29 Kasım 2018 08:14

Adaylığı konuşulan Yıldırım, TBMM Başkanlığından istifa edecek mi?

AKP kulislerinde Yıldırım’ın İstanbul adaylığının kesinleştiği konuşuluyor. Şimdi de ‘TBMM Başkanlığından istifa edecek mi’ sorusu gündemde.

Fotoğraf: Mehmet Ali Özcan/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde İstanbul krizinin aşıldığı, taleplerinin kabul edildiği belirtilen TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın aday gösterilmesi durumunda TBMM Başkanlığı’ndan istifa edip etmeyeceği, etmesine karar verilirse ne zaman edeceği, yerine kimin seçileceği gibi pek çok soru bulunuyor.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre; mahalli İdareler Seçimi Yasası’na göre milletvekillerinin, belediye başkanlığı adaylığı için vekillikten istifa etmesi gerekmiyor. Belediye başkanı seçilmesi durumunda 15 gün içinde yeni seçildiği görevi tercih edebiliyor, belediye başkanlığını tercih etmezse milletvekilliğine devam ediyor. ‘TBMM Başkanı’nın aynı zamanda milletvekili olması nedeniyle istifası gerekmeyebilir’ gibi az sayıda görüş dile getirilmesine karşın partide ağırlıklı olarak Yıldırım’ın, TBMM Başkanlığı’ndan hem etik olarak hem de anayasal zorunluluktan istifa etmesi gerektiği yorumu yapılıyor.

Anayasanın 94. maddesi, “TBMM Başkanı, başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine, görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; başkan ve oturumu yöneten başkanvekili oy kullanamazlar” hükmünü düzenliyor. Siyasi Partiler Yasası’nın 24. maddesinde ise, “TBMM Başkanı ve başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin ve parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine katılamazlar. Ancak, yeniden milletvekili adayı olmaya ilişkin faaliyetleri bu hükmün dışındadır” hükmü yer alıyor. Söz konusu hükmün yalnızca milletvekili adaylığını kapsaması nedeniyle TBMM Başkanı’nın, belediye başkan adayı olması durumunda anayasanın 94. maddesi ve ‘tarafsızlık’ ilkesi gereği istifa etmesi gerektiği dile getiriliyor.

YERİNE KİM GELECEK?

Yıldırım’ın yerine TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop ve eski TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’ın adı geçiyor. 

YILDIRIM BİRÇOK YETKİSİNİ DEVRETTİ

Öte yandan Milliyet’in haberine göre; Yıldırım birçok yetkisini TBMM başkanvekilleri, genel sekreter ve diğer sorumlulara devretti. Devir işlemi kulislerde ‘Yıldırım’ın İstanbul’a aday olması halinde TBMM çalışmalarının aksamamasını istediği’ şeklinde yorumlandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Meral Akşener İsmail Kahraman’a hakaret davasından beraat etti

SONRAKİ HABER

Elazığ'da sokağa çıkma yasağı uzatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...