29 Kasım 2018 11:20

Şehir hastaneleri tartışması sürüyor

Sağlık Bakanı, şehir hastanelerinde ‘hasta garantili doluluk’ yok derken TTB çeşitli kalemlere garanti verildiğini söylüyor.

Fotoğraf: Sağlık Bakanlığı

Paylaş

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda soruları yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şehir hastanelerine yönelik ‘hasta garantili doluluk’ anlaşması konusunda “Şehir hastanelerinde ne muayene yani poliklinik hizmetleri ne ameliyat veya ameliyathane doluluk oranı ne acil ve yoğun bakım hizmetleri ne de yatak doluluk oranıyla ilgili asla hiçbir garanti söz konusu değildir” dedi. Koca, ayrıca şehir hastanelerine ilişkin, “Ne Sağlık ne Hazine ve Maliye Bakanlığı kamu - özel işbirliği anlamında hiçbir şekilde borç yükü anlaşmasına imza atmamıştır” açıklamasını yaptı.

BAKAN KOCA: HERKESİN KATILABİLDİĞİ BİR İHALE DÖNEMİ SÖZ KONUSU OLACAK

Yozgat Şehir Hastanesinin de açılalı yaklaşık 2 yıl olduğunu hatırlatan Koca, “Üç yıl sonra buranın bu hizmetlerle ilgili alımı herkese açık yeniden ihale edilecek. Hiçbir şekilde şu an var olan firmanın garantisi olmadığı gibi ayrıcalığı da yok. Tamamen serbest, herkesin katılabildiği bir ihale dönemi söz konusu olacak” diye konuştu.

Koca, “Fiziki ortamların düzeltilmesinin, çalışanların hasta yüklerinin, tazminat yüklerinin de dahil olduğu birçok tedbiri barındıran bir sağlıkta şiddeti önleme eylem planı hazırlıyoruz” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Koca, yeni dönemdeki önemli gelişmelerden birinin  “Birlikte kullanım protokolü bulunan 53 eğitim araştırma ve 21 üniversite hastanesindeki öğretim elemanlarıyla kişisel sözleşme yapılması” olduğunu vurguladı.

‘İŞLEMLERDE GARANTİ VAR’

Bakanın açıklamalarını gazetemize değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman, bakanın bir takım hizmetlerde garanti sözleşmesi olmadığını dile getirdiğini belirtti. Ancak şehir hastanelerinde görüntüleme, laboratuvar, temizlik, yemek, çamaşır, tıbbi atık, rehabilitasyon ve streilizasyon gibi kalemlerde garanti anlaşması olduğunun altını çizen Adıyaman “Peki bu işlemlerden kim yararlanacak? Tabii ki ya o hastaneye gelen ya da o hastanede yatan hastalar yaralanacak. MR, tomografi ve röntgen gibi işlemler bu garantinin kapsamında. Yani dolaylı yoldan kendi ağızlarıyla yüzde 70 hasta garantisi verilmiş olduğunu söylüyorlar” dedi. Kamu özel ortaklığıyla İngiltere ve Kanada gibi ülkelerde uygulamaya geçirilen şehir hastaneleri sisteminin çöktüğünü, uygulamadan bu ülkelerde vazgeçildiğini hatırlatan Adıyaman, TTB olarak bunun zararlarını defalarca hatırlattıklarını, vazgeçilmiyorsa da şehir hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devredilmesi gerektiğini söyledi.

‘ŞİDDETİN NEDENİ SAĞLIK SİSTEMİ’

TTB olarak eleştirilerini sağlık hakkı ve sağlık hizmetinin daha iyi sunulması için yaptıklarını ifade eden Adıyaman, bakanın sağlıkta şiddetin boyutlarını kabul eden açıklaması için de şunları söyledi: “Biz eylem planı değil caydırıcı önlemler alınmasını istiyoruz. Bununla ilgili olarak hazırladığımız tasarı CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP tarafından meclise sunuldu, bekliyor hâlâ. Son olarak meclisten hükümetin geçirdiği yasada da en ufak bir adım yok. Ayrıca sağlıkta dönüşümle birlikte uygulanan politikalar, sağlıkta yaratılan abartılı talep, 1. basamak sağlık hizmetinin iyi kullanılmaması ve 5 dakikada bir hasta bakma mecburiyeti yani sağlık sistemi bu şiddeti arttırıyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Geçen yıl 6 bin 457 kişi bruselloz hastalığına yakalanmış!

SONRAKİ HABER

Mobilya fabrikasında iş cinayeti: 2 işçi öldü, 1 işçi ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...