29 Kasım 2018 09:50

Ekoloji Birliğinden Çevre Kanunu uyarısı

Ekoloji Birliği 'Sulak alanlara enerji tesisi yapılmasına hayır deyin' çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ekoloji Birliği, milletvekillerine TBMM'de görüşülmekte olan Çevre Kanunundaki bazı değişikliklere dair torba yasada yer alan sulak alanlara yenilenebilir enerji santrali kurulması teklifinin reddedilmesi çağrısında bulundu.

ÇEVRE İÇİN BÜYÜK ZARAR OLUŞTURACAK

Ekoloji Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada TBMM Genel Kurul'da görüşülen Çevre Kanunu ile ilgili değişiklik teklifinin, çevreyi koruyacak bazı önlemlerin yanında çevre için büyük zarar oluşturacak maddeleri de barındırdığı dile getirildi. Kamuoyuna çevre zararlarını engellemek amacıyla poşetlerin marketlerde parayla satılması olarak yansıyan kanun değişikliğindeki birkaç maddeye dikkat çeken Ekoloji Birliği, özellikle Kıyı Kanunu'nda “Kıyının Korunması, Yapı Yasağı ve Kıyıda Yapılacak Yapılar” başlığı altındaki 6. Maddesine yapılan ek ile denizlerde, doğal ve yapay göllerde yenilenebilir enerji santralleri ve elektrik iletim hatları yapılmasına izin verilmesi maddesine vurgu yaptı.

19. MADDEYE HAYIR OYU VERİN

Sulak alanların ekosistem açısından önemine vurgu yapan Ekoloji Birliği, bu alanların mutlaka korunması gerektiğine dikkat çekti. "Temiz ve çevreci enerji" kaynakları olarak bilinen yenilenebilir enerji kaynaklarının yol açtığı zararların, RES ve GES'lerin yarattığı doğa tahribatlarının altını çizen Ekoloji Birliği, açıklamasında şunlar dile getirildi; “Yenilenebilir enerji sahaları oluşturulurken sulak alanlardan uzak durulması gerekirken şu an TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan kanun değişikliği teklifinin 19. maddesi, sulak alanları hiçbir kısıtlama getirmeden yenilenebilir enerjiye açmaktadır. Biz Türkiye çapında örgütlü 60 çevre, ekoloji dernek ve platformun ortak sesi olarak, sulak alanlara yenilenebilir enerji santralleri kurulmasına izin veren 19. maddenin kanun teklifinden çıkartılması gerektiğini önemle vurguluyoruz. Meclisteki bütün milletvekillerine çağrıda bulunarak 19. maddeye aleyhte oy kullanmaya davet ediyoruz.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Astana'da Suriye konulu 11. garantörler toplantısı sona erdi

SONRAKİ HABER

'Şiddete maruz kalan kadınlar gelecek planı yapamıyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...