29 Kasım 2018 11:14

Geçen yıl 6 bin 457 kişi bruselloz hastalığına yakalanmış!

Sağlık Bakan Fahrettin Koca, sadece geçen yıl 6 bin 457 kişinin bruselloz hastalığına yakalandığını açıkladı.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvanlardan insanlara geçen ve ölümcül sonuçlara kadar ulaşan hastalıklarla ilgili sorunu, Sağlık Bakanlığına yönelttiği önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Önergeyi yanıtlayan Sağlık Bakan Fahrettin Koca, sadece geçen yıl 6 bin 457 kişinin bruselloz hastalığına yakalandığını açıkladı.

Ömer Fethi Gürer, vatandaşların hayvanlardan insanlara geçebilen brusella, tüberküloz, koyun çiçeği yaygın hastalıklara yakalanma riskinin farkında olmadığına dikkat çekerek, özellikle ithal hayvan ve ithal etin bu konuda tetikleyici olabildiğine vurgu yaptı.

CHP Milletvekili Gürer, “2017-2018 yılında zoonotik hastalık saptanan kişi sayısı kaçtır? Bu konuda yurttaşların bilinçlendirilmesine yönelik bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?​” şeklinde sorular yöneltti.

Gürer’in soru önergesine yazılı yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hayvanlardan insanlara geçen zoonoz olarak tanımlanan hastalıklarla ilgili olarak 2017 yılında 6 bin 457 bruselloz, 37 şarbon, 14 tüberküloz ve 1 kuduz vakasının bulunduğunu açıkladı. Bakan Koca, 2018 yılında bu hastalıklarda özel bir artış gözlemlenmediğini ve bu yılın istatistikleriyle ilgili çalışmaların henüz tamamlanmadığını bildirdi.

Bakan Fahrettin Koca, bakanlıklarının vatandaşları hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar konusunda bilinçlendirmek ve farkındalıklarını artırmak amacıyla kamu spotu dahil broşür, afiş, çocuklara yönelik boyama kitabı, takvim ve benzeri materyaller hazırlandığını kaydetti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, hayvan ithalatının ve et ithalatının artış gösterdiği son yıllarda, ithal hayvan ve ithal etlerden insanlara bulaşan hastalıklara karşı daha duyarlı davranılması gerektiğini bildirip denetimlerin titizlikle yapılması gerektiğini söyledi.

Ömer Fethi Gürer hayvandan insana geçen hastalıkların ülkemizde çok bilinmediğini ve bu konuda duyarlılığında yeterli olmadığını kaydederek, bir kişi hastalığa yakalandığında onun hayvan hastalığı olup olmadığının belirlenmesinin uzman hekimler ve laboratuvar verileri ile ortaya çıkabildiğini ancak çoğu zaman hastalığın farklı hastalıklarla benzeşmesi nedeni ile hayvan hastalığı olduğu bilinmeden tedavinin olabileceğinin de uzmanlarca ifade edildiğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Maden arama tehdidi altında olan Dedegöl Dağı kurtuldu

SONRAKİ HABER

Şehir hastaneleri tartışması sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...