29 Kasım 2018 08:45

'İşsizlik Sigortası Fonu işçiler lehine iyileştirilmeli'

CHP'li Veli Ağbaba: İşsizlik Sigorta Fonu'nun farklı yatırım alanlarına aktarılmasının ve yağmalanmasının önüne bir an önce geçilmeli

Fotoğraf: Tugay İpek/DHA

Paylaş

İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirleri oranının 2019 ve 2020 yılları için yüzde 50'ye çıkarıldı. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba "Son aylarda işsizlik maaşına başvuranların sayısı 1,2 milyonu aşmışken, fondan yararlanan işçilerin sayısı yalnızca 604 bindir. Bu da işçilerin hakkı olan İşsizlik Sigorta Fonu'na işçilerin erişmesinin de ne denli zor olduğunun kanıtıdır. İşsizlik Sigorta Fonu'ndan yararlanma koşullarının işçiler lehine iyileştirilmesi gerekmektedir" dedi.

Ağbaba, fon gelirlerinin bu oranda arttırılmasının İşsizlik Fonu'ndan işçilerin daha çok yararlanacağı anlamına gelmediğine dikkat çekti ve fonun amaç dışında kullanıldığının iktidar tarafından kabul edildiğine dikkat çekti. 

Ağbaba, İşsizlik Sigortası Fonu'na ait 11 milyar TL'nin üç kamu bankasının tahvillerinin alımında kullanılmasına izin verildiğini hatırlattı.

Geçmişteki Sayıştay raporlarına göre de fonun defalarca amaç dışı kullanıldığını da belirten Ağbaba, "Bu durumda İşsizlik Sigorta Fonu'ndan yararlanma koşullarının işçiler lehine iyileştirilmesi gerekmektedir. İşsizlik Sigortası'ndan yararlanma koşullarının iyileştirilmesi için son 3 yılda 600 gün sigorta şartının 180'e indirilmesi, kıdeme göre farklılaşan faydalanma sürelerinin de uzatılması gerekmektedir. Daha da önemlisi geçmişten bugüne fonun farklı yatırım alanlarına aktarılmasının ve yağmaya açılmasının önüne bir an önce geçilmelidir" dedi.

İŞSİZLİK FONU’NDA 51 MİLYARLIK HATALI İŞLEM TESPİT EDİLMİŞTİ

Sayıştay 2017 Yılı Mali Denetim Raporu’nda, İşsizlik Fonu’nun gelir-gider kayıtlarında uyumsuzluk tespit etmişti. Raporda 51 milyar 640 milyon 163 bin 370 lira 80 kuruş TL tutarında ilave bir tahsilat bulunduğu, bu hatalı tahsilat kaydına ilişkin tutarın muhasebe kayıtlarına yansımadığı belirtildi. Söz konusu hatalı işlem tutarı işsizlik sigortası fonunda biriken pararın üçte birine tekabül ediyor.

FONDAN KAMU BANKALARINA 11 MİLYAR TL KAYNAK AKTARILDI

Ekonomist Uğur Gürses, İssizlik Fonundan 11 milyar TL'nin üç kamu bankasının tahvillerinin alımında kullanılmasına izin verildiğini gündeme getirmiş. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da bunu doğrulamıştı. Kalın süreci "kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması" olarak açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)

Erkan Aydoğanoğlu yazdı: Patronun payı teşvik, işçinin payı kölelik

 

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ öğrencileri: Yaya yolu yapılmasını istemiştik

SONRAKİ HABER

Aladağ yangınında ölenlerin aileleri Meclise gelerek adalet istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...