı, cumhurbaşkanı bu zammı hızlıca onaylamalı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bodrum'u yağmur ve dolu vurdu, su taşkınları yaşandı

SONRAKİ HABER

AKP’li vekile göre Aladağ'ı anmak provokasyonmuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...